Đukanović ostao bez zemlje u Budvi

Partnerska firma predsjednika Crne Gore i Vuka Rajkovića, više nije vlasnik zemljišta na ulazu u Budvu, na koji se uknjižila kompanija “HoldCo east”, koja je na sebe preuzela njihove kreditne obaveze

83586 pregleda 1974 reakcija 103 komentar(a)
Atraktivno zemljište na Košljunu, Foto: Vuk Lajović
Atraktivno zemljište na Košljunu, Foto: Vuk Lajović

Podgorička kompanija “Global Montenegro”, partnerska firma predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, više nije vlasnik dva hektara zemlje na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun.

Na atraktivni zemljišni kompleks uknjižila se podgorička kompanija “HoldCo east”, koja je krajem prošle godine na sebe preuzela kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa DPS-a.

Đukanović
Đukanovićfoto: Predsjednik.me

”Vijesti” su male uvid u list nepokretnosti, gdje piše da je osnov sticaja vlasništva navedeno “zaključak o predaji nepokretnisti”.

Na atraktivni zemljišni kompleks uknjižila se podgorička kompanija ‘HoldCo east’. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, firmu je osnovala ‘Seta Montenegro’. Izvršni direktor je sada Uglješa Vučinić, koji je zamijenio Ivana Popovića, dok su ovlašćeni zastupnici Mabry Patrick Thomas i Stramel Jason Brian. Kako su ‘Vijesti’ ranije objavile, ‘Seta Montenegro’ i ‘Hedco east’ su prije tri godine preuzele faktoring kompaniju ‘Heta’, bivši ‘Hypo lizing’, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine”...

Prije nekoliko dana “Vijesti” su objavile da, nakon punih 14 godina, od kada je trgovala zemlju u metropoli turizma, Đukanovićeva kompanija više nema nijedan teret, što je očigledno bio uvod u predaju nepokretnosti.

Još u novembru prošle godine “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je prije 2007. uzeo “Global Montenegro” za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

Ta podgorička kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

”Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura, upisuje hipotekarni povjerilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), ovu firmu je osnovala “Seta Montenegro”. Izvršni direktor je sada Uglješa Vučinić, koji je zamijenio Ivana Popovića, dok su ovlašćeni zastupnici Mabry Patrick Thomas i Stramel Jason Brian.

U firmi su isti ovlašćeni zastupnici, dok je kompaniju osnovala firma “Seta Holdco S.A.R.L”.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, “Seta Montenegro” i “Hedco east” su prije tri godine preuzele faktoring kompaniju “Heta”, bivši “Hypo lizing”, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine. Za to preuzimanje morala je Agencija za zaštitu konkurencije da da saglasnost, što je i učinila u febuaru 2018.

”Global Montenegro” je prije 13 godina uzeo kredit od Hypo Alpe Adria banke, a kako ga nije vraćao banka je potraživanje prenijela na svoju faktoring kompaniju “Heta” koja je upisala hipoteku na sebe.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice.

Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je premješten u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine kredit bio ustupljen “Heta Asset Resolution”, koja je upisala hipoteku na pet miliona eura sa zabranom otuđenja.

Đukanović je u aprilu 2013, kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura, najavio da će prodati i zemlju na Košljunu.

Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun” ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

”Global Montenegro” je inače u blokadi na iznos od 10.8 miliona eura, kako piše u posljednjem izvještaju Centralne banke Crne Gore. Time je Đukanovićeva firma smanjila dugovanje za gotovo dva i po miliona od januara, kada je milionska blokada objelodanjena.

Početkom januara “Global Montenegra” bio je blokiran na 12.456.821,8 eura. Zvanični podaci na sajtu CBCG pokazuju da se radi o blokadi po rješenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića koje je donijeto 9. septembra 2016. i rješenju javnog izvršitelja Aleksandre Tomković Vukoslavčević po rješenju koje je donijeto 8. novembra te godine.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), riječ je o rješenjima kojima je određeno izvršenje upisom, pljenidbom, procjenom i prodajom udjela Vuka Rajkovića koji su i dalje upisani.

Iz “Global Montenegra” su se, nakon što je objavljena milionska blokada, oglasili navodeći da državi Crnoj Gori ne duguje jedan jedini cent na ime bilo kog poreza ili bilo kog doprinosa.

”Kao pravno lice, firma Global Montenegro duguje drugom pravnom licu iznos ugovorenog kredita i prispjelih kamata”, obrazložili su iz Đukanovićeve firme.