Privredni sud i neki izvršitelji se diskriminatorski odnose prema državi u korist dužnika

Onemogućavaju naplatu u korist države

15825 pregleda 88 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Vlada je usvojila izvještaj državne zaštitnice imovinsko pravnih interesa Crne Gore Bojane Ćirović, koja navodi da su naslijeđeni nedomaćinski odnosi prema trošenju državnog novca, veliki broj tužbi protiv države, da Privredni sud i neki izvršitelji se diskriminatorski odnose prema državi u korist dužnika i da onemogućavaju naplatu u korist države.

Navela je da postoji i veliki broj tužbi iz radnog prava protiv državnih službi, najviše protiv ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova i Uprave policije, da se dosuđeni iznosu uvećavaju za troškova postupka na štetu državnog budžeta.

“Usljed neizvršavanja sudskih rješenja na ime nagrada vještacima, tumačima i drugim stručnim licima koja učestvuju u sudskim postupcima, pristupa se izvršenju, pa se malim novčanim iznosima pridružuju troškovi izvršenja. Državni organi ne postupaju po rješenjima koja se donose u upravnom postupku, što rezultira izvršenjima kojim se određuje prodaja akcija u vlasništu države”, navela je Ćirović.

Ona kaže i da se neblagovremenim postupanjem državnih organa onemogućava zaštitniku da izjavljuje kvalitetne prigovore sudovima.

Navela je i da ima primjera da sudovi omogućavaju prodaju prava korišćenja na državnoj svojini, bez saglasnosti države kao titulara.

Bonus video: