Još bez odluke o Medojeviću u Prvoj

Kandidatura Medojevića aktuelna je od 17. avgusta, kada je iz EPCG saopšteno da će ga kandidovati za njihovo drugo mjesto u Odboru direktora ove banke koje im pripada na osnovu broja akcija

8557 pregleda 11 komentar(a)
Čeka nove uslove: Medojević -, Foto: SAVO PRELEVIC
Čeka nove uslove: Medojević -, Foto: SAVO PRELEVIC

Centralna banka još odlučuje o kandidaturi Nebojše Medojevića za člana Odbora direktora Prve banke ispred akcionara Elektroprivrede Crne Gore.

”Odluka po predmetnom pitanju će biti donijeta u zakonom propisanom roku”, odgovorili su “Vijestima” iz Centralne banke ne navodeći koji je to rok.

Kandidatura Medojevića aktuelna je od 17. avgusta, kada je iz EPCG saopšteno da će ga kandidovati za njihovo drugo mjesto u Odboru direktora ove banke koje im pripada na osnovu broja akcija.

CBCG, na čijem čelu je guverner Radoje Žugić, prethodno je od dva kandidata EPCG za mjesta u Odboru direktora Prve banke prihvatila kandidaturu privrednika Velizara Čolovića, a odbila Janka Milatovića.

Nakon toga je EPCG za svoje drugo mjestu predložila lidera DF-a Medojevića.

Nije jasno ni od kada teku rokovi za kandidaturu, jer akcionari kandidature za članovo odbora dostavljaju administraciji Prve banke, koja ih dostavlja Centralnoj banci na odobrenje.

Prema propisima CBCG, kandidat za Odbor direktora banke mora da ima ispunjen jedan od tri uslova - najmanje tri godine rada na rukovodećim mjestima u bankarstvu, četiri godine u finansijskim institucijama ili pet godina u privredi.

Medojević nikada nije bio rukovodilac u bankama, finansijskim institucijama ili privrednim preduzećima, ali je istakao svoj rad u skupštinskom odboru za ekonomiju i finansije. Skupština akcionara Prve banke novi odbor je trebalo da izabere 26. avgusta, ali nije održana.

Nova skupština je zakazana za 27. septembar, ali se dnevni red odnosi za usvajanje Statuta i odluke o novim uslovima za izbor članova nadzornog i upravnog odbora i drugih funkcija u Prvoj banci.

Iz CBCG su ranije saopštili da se radi o usklađivanju poslovanja banke sa Zakonom o kreditnim institucijama, čija primjena počinje 1. 01. 2022. godine.