Zbog kvota za CO2, struja iz TE biće tri puta skuplja

Iz Ministarstva kapitalnih investicija navode da bi rekonstrukcija TE, koju je ugovorila bivša vlast,mogla koštati i do 100 miliona, a ne bi smanjila parametre koja zahtijeva EU

9521 pregleda 11 komentar(a)
Otvorena vrata za medije da pitaju i traže šta god žele: Juče u Ministarstvu, Foto: FILIP.R/MKI
Otvorena vrata za medije da pitaju i traže šta god žele: Juče u Ministarstvu, Foto: FILIP.R/MKI

Rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja ne bi koštala 54 miliona eura, koliko je ugovoreno, već 80 do 100 miliona eura, a ni tada se ne bi smanjila emisija ugljen-dioksida (CO2) na parametre koje zahtijeva EU. Sadašnja proizvodna cijena megavata iz TE iznosi između 45 do 50 eura po megavatu, uz plaćanje kredita (kazni) za emitovanje gasa CO2, po sadašnjim cijenama megavat bi koštao 110 do 112 eura, a narednih godina će to narasti na 150 eura po megavatu, kazao je juče državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović na danu otvorenih vrata za medije u tom ministarstvu.

On je naveo da zbog toga struja iz termoelektrana više nije konkurentna, kao i da su ciljevi EU da se postepeno ukida proizvodnja struja iz uglja.

”Zbog toga se analizira da li je ekonomičnije tih do 100 miliona za rekonstrukciju uložiti u druge obnovljive izvore ili pokretanje neke druge industrije u Pljevljima, poput cementare, ili baciti novac u nešto što će biti skupo a neće dugo trajati. Naš plan je da pokušamo da pronađemo rješenje sa EU da TE nastavi da radi još tri do četiri godine, a da u međuvremenu nađemo alternativu. Slične probleme imaju i druge države Poljska, Ukrajina, Srbija,... ali oni imaju više termoelektrana i njima se dozvoljava da postepeno gase jednu po jednu. Mi imamo samo ovu jednu koja nam čini 40 odsto proizvodnje električne energije”, kazao je Perunović.

On je naveo da ugovorena rekonstrukcija TE od 54 miliona smanjuje emitovanje azota, sumpora i čestica prašine, ali ne i najvažnijeg zagađivača CO2.

Da proizvodnja struje iz uglje postaje sve skuplje saopšteno je iz ovog Ministarstva i prije nekoliko dana, nakon čega su se oglasili iz Termoelektrane i Rudnika uglja kritikujući takav stav i tražeći da se sprovode rekonstrukciju koju je ugovorila bivša vlast od 54 miliona, kao i da kompanije moraju opstati jer obezbjeđuju 2.000 radnih mjesta.

Ministar Mladen Bojanić pitao je juče kritičare ko nastavlja politiku DPS-a da li Ministarstvo koje želi da preispita višemilionski posao bivše vlasti sa izabranim konzorcijumom u kojem se nalazi kineski DEC i podgoričke firme Bemax i BB Solar, ili oni koji žele da se nastavi posao kojeg je ugovorio DPS bez ozbiljne analize i samo na osnovu idejnog rješenja.

On je podsjetio da je Ministarstvo prije pola godine podnijelo krivičnu prijavu tužilaštvu zbog ugovora o ekološkoj sanaciji i da do sada još nisu dobili odgovor. Bojanić je kazao i da je bivša vlast imala vremena da riješi problem, ali da su ranije dodijeljenih 20.000 sati rada TE potrošili prošle godine umjesto da traju do 2023. godine.

Na pitanje šta će biti sa deset miliona eura koje je ranija uprava EPCG već uplatila izvođačima za rekonstrukciju TE koja još nije ni počela, i da li se u slučaju odustajanja od tog posla novac može vratiti, Bojanić je kazao da je EPCG formirala komisiju koja to provjerava.

”Mislim da tužilaštvo lako može raskinuti taj ugovor na osnovu onoga što smo im poslali, a za uplaćeni avans imamo bankarsku garanciju”, kazao je Bojanić.

On je kazao da u vezi ovog spora imaju visoku saglasnost sa bordom direktora EPCG.

Na pitanja do kada će biti završena dionica auto-puta, vršilac dužnosti direktora Direktorata za državne puteve Miroslav Mašić kazao je da će građevinski radovi biti završeni u roku do kraja novembra, ali da je pitanje da li će do tada biti postavljene i testirane elektroinstalacije, a da nakon toga slijedi tehnički prijem. Nije mogao da kaže kada će dionica biti otvorena za saobraćaj, ali je nagovijestio da je dok traje tehnički prijem moguće dobiti dozvolu za probni rad.

Državni sekretar Zoran Radunović naveo je da su za jedan brod Crnogorske plovidbe ugovorili najam po tri puta većoj cijeni nego što je bila do sada, kao i da su Montekargo i Luka Bar ugovorili višegodišnje milionske poslove sa Željezarom Smederevo i RTB iz Bora.

Do mogućeg nalazišta nafte još 1.300 metara

Perunović je kazao da je istražna bušotina u podmorju došla do dubine od 5.215 metara, a da se moguće nalazište nafte i gasa nalazi na oko 6.500 metara.

”Do te dubine moglo bi se doći za oko mjesec dana, kada ćemo znati i rezultate. Za sada nam geološki nalazi i temperatura tla daju optimizam da će biti pronađeno komercijalno upotrebljivo nalazište”, naveo je Perunović.

Bonus video: