Posao završen 26. avgusta

Aco Đukanović izabrao odbor Prve, dok CBCG još mjeri Medojevića

Predsjednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović postupke Prve banke i CBCG nazvao opstrukcijom i da će to uticati na njihove dalje poslovne odluke kao jednog od najvećih akcionara i deponenta u Prvoj banci

63491 pregleda 223 reakcija 40 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Skupština akcionara Prve banke, kojoj su prisustvovali samo predstavnici Aca Đukanovića i povezanih lica, izabrala je novi odbor direktora još 26. avgusta, u kojem se nalaze četiri predstavnika Đukanovića i samo jedan iz Elektroprivrede, čime je spriječila izbor drugog kandidata EPCG Nebojše Medojevića čiju kandidaturu još formalno ocjenjuje Centralna banka.

Prva banka o održanoj sjednici i izbora novog rukovodstva tada nije obavijestila javnost, niti je na svom sajtu na stranici za akcionare objavile tu odluku, što je bila obavezna. Da je došlo do promjene objavljeno je u Službenom listu - oglasni dio od 17. septembra.

U odbor direktora izabrana su dva dosadašnja člana predsjednik Milan Perović i Nataša Martinović, dva nova kandidata Đukanovića - prefesorica sa UDG-a Maja Drakić Grgur i bivši ministar pravde i funkcioner DPS-a advokat Zoran Pažin, kao i jedan kandidat EPCG Velizar Čolović.

EPCG, koja ima četvrtinu akcija u ovoj banci, imala je pravo na dva člana odbora direktora. Prvo je predložila Čolovića i Janka Milatovića, bivšeg rukovodioca i HTP Onogošt i predsjednika Opštinskog odbora Nove u Nikšiću. CBCG je dala saglasnost za Čolovića i odbila Milatovića navodeći da njegovo radno mjesto menadžera u hotelu ne ispunjava uslov od pet godina iskustva na rukovodećim mjestima u privredi. EPCG je zatim predložila Medojevića, ali je Skupština banke u međuvremenu izabrala svih pet članova tako što je Đukanović uzeo i jedno mjesto za predstavnika EPCG.

Prema propisima CBCG, kandidat za odbor direktora banke mora da ima ispunjen jedan od tri glavna uslova - najmanje tri godine rada na rukovodećim mjestima u bankarstvu, četiri godine u finansijskim institucijama ili pet godina u privredi.

Predsjednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je juče “Vijestima” da su ovakvi postupci Prve banke i CBCG opstrukcija u radu nove vlasti i EPCG kao akcionara, kao i da će takvi postupci uticati na dalje poslovne odluke EPCG kao drugog po velilina akcionara i najvećeg deponenta u Prvoj banci.

”Predstavnik EPCG u odboru direktora Prve banke Velizar Čolović nije prisustvovao navedenoj skupštini akcionara. Sa druge strane CBCG još nam nije dostavila zvaničnu informaciju u vezi sa kandidaturom Nebojše Medojevića. Nesporno je da gospodin Medojević ispunjava i zaslužuje mjesto, ne samo u članstvu OD Prve banke, već zadovoljava znanjem i iskustvom mnogo više od pomenutih uslova CBCG. Kako smo i ranije saopštili na bazi navedenih činjenica i ovaj slučaj nije ništa drugo do još jedna u nizu opstrukcija u radu nove vlasti i pokušaj sprečavanja mjerodavnih kontrolnih mehanizama da se objelodane višedecenijske malverzacije Prve banke. Naša kompanija je dostavila svu neophodnu dokumentaciju za Medojevića za člana OD nakon čega je CBCG tražila dodatnu dokumentaciju. Uz detaljno pojašnjenje dostavljena je dodatna dokumentacija nakon čega nismo imali povratnih informacija iz te institucije”, naveo je Đukanović.

Na pitanje da li će ovakav postupak Prve banke uticati na buduće odnose, Đukanović je odgovorio: “Svakako da će se svi postupci Prve banke reflektovati na dalje poslovne odluke EPCG. Kao vlasnici skoro četvrtine kapitala banke prije svega ćemo voditi računa o interesima naše kompanije, a očito pojedinci ne žele da se sa poslovanja Prve banke skine veo tajnosti i na svjetlo dana izađu finansijske malverzacije za koje postoji više nego osnovana sumnja”.

Iz Centralne banke su kazali “Vijestima” da ih je Prva banka 3. septembra obavijestila o promjeni članova Odbora direktora.

”Nakon prethodno izdatih odobrenja Centralne banke za izbor Velizara Čolovića, Maje Drakić Grgur i Zorana Pažina, formiran je odbor direktora banke u skladu sa članom 30 stav 3 Zakona o bankama, do izdavanja odobrenja i odluke za izbor novog člana odbora direktora. Centralna banka će, kako je već saopšteno, odlučiti u skladu sa zakonom propisanim uslovima i rokovima po zahtjevu banke za izdavanje odobrenja za izbor Nebojše Medojevića za člana odbora direktora i nanka će nakon toga zavisno od odluke Centralne banke shodno zakonu i procedurama preduzeti dalje aktivnosti”, naveli su iz CBCG.

Iz Prve banke nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” o održanoj sjednici, da li očekuju sukob u odnosima sa EPCG i koje uslove za kandidaturu (rad u bankarstvu i privredi) su ispunili novi članovi odbora Maja Drakić Grgur i Zoran Pažin.

CBCG ocijenila da Dragić Grgur i Zoran Pažin mogu da vode banku

Sporan je i izbor dva nova člana odbora direktora profesorice na Univerzitetu Donja Gorica Maje Drakić Grgur i bivšeg ministar pravde Zorana Pažina, jer u njihovim biografijama nema podataka o višegodišnjem radu u bankama, finansijskim institucijama ili privredi.

Iz EPCG su naveli da im nisu poznate pojedinosti u vezi sa izborom novih članova odbora Prve banke.

Iz Centralna banka su “Vijestima” odgovorili da su u postupku ocjene ispunjenosti uslova na osnovu dostavljene dokumentacije utvrdili da je Maja Dragić Grgur stekla potrebno radno iskustvo na rukovodećim poslovima u privrednim društvima koja nijesu iz finansijskog sektora, dok je za Pažina “utvrđeno da je stekao potrebno radno iskustvo na rukovodećim poslovima u državnim organima”.

U pravilniku CBCG se kod ispunjavanja ovih uslova, na koje se CBCG sada poziva, navodi da je potrebno “najmanje pet godina na rukovodećim poslovima u državnim organima i organizacijama i drugim nosiocima javnih ovlašćenja, privrednim društvima”.

U zvaničnoj biografiji Dragić Grgur na sajtu UDG-a je navedeno da je podgorički Ekonomski fakultet završila 2002. godine na smjeru preduzetništvo, a da je od 2001. godine bila angažovana kao analitičar Instituta za strateške studije i projekcije. Od 2007. godine radi na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis.

Ovaj institut je kao nevladinu organizaciju 1998. godine osnovao Veselin Vukotić, koja je u međuvremenu postala preduzeće, a mjesto analitičara nije rukovodeća pozicija.

Zoran Pažin je pravnik, dugogodišnji sudija, zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i ministar pravde. On je odnedavno advokat Aca Đukanovića u tužbi protiv bivše vaspitačice njegove porodice Ane Pešukić koja je optužena da je iz njegove kuće ukrala količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata u vrijednosti od 331.500 eura.

CBCG navodi da je uzimajući u obzir njihove biografije i dostavljene informacije, utvrdila da se radi o “licima koja su stekla znanja za koja se može opravdano pretpostaviti da su znanja koja će odgovoriti zahtjevima za uspostavljanje i održavanje sistema upravljanja rizicima kojima je Banka izložena u svom poslovanju”.

Preporučujemo za Vas