Usvojen Program za inovacije do 2024. godine

Predloženi Program sadrži osam programskih linija Ministarstva, koje će se sprovoditi po osnovu javnih konkursa

3414 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Vlada je danas usvojila Program za inovacije od ove do 2024. godine, čiji je cilj da na jednom mjestu prikaže sve relevantne programske linije podrške inovacijama koje su planirane u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz Ministarstva su kazali da bi te programske linije trebalo da olakšaju inovacionoj zajednici da prepozna sve instrumente koji će biti dostupni i usmjereni na cjelokupni ciklus razvoja inovacije - od same ideje do njene komercijalizacije i izlaska na tržište.

„Prepoznajući značaj inovacija u ekonomskom razvoju zemlje i jačanju konkurentosti, Vlada i Ministarstvo konstantno rade na unapređenju i stimulisanju inovacija kroz zakonske i strateške okvire“, navodi se u saopštenju.

Predloženi Program sadrži osam programskih linija Ministarstva, koje će se sprovoditi po osnovu javnih konkursa.

To su programske linije predakceleracije start up-ova, podrške ranoj fazi razvoja start up-ova, klasterskim organizacijama u S3 oblastima i EUREKA projektima, kao i linije za stimulisanje zaštite i razvoja pronalaska, podsticanje inovacione kulture, realizaciju edukativnih programa u S3 oblastima i za podršku učešću u EU Okvirnom programu za istraživanja i inovacije Horizont Evropa – stub iii inovativna Evropa.

Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, pripremilo i prvi konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja start up projekata, za koji je opredijelilo sredstva u iznosu od 200 hiljada EUR, sa vrijednošću podrške do 20 hiljada eura po projektu.

„Raspisivanje konkursa očekuje se odmah nakon finalizacije podzakonskih akata za oblast inovacione djelatnosti, od kojih su dva ključna već objavljena u Službenom listu, dok je pravilnik koji se odnosi na evaluaciju inovativnih programa i projekata u završnoj proceduri usaglašavanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo“, objasnili su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su poručili da se razvoj inovacione zajednice podržava kroz finansijsku pomoć za programe edukacije i obuke, organizaciju događaja, takmičenja, seminara, meetupova i zaštite intelektualne svojine.

„Takođe, posebna podrška obezbijeđena je za učešće u EUREKA programu, a nakon ove godine biće otvorena posebna linija podrške i za Okvirni program za istraživanja i inovacije Horizont Evropa. Iznos podrške obezbijeđen za ove namjene u ovoj godini iznosi 160 hiljada eura“, precizirali su iz Ministarstva.

Program za inovacije do 2024. godine sadrži i Informaciju o programskom okviru Fonda za inovacije Crne Gore, koji se odnosi, prije svega, na krupnije linije podrške inovacijama za preduzeća (grantovi) i saradnji aktera u sistemu inovacija (kolaborativni grantovi), kao i linije podrške za „dokaz koncepta“, inovacione vaučere, prenos tehnologije i zelene poslove.

„U cilju sprovođenja inovacione politike obezbjeđivanjem i usmjeravanjem finansijskih sredstava iz nacionalnih, međunarodnih i drugih izvora, Fond će posebnim programom utvrditi instrumente podrške i način korišćenja ovih sredstava“, objasnili su iz Ministarstva.

Ovaj Program, podsticajne mjere, brojne druge novine i reformske aktivnosti u oblasti inovacija, kao i programi podrške Ministarstva biće prezentovani inovativnoj zajednici na događaju koji je planiran za 30. septembar.

Bonus video: