U kasi Mojkovca 1,4 miliona eura

Opština je za prvih šest mjeseci prihodovala oko 40 odsto planiranih godišnjih prihoda

4761 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Opština Mojkovac je za prvih šest mjeseci prihodovala 1,4 miliona eura, što je oko 40 odsto planiranih godišnjih prihoda.

Lokalni prihodi ostvareni su u iznosu od oko 231.000 eura, što je tek nešto više od četvrtine godišnjih prihoda planiranih po tom osnovu.

”Ustupljeni prihodi ostvareni su u iznosu od 474.626. Prihodi od donacija u ovom izvještajnom periodu nije bilo. Prihodi od transfera ostvareni su u iznosu od 572.836 eura ili 42,43 odsto u odnosu na godišnji plan koji iznosi 1,35 miliona eura. Prenesena sredstva iz prethodne godine iznose 159.766 eura”, piše u Izvještaju o izvršenju budžeta.

Rashodi su ostvareni u iznosu od skoro 1,3 milona eura, što je oko 36 odsto u odnosu na godišnji plan. Međutim, za kapitalne izdatke Opština je potrošila svega 165.000 eura, što nije ni petina planiranog novca u tu svrhu na godišnjem nivou.

”Dinamika u trošenju sredstava bila je uslovljena realizacijom prihoda i objektivnim razlozima za realizaciju onih rashoda koji nijesu mogli biti realizovani za izvještajni period. To se, prije svega, odnosi na realizaciju kapitalnih investicija čije izvršenje se po pravilu realizuje u trećem i dijelom u četvrtom kvartalu ili u ovoj budžetskoj godini neće biti realizovano, što je uslovljeno od realizacije kapitalnih donacija”, piše u obrazloženju Izvještaja o relizaciji budžeta.

Prioritet je dat, kako tvrde iz izvršne mojkovačke vlasti, prije svega realizaciji tekućeg budžeta od kojeg zavisi i rad opštinskih organa i službi, javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština. Konstatuju i da se “prema pravilu opštinski budžet znatno bolje puni u drugom polugodištu, čime će biti i povećan stepen realizacije onih budžetskih pozicija koje su manje realizovane”.

Neizmirene obaveze budžeta krajem juna, kako piše u izvještaju, iznose 28.194 eura. Kreditno zaduženje je oko 150.000 eura.

Bonus video: