Po rastu BDP-a sada u vrhu Evrope

BDP ove godine porastao za 19 odsto za period od aprila do juna, peti najbolji rezultat u Evropi

12586 pregleda 29 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u drugom kvartalu (april-jun) iznosio je 1,13 milijardi eura, dok je u istom periodu prošle bio 900,8 miliona eura, pa je zabilježen rast od 19 odsto, dok je ovakav rezultat gotovo na istom nivou kao rekordne 2019. godine, pokazuju preliminarni podaci Monstata. Prosječan rast ekonomije u zemljama Evropske unije (EU) iznosio je 14,2 odsto, pa je rezultat Crne Gore peti najbolji u Evropi.

Ispred su Francuska, Španija, Irska i Turska koja je imala rast 21,7 odsto.

Od zemalja regiona, Slovenija je imala rast od 16,3 odsto, Hrvatska 16,1 odsto, Srbija 13,7 odsto, a Sjeverna Makedonija 13,1 odsto.

Obračun BDP-a po potrošačkoj metodi pokazuje da je izvoz usluga, gdje dominantno učešće ima potrošnja stranih turista u odnosu na prošlu godinu za navedeni period porastao gotovo duplo, sa 202 na 398 miliona. Uvoz je porastao za 28,5 odsto, lična potrošnja se uvećala za 17, potrošnja države za 8,7 odsto, a bruto investicije u osnovna sredstva za skoro deset procenata.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je da navedeni rezultat rasta BDP-a govori u prilog snažnog ekonomskog oporavka koji Crna Gora bilježi u ovoj godini. On je za agenciju Mina kazao da je Crna Gora do kraja septembra ostvarila prihode od turizma u iznosu od 700 miliona eura, koliko je i bilo planirano za ovu godinu.

Podsjetio je da su prihodi od turizma u 2019. godini, koja je bila rekordna, iznosili 1,1 milijardu eura.

”Zvanični podaci Centralne banke (CBCG) govore da su prihodi od turizma prošle godine bili svega 144 miliona eura. To znači da su prihodi od turizma u prošloj godini pali 87 odsto u odnosu na 2019. godinu”, precizirao je Milatović.

Crnogorska ekonomija lani je izgubila 765 miliona eura, što je pad BDP-a za 15,3 odsto i što je ubjedljivo najgori rezultat u Evropi, dok je BDP u prvom tromjesečju ove godine iznosio 865 miliona eura, što je realni pad od 6,4 odsto.

Bonus video: