Poljoprivrednicima na raspolaganju 39 miliona eura podrške EU

Poljoprivredna gazdinstva će se podržati za investicije u iznosu od deset hiljada eura do 500 hiljada eura u sektorima stočarstva, mljekarstva, biljne proizvodnje, pčelarstva i akvakulture.
93 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2017. 18:15h

Crna Gora je uspješno završila proces akreditacije za IPARD program i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura sredstava Evropske unije (EU), saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

“Sa dodatnih 12,1 milion eura iz nacionalnog budžeta i 35,7 miliona eura učešća korisnika, kroz IPARD program će se ukupno investirati 87 miliona eura”, saopštio je Simović na konferenciji za novinare na poljoprivrednom gazdinstvu Veselina Jovovića u mjestu Jelenak u Danilovgradu kojoj je prisustvovao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav.

Simović je kazao da danas predstavnici institucija, evropskih partnera i proizvođača, obilježavaju još jedan razvojni iskorak u sektoru poljoprivrede i to na imanju vrijednih domaćina.

“Veselin Jovović i njegovi sinovi Goran i Dejan, spadaju u najveće proizvođače povrća u Crnoj Gori. Na 17 hiljada metara kvadratnih plastenika i 17 hektara zasada na otvorenom, proizvode preko milion kilograma povrća. Kroz brojne razvojne projekte i programe podrške podržani su za nabavku mehanizacije, izgradnju plastenika i hladnjače i kroz programe direktnih plaćanja”, kazao je Simović.

On je dodao da je ukupni proces od izrade IPARD programa do akreditacije bio sveobuhvatan i veoma zahtjevan, ali da su naporima brojnih institucija i pojedinaca ispunjeni svi preduslovi.

Simović je naveo da su veoma zahtjevni bili procesi pripreme i izrade programa i njegovo usaglašavanje sa Evropskom komisijom (EK), kao i naredna faza koja je trajala do prije nekoliko dana, a odnosila se na uspostavljanje i akreditaciju strukture za sprovođenje programa i dobijanja ovlašćenja od EK za upravljanje evropskim sredstvima.

Simović je poručio da realizacija IPARD programa zahtijeva punu posvećenost i odgovornost svih nadležnih institucija u svim fazama, jer su procedure striktno propisane i jednako tako se moraju i poštovati.

„I zbog toga i ovom prilikom upućujem poziv svim učesnicima u procesu, i administrativnim strukturama i korisnicima, da budu preduzimljivi, odgovorni, ažurni i tačni“, kazao je Simović.

Sredstva iz IPARD programa, kako je saopštio, namijenjena su jačanju kapaciteta poljoprivrednog sektora, jačanju njegove konkurentnosti, usklađivanju sa pravilima, standardima i praksama EU, kreiranju novih radnih mjesta, poboljšanju uslova života u ruralnim sredinama.

“Vlada je iz nacionalnog budžeta i međunarodnih programa već obezbijedila da se u narednom četvorogodišnjem periodu u poljoprivredni sektor uloži oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona eura bespovratne podrške” kazao je Simović, dodajući da je riječ o šansi koju poljoprivrednici moraju iskoristiti.

On je posebno pozvao mlade ljude da se aktivno uključe i iskoriste tu šansu, navodeći da su za mlade predviđeni posebni programi podrške.

“Siguran sam da će sredstva predviđena ovim programom doprinijeti dostizanju visokih standarda, i konkurentnosti i bezbjednosti hrane, kojima teži naš poljoprivredni sektor”, rekao je Simović.

Orav je saopštio da je zadovoljan što na terenu može da svjedoči opipljivim rezultatima EU podrške lokalnim preduzećima i građanima Crne Gore.

“Kroz IPARD program EU će Crnoj Gori dodijeliti skoro 40 miliona EUR. Time potvrđujemo da je Ministarstvo poljoprivrede odradilo dobar posao na uspostavljanju neophodnih procedura i funkcionalnog sistema za upravljanje IPARD–om u Crnoj Gori”, smatra Orav.

Korišćenje IPARD sredstava, kako je ocijenio Orav, pružiće mogućnost farmerima da unaprijede svoje kapacitete, povećaju produktivnost i ojačaju konkuretnost.

“IPARD program, takođe, daje priliku farmerima da se pripreme za korišćenje strukturnih fondova za poljoprivredu, koji će im biti dostupni nakon pristupanja Crne Gore EU”, kazao je Orav.

On je rekao da je značajno što se od sprovođenja IPARD programa, kao benefit, očekuje otvaranje novih radnih mjesta, ne samo u poljoprivredi, nego i u drugim sektorima, kao što su izgradnja i trgovina.

“Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo, postepeno usvaja EU standarde, kroz proces pregovora i uz podršku Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA). Iskreno se nadam da će i ova podrška EU, kroz IPARD, donijeti još više poslovnog uspjeha poljoprivrednom domaćinstvu Jovović, ali i brojnim drugim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u Crnoj Gori”, poručio je Orav.

Simović je, predstavljajući IPARD program, kazao da će se realizovati kroz dvije mjere - investicije u poljoprivredna gazdinstva i u prerađivačke kapacitete.

Poljoprivredna gazdinstva će se podržati za investicije u iznosu od deset hiljada eura do 500 hiljada eura u sektorima stočarstva, mljekarstva, biljne proizvodnje, pčelarstva i akvakulture.

Mjerom podrške prerađivačkim kapacitetima podržaće se investicije u iznosu od 40 hiljada eura do 1,5 miliona eura u sektorima mljekarstva, mesne industrije, vinarstva, maslinarstva, prerade voća i povrća, ribarstva i akvakulture.

Galerija

Bonus video: