Vukčević predsjednik Zanatske komore

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da očekuje da će novo rukovodstvo dati impuls unapređenju razvoja zanatstva u Crnoj Gori

3808 pregleda 204 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Mek.gov.me
Foto: Mek.gov.me

Za novog predsjednika Zanatske komore imenovan je Ivan Vukčević, a za potpredsjednike Obrad Kovačević i Petar Martinović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, koji je predsjedavao Izbornom Skupštinom JU Zanatska komora, kazao je da očekuje da će novo rukovodstvo dati impuls unapređenju razvoja zanatstva u Crnoj Gori.

"Na ovaj način zanatlije će se bolje organizovati kako bi omogućili sinergijsko djelovanje komore i Vlade, i u narednom periodu zajednički raditi na unapređenju zakonskog okvira i proširiti raspoloživu podršku", kazao je Milatović.

Milatov je kazao i da resor kojim on rikovodi "kontinuirano sprovodi aktivnosti na unapređenju konkurentnosti crnogorske ekonomije", te da je prepoznat značaj zanatstva kao jedne od osnovnih pokretačkih snaga privrednog razvoja.

"Sastavni dio sveobuhvatnih reformi ekonomskog i društvenog ambijenta su i reforme koje se tiču preduzetništva, a samim tim i zanatstva, kao svojevrsne preduzetničke profesije. Imajući u vidu da je preduzetnička energija specifičan i izuzetno rijedak resurs u svakom društvu, potrebno je da vodimo ekonomsku politiku koja će, u tom smislu, kontinuirano podsticati činioce ekonomskog sistema da otkrivaju i iskoriste prilike tržišta”, rekao je Milatović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Milatović ke kazao da je u prethodnom periodu zanatsku djelatnost karakterisala stagnacija u odnosu na značaj koji treba da ima u ekonomiji, kao i da mnogi zanati već duži period imaju trend nestajanja, odnosno gašenja.

U cilju ponovnog oživljavanja i snažnije afirmacije zanatske djelatnosti i tradicionalnih zanatlija, Ministarstvo ekonomskog razvoja preduzima, kako su naveli, mjere za unapređenje institucionalnog okvira za razvoj ovog segmenta privrede.

"Mjere uključuju nastavak pružanja finansijske podrške koja je posebno namijenjena preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i zanatlijama, ali i eliminisanje administrativnih barijera, uz jasan legislativni okvir. Ove i druge mjere koje preduzimamo, daju vidljive rezultate, međutim, svjesni smo da postoji još mnogo prostora za unapređenje okvira za obavljanje zanatske djelatnosti", rekao je Milatović.

On je podsjetio da je Ministarstvo ekonomskog razvoja u proteklom periodu intenzivno radilo na Akcionom planu za razvoj zanatstva kojim će se ojačati uloga i ovlašćenja JU Zanatske komore, unaprijediti dostupna finansijska podrška za razvoj zanatstva, zakonodavni okvir, i ojačati ljudski resursi.

Početak implementacije Akcionog plana očekuje se uskoro, a kako je istakao Milatović, Zanatska komora imaće snažnu podršku od strane Ministarstva ekonomskog razvoja.

Bonus video: