kako bi povećali proizvodnju i produktivnost, a smanjili uvoznu zavisnost

MPŠV: Farmeri spremni da ulažu u proizvodnju svinja

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, državni sekretar Nebojša Veličković i načelnik direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac, posjetili su Istraživačko edukativni centar Edufarm u Srbiji, koji je osmišljen i izgrađen da pruži i uslugu edukacije iz oblasti savremene proizvodnje svinja

3769 pregleda 0 komentar(a)
Veličković i Bogavac u posjeti istraživačko edukativnom centru Edufarm, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Veličković i Bogavac u posjeti istraživačko edukativnom centru Edufarm, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede spremno je da obezbijedi pretpostavke za razvoj proizvodnje svinja na savremenim i održivim osnovama, a u Crnoj Gori postoje farmeri koji su spremni da modernizuju i ulažu u taj sektor.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, državni sekretar Nebojša Veličković i načelnik direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac, posjetili su Istraživačko edukativni centar Edufarm u Srbiji, koji je osmišljen i izgrađen da pruži i uslugu edukacije iz oblasti savremene proizvodnje svinja.

„Ovaj centar u svom sastavu posjeduje farmu sa preko hiljadu krmača i suprasnih nazimica, odnosno preko sedam hiljada svih kategorija svinja“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da u Crnoj Gori postoje farmeri koji su spremni da modernizuju i ulažu u ovaj sektor, kako bi povećali proizvodnju i produktivnost, čime bi se smanjila uvozna zavisnost Crne Gore.

Direktor Edufarma Oliver Stanković upoznao je predstavnike Ministarstva o razvoju tog centra, budućim planovima i istakao da je to jedan od najsavremenijih centara na području Balkana, kada je u pitanju genetika, tehnologija uzgoja i primjena ekoloških mjera.

Predstavnici Edufarma su istakli da svoja znanja mogu podijeliti sa farmerima u Crnoj Gori, kroz organizovanu obuku koja bi se izvodila u ovom centru.

„Razgovaralo se o svim aktivnostima, počev od organizovanja udruženja, edukacije, transfera tehnologije i najbolje genetike. Obiđene su sve faze u Edufarmu i iskazana namjera da u bliskoj budućnosti imamo slične farme u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas