Radnici HTP "Vektra Boka": Izuzeti Jovanića, tužilaštvo da provjeri i njegove odluke

Na ima neisplaćenih zarada, doprinosa i isplata na osnovu sudskih presuda potražuju oko 5,5 miliona eura, a vlasnika kompanije Dragana Brkovića i stečajnog sudiju Blaža Jovanića optužuju da im ta prava uskraćuju

13798 pregleda 1 komentar(a)
Od juna u stečaju: Hotel Plaza Vektra Boka, Foto: Slavica Kosic
Od juna u stečaju: Hotel Plaza Vektra Boka, Foto: Slavica Kosic

Bivši radnici hotelskog preduzeća “Vektra Boka”, kojih ima oko 240, nastavljaju sa protestima tražeći svoja prava i rješavanje višegodišnjih problema, a prošle sedmice su imali 56. protest.

Oni traže poštovanje odluke Ustavnog suda, odnosno da sva njihova potraživanja budu u prvom isplatnom redu.

Na ima neisplaćenih zarada, doprinosa i isplata na osnovu sudskih presuda potražuju oko 5,5 miliona eura, a vlasnika kompanije Dragana Brkovića i stečajnog sudiju Blaža Jovanića optužuju da im ta prava uskraćuju.

Predsjednik NVO “Udruženje radnika Vektra Boka” Đorđe Rajak “Vijestima” je kazao da sumnja da iza svega stoji organizovana kriminalna grupa, te traže da se iz kompletnog slučaja izuzme Jovanić i da tužilaštvo provjeri i njegove odluke i postupanja.

”Tražimo da se opozove Jovanića i ispitaju sve njegove odluke, jer sumnjamo da je nezakonito donosio samostalne odluke, na štetu nas radnika isključivo nepoštujući odluke Ustavnog suda, uz pomoć pojedinaca iz tužilaštva i Centralne banke”, kazao je Rajak.

Privredni sud, pokrenuo je tokom juna stečajni postupak u “Vektra Boki” i za stečajnog upravnika imenovao Vidaka Boričića.

Time su sadašnji i bivši radnici stavljeni u prvi isplatni red kao prioritetni u naplati, ali Rajak je to nazvao “farsom poslodavca”, i naveo da se radi o sumi ispod 20 hiljada eura.

Vlasnik kompanije “Vektra Boka” Dragan Brković i njegovi sinovi, te izvršni direktor Milić Popović, nalaze se u pritvoru od kraja avgusta. Oni se sumnjiče da su preko firmi čiji su vlasnici prilikom privatizacije i reorganizacije počinili brojne malverzacije i na taj način oštetili HTP Boka za više miliona eura.

Nakon što je kupio HTP “Boka”, kao prvorangirani ponuđač na tenderu za prodaju državnih 59,4 odsto akcija, Brković se u decembru 2007. obavezao da će u naredne tri godine u razvoj preduzeća investirati 50 miliona eura, što se nije desilo.

Uprkos tome, nakon tri godine, umjesto raskida ugovora, aneksom je dobio produžetak investicionog perioda.

Privredni sud uveo je stečaj 13. juna 2015. zbog duga od četiri miliona eura prema CKB. U decembru 2015. izglasan je Plan reorganizacije, ali zbog žalbe OTP faktoringa postupak je trajao još godinu.

Planom reorganizacije predviđeno je da se prodajom dijela obezbijedi 25,69 miliona eura za isplatu dugova, najvećim dijelom prodajom imovine. Ustavni sud je 2018. godini poništio jedan član Zakona o stečaju, pa se od tada sva potraživanja radnika moraju svrstati u prvi isplatni red

”Kuda su otišle pare od kredita i kako se mogla založiti imovina ‘HTP Boke’ hipotekarno kada je u kupoprodajnom ugovoru to decidno zabranjeno i gdje su završile pare od tih kredita. Tražimo da tužilaštvo provjeri kredite koje je uzela “Vektra Boka” i povezane firme na račun imovine kompanije”, poručio je Rajak.

Uz to je naveo i da Centralna banka krši odluke Ustavnog suda, time što nije stavila sva potraživanja radnika prioritetno na naplatu.

”Ko je ličnost koja dozvoljava u CBCG da novac svugdje ide sem tamo gdje treba? A privredno drustvo koje je u reorganizaciji ne smije poslovati sem preko svog računa. Kako CBCG nije provjerila kakvi su to krediti i kako davani, ako niko nije imao uslov za to”, upitao je Rajak.

Specijalno državno tužilaštvo je tokom februara utvrdilo da je država oštećena za oko 50 miliona eura zbog nepoštovanja ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog preduzeća.

”Molimo tužilastvo da objedini sve naše navode i sumnje kako bi konačno radnici dobili prioritet u isplati”, rekao je Rajak.

Bonus video: