Konzulat Austrije iseliti iz „Mogrena”

Konzulat je dobio prostorije dok je zakupac hotela bila kompanija “Merkur” biznismena Milana Mrvaljevića, koji je ujedno i počasni konzul Austrije u Crnoj Gori

12542 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Odbora direktora Hotelske grupe “Budvanska rivijera” Mijomir Pejović uputio je dopis ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću obavijestivši ga da je u okviru hotela “Mogren” konzulat Austrije, koga je potrebno hitno izmijestiti jer je planirana rekonstrukcija tog hotela naspram Starog grada.

Konzulat je godinama na prvom spratu hotela. Tu je dobio prostorije dok je zakupac hotela bila kompanija “Merkur” biznismena Milana Mrvaljevića, koji je ujedno i počasni konzul Austrije u Crnoj Gori. Nakon što je hotelska grupa prije sedam godina, dok su njome upravljali kadrovi DPS-a, a poslije raskida ugovora, nasilno izbacila radnike “Merkura” uz primjenu policijske sile, za šta je tada Mrvaljević optužio da iza svega stoji kriminalna hobotnica Svetozara Marovića, konzulat je ostao u “Mogrenu”.

”Hotel ‘Mogren’ je duži vremenski period bio u zakupnom odnosu s budvanskom kompanijom ‘Merkur’ DOO do 2014, kada je ugovor raskinula hotelska grupa zbog neplaćanja zakupnine i nepoštovanja ugovorenih obaveza. Tadašnji zakupac ‘Mogrena’, vlasnik kompanije ‘Merkur’ Milan Mrvaljević, kao počasni konzul izdao je jedan dio prostora hotela za potrebe austrijskog konzulata. Ta prostorija je zaključana i počasni konzul tu nije prisutan od dana preuzimanja hotela ‘Mogren’. Prilikom izvođenja radova na adaptaciji prizemlja hotela 2018. HG ‘Budvanska rivijera’ bila je spremna da počasnom konzulu obezbijedi o sopstvenom trošku adekvatan prostor u Budvi, koji u površini odgovara prostoru koji trenutno koristi u hotelu ‘Mogren’”, piše u dopisu Pejovića u koji su “Vijesti” imale uvid.

Pejović dodaje da bi se time omogućio nesmetan kontinuitet obavljanja poslova počasnog konzula i “dobre saradnje s počasnim konzulom gospodinom Mrvaljevićem i dobrih odnosa Crne Gore i Republike Austrije”.

”Međutm, do realizacije nije došlo iako je o svemu prethodno obaviješteno Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore u martu 2018. Ističemo da će se planirani radovi rekonstrkcije hotela ‘Mogren’ nastaviti, a s obzirom na to da se pomenuti konzulat nalazi na prvom spratu, neizvodljive su bilo kakve djelatnosti, a naročito diplomatske. Takođe je neophodno da u vašim budućim kontaktima s predstavnicima Vlade Austrije i austrijske ambasade u Podgorici inicirate regulisanje daljeg pravnog statusa počasnog konzulata u skladu s međunarodnim konvencijama i važećim crnogorskim propisima”, ističe Pejović.

On je još prije mjesec uputio inicijativu ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, zatraživši od njega da resorno ministarstvo izmijeni odluku i iz zabrane gradnje za područje obuhvaćeno Detaljnim urbanističim planom “Budva centar” izuzme hotel “Mogren”, čime bi se omogućila rekonstrukcija i dogradnja, kako bi taj zaštitni znak Budve dobio prestižnu petu zvjezdicu.

Vlada Crne Gore je 22. aprila donijela odluku o izradi Prostorno-urbanističkog plana (PUP) opštine Budva, kojom je stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta DUP “Budva centar” i DUP “Bečići”. Time je stopirana gradnja na najatraktivnijem dijelu Budve, onom uz more od hotela “Avala” do rta Zavala, čime je obustavljeno izdavanje svih dozvola za gradnju. Time je na području uz more zabranjena gradnja.

DUP-om “Budva centar” kojim je obuhvaćena lokacija hotela Mogren, kao i odlukom o izradi Prostorno-urbanističkog plana opštine Budva definisana je zabrana građenja na dijelu prostora obuhvaćenom tim planskim dokumentom. Time su stopirane planirane aktivnosti Hotelske grupe “Budvanska rivijera” za rekonstrukciju i dogradnju hotela “Mogren”.

Pejović kao rješenje nastalog problema predlaže da se izvrše izmjene i dopune Odluke o izradi PUP-a opštine Budva, čime bi lokalitet “Mogrena” bio izuzet i omogućena rekonstrukcija.

Krajem septembra 2019. tadašnja glavna budvanska arhitektica Ana Samardžić (aktuelna savjetnica premijera Zdravka Krivokapića) dala je saglasnost Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera” da rekonstruiše i dogradi hotel “Mogren”. Idejnim rješenjem “Mogren”, koji je naspram Staroga grada s kojim čini jedinstvenu cjelinu, praktično bi zadržao prepoznatljivi izgled, nadograđuje se samo jedna etaža, iako je planskim dokumentom na toj lokaciji bilo moguće da se nadograde tri sprata.

Planirana je gradnja i otvorenog bazena, spa-centar, a hotel bi imao i luksuzni predsjednički apartman, dok bi svi sadržaji u njemu biti prilagođeni standardima koje hotel s pet zvjezdica treba da ima.

Bonus video: