Ostrvo Sveti Marko dužno milion eura

Firma “Ostrvo Sveti Marko”, u čijem se vlasništvu nalazi istoimeno ostrvo, nije platila porez na nekretninu
1653 pregleda 3 komentar(a)
Ostrvo Sveti Marko (Novine), Foto: Investment locations
Ostrvo Sveti Marko (Novine), Foto: Investment locations
Ažurirano: 09.11.2017. 19:45h

Opština Tivat trenutno na ime poreza na napokretnosti za 2017. godinu, potražuje preko 1,5 miliona eura od nekoliko većih kompanija.

Prema podacima koje je na sjednici lokalnog parlamenta iznijela sekretarka za finansije i ekonomski razvoj Rajka Jovićević (DPS), najveće zaduženje po osnovu ovog poreza lokalna uprava je za 2017. donijela za firmu „Ostrvo Sveti Marko“ na koju se vodi najveći dio zemljišta istoimenog ostrva u Tivatskom zalivu.

Prema rješenju lokalne uprave, ova firma u gradsku kasu treba da uplati čak 1.165.565 eura. U tu cifru uračunati su i svojevrsni „penali“, odnosno povećana poreska stopa koja se plaća na neizgrađeno građevinsko zemljište namijenjeno projektima visokog turizma.

Kompanija „Ostrvo Sveti Marko“ registrovana u Tivtu, ali sa adresom za prijem službene pošte u Podgorici, gazduje atraktivnim ostrvom površine oko 30 hektara, a koje je prije deset godina prodato zajedno sa srbijanskom turističkom kompanijom Putnik u čijem je sastavu bilo ostrvo sa nekadašnjim naturističkim naseljem.

Aprila 2007. kiparski fond Akciona investment, iza kojeg stoji ruska finansijska grupacija Metropol biznismena Mihaila Slipenčuka, kupila je na beogradskoj berzi paket od oko 75 odsto akcija Putnika za 41,61 milion eura, a time i ostrvo Sveti Marko u Tivtu.

Metropol je imao velike planove da na ostrvu sagradi elitni rezidencijalno-tustički kompleks sa malim hotelom, marinom i nizom vila za prodaju na tržištu.

Projekat vrijedan oko 400 miliona eura, koji je pompezno predstavljan na sajmovima nekretnina u zemlji i inostranstvu, i za koji je Vlada Metropolu, po njegovim željama „nacrtala“ i usvojila planski dokument - državnu studiju lokacije, međutim, nikada nije počeo da se realizuje zbog izbijanja svjetske ekonomske krize.

Rusi su u međuvremenu na nekoliko mjesta oglasili prodaju ostrva Sveti Marko, a koje se sada u najvećem dijelu vodi na istoimenu firmu registrovanu u Tivtu.

Prema podacima u Centralnom registru Privrednog suda jedini osnivač kompanije „Ostrvo Sveti Marko“ čiji je direktor Roman Moskvins, je firma Stala Property Holdings Limited.

Veliki obveznik poreza na nepokretnosti u Tivtu je i državna firma Montepranzo, koja po riješenju za ovu godinu Opštini treba da plati oko 330 hiljada eura.

Iako ne radi već godinama, ta kompanija gazduje atraktivnim velikim kompleksom nekadašnjeg poljoprivrednog dobra kod aerodroma Tivat, a gdje je ucrtan golf teren sa pratećim ugostiteljsko- smještajnim objektima.

Opština od kompanije Qatari Diar Hotel Property& Investment Montenegro, koja je vlasnik zemljišnog kompleksa u uvali Pržna gdje se godinama odlaže najavljena izgradnja 250 miliona eura vrijednog rezidencijalno-turističkog rizorta, na ime poreza na nepokretnosti za 2017. potražuje 164 hiljade eura.

Kompanija Sea Trade iz Podgorice, koja u Krtolima gradi luksuzno turističko naselje, Tivćanima treba da plati 55 hiljada eura poreza na nepokretnosti.

Bonus video: