PRIVREDNA KOMORA

Brojna područja za snažnu saradnju sa rumunskim privrednicima

Radovanović je kazao da Privredna komora predstavlja pravu adresu za povezivanje stranih kompanija sa potencijalnim partnerima iz Crne Gore

954 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Crna Gora i Rumunija mogu intenzivirati ekonomsku saradnju naročito u sektorima građevine, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija, ocijenjeno je tokom sastanka potpredsjednika Privredne komore (PKCG), Pavla D. Radovanovića sa predsjednikom Rumunsko-albanske Trgovinske komore, Ciprianom Dediuom.

Radovanović je istakao veoma kvalitetnu saradnju Privredne komore sa Ambasadom Rumunije koja je rezultirala brojnim sastancima sa privrednicima te države u prethodnom periodu.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, naveo da Privredna komora predstavlja pravu adresu za povezivanje stranih kompanija sa potencijalnim partnerima iz Crne Gore.

“Mnogo je područja u kojima možemo unaprijediti saradnju sa rumunskim privrednicima. Naše IT kompanije su veoma kvalitetne i realizuju projekte ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Turizam je jedna od ključnih grana za crnogorsku privredu i pozivamo rumunske turiste da uživaju u ljepotama našeg primorja, planina, nacionalnih parkova”, rekao je Radovanović.

On je dodao da su pred Crnom Gorom značajni projekti, pa je pozvao rumunske privrednike da se informišu o mogućnostima učešća u njihovoj realizaciji.

Dediu je kazao da u Podgorici predvodi delegaciju ICT, građevinskih i kompanija koje se bave realizacijom projekata u oblasti zaštite životne sredine, te da takođe želi da predstavi digitalnu platformu koja omogućava rad privrednih komora u virtualnom okruženju. U delegaciji su, prema njegovim riječima, takođe bili i privrednici zainteresovani da učestvuju u izgradnji željezničke trase između luka Bar i Konstance, što bi značajno doprinijelo unaprijeđenju kontejnerskog transporta.

Tokom skupa, Ramona-Gabriela Budu iz kompanije MDA Engineering (građevina, hidrogradnja) predstavila je inovativne proizvode za hidro i termoizolaciju, te zaštitu od požara.

Prorektor Danubius Univerziteta Galate, Emanuel-Stefan Marinescu, ukazao je na značaj uspostavljanja saradnje sa crnogorskim univerzitetskim centrima koja bi rezultirala razmjenom studenata u okviru Erasmus projekta, sticanjem novih znanja kao dobre osnove za dodatno jačanje privrednih partnerstava, kao i razvoju takozvanih pametnih gradova.

Radovanović je apostrofirao ulogu Privredne komore u realizaciji brojnih međunarodnih projekata uključujući Erasmus, kao i to da je ova poslovna asocijacija vrlo aktivna u promociji i realizaciji programa dualnog i obrazovanja kadrova za deficitarna zanimanja.

U radu sastanka učestvovao je ambasador Rumunije, Matei Viorel Ardeleanu, kao i sekretar Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala, Balša Rakčević i samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodne odnose, Jelena Adžić.

Preporučujemo za Vas