Milatović: Prihodi od turizma do kraja septembra 700 miliona

Ministar je podsjetio da su prihodi od turizma u 2019. godini, koja je bila rekordna, iznosili 1,1 milijardu eura

11815 pregleda 431 reakcija 29 komentar(a)
Milatović, Foto: MEK
Milatović, Foto: MEK

Crna Gora je do kraja septembra ostvarila prihode od turizma u iznosu od 700 miliona eura, koliko je i bilo planirano za ovu godinu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je rekao da je Ministarstvo u martu ove godine planiralo prihode od turizma na nivou od 700 miliona eura.

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da smo, u odnosu na sve informacije koje imamo i kojima raspolažemo, 700 miliona eura ostvarili u prva tri kvartala, odnosno do kraja septembra“, rekao je Milatović na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone.

On je podsjetio da su prihodi od turizma u 2019. godini, koja je bila rekordna, iznosili 1,1 milijardu eura.

„Zvanični podaci Centralne banke (CBCG) govore da su prihodi od turizma prošle godine bili svega 144 miliona eura. To znači da su prihodi od turizma u prošloj godini pali 87 odsto u odnosu na 2019. godinu“, precizirao je Milatović.

On je podsjetio da je prethodna Vlada, rebalansom budžeta u junu prošle godine, planirala 700 miliona eura prihoda od turizma.

„Na kraju je ostvareno 144 miliona eura, što znači da je omaška planiranja bila 500 miliona eura“, rekao je Milatović.

On je saopštio da je, prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), prosječna sedmična popunjenost od 1. maja do 31. avgusta ove godine, odnosno za četiri mjeseca glavne sezone, bila čak sedam puta veća u odnosu na prošlu godinu, a na nivou od skoro 80 odsto iz istog perioda 2019.

„U julu i avgustu, odnosno u špicu, ovo je došlo čak do nivoa od 85 odsto onoga što smo imali u 2019. godini i čak osam puta je bilo više u odnosu na prošlu godinu“, precizirao je Milatović.

Prema podacima Uprave policije, od 1. maja do 31. avgusta u Crnu Goru je ušlo 2,3 miliona stranaca, što je pet puta više nego u istom periodu prošle godine, a na nivou od 82 odsto 2019.

„Ako se uzme u obzir samo špic sezone, jul i avgust, u Crnu Goru je za ta dva mjeseca ušlo 1,6 miliona stranaca, što je na nivou od 95 odsto iz 2019. godine“, precizirao je Milatović.

Jakov Milatović
foto: MEK

On je ocijenio da je takav oporavak turizma značajno uticao na oporavak cjelokupne ekonomske aktivnosti u zemlji i snažnu stabilizaciju javnih finansija.

Milatović je podsjetio da je crnogorska ekonomija prošle godine oslabila 15 odsto i da je to bio daleko najveći pad u cijeloj Evropi.

Ove godine Vlada projektuje rast ekonomije od deset odsto.

„Suficit budžeta je za tri ovogodišnja ljetnja mjeseca - jun, jul i avgust, prema nekim našim prvim procjenama, bio na nivou od 100 miliona eura, što je više za 250 miliona u odnosu na deficit od 100 miliona eura u istom periodu prošle godine“, rekao je Milatović.

On je kazao da je veliki uspjeh ovogodišnje sezone i to što je za kratko vrijeme pokrenuta nova nacionalna avio-kompanija, Air Montenegro, koja je u ostvarila više od 800 letova i prevezla više od 60 hiljada putnika.

Milatović je dodao da su u Ministarstvu zadovoljni rezultatima turizma koji su ostvareni na moru, ali da su još ponosniji na rezultate na sjeveru.

„Trenutno se radi na pripremi zimske sezone i podršci koju Vlada pruža skijalištima, a radi se snažno i na zakonskom okviru koji reguliše kompletan sektor turizma i ugostiteljstva“, saopštio je Milatović.

Izvršni direktor Air Montenegra, Predrag Todorović, rekao je da se ljetna sezona privodi kraju i da su u toj kompaniji zadovoljni postignutim rezultatima.

„Prva stvar je sama činjenica da je kompanija uopšte postojala ovoga ljeta. Kada vratimo film u proljeće ove godine, nije bilo izvjesno da li ćemo imati operativnu državnu avio-kompaniju ovoga ljeta. Uspjeli smo da ona bude funkcionalna prije ljetnje sezone i to je jedna stvar na koju treba da budemo ponosni“, kazao je Todorović.

On je rekao da su ostvareni i dobri rezultati, jer je kompanija već odradila oko 900 letova i prevezla preko 70 hiljada putnika.

„Ono što je takođe bitno je da je kompanija od samog starta postavljena na zdravim osnovama i nadamo se da će to biti dobra baza da njen razvoj u narednim godinama“, naveo je Todorović.

Direktorica Turističke organizacije (TO) Tivat, Danica Banjević, rekla je da su izuzetno zadovoljni sezonom.

„Posljednjih godinu smo, sa fokusiranim marketinškim kampanjama cjelokupne turističke privrede, uspjeli da animiramo značajan broj turista da posjete Tivat, a dobrim rezultatima umnogome je doprinijela i odluka Ministarstva ekonomskog razvoja o otvaranju granica“, smatra Banjević.

Ona je kazala da još ne raspolažu podacima za osam mjeseci, ali da je Tivat do kraja jula posjetilo preko 53 hiljade turista.

„Ostvarenje je na nivou 60 odsto u odnosu na 2019. godinu, a gosti su ostvarili preko 455 hiljada noćenja, što je nekih 76 odsto u odnosu na 2019“, kazala je Banjević.

Ona je navela da u Tivtu trenutno boravi preko 3,6 hiljada turista, što je 13 odsto više u odnosu na 2019.

„Primjetan je značajan pad u hotelskom smještaju, dok je dobra posjeta privatnog. Primjetna su otkazivanja u hotelima, posebno za tržišta Zapadne Evrope“, zaključila je Banjević.

Bonus video: