Osiguravajuća društva fakturisala bruto premiju od 66,7 miliona

Iz Agencije su naveli da je ukupan iznos riješenih šteta porasto 21,2 odsto ili 4,7 miliona eura u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Na kraju posmatranog perioda sva društva su bila likvidna, pri čemu je koeficijent likvidnosti na kraju avgusta iznosio 17,2

1687 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ANO
Foto: ANO

Društva za osiguranje su, zaključno sa avgustom, fakturisala ukupnu bruto premiju od 66,7 miliona eura, što je 5,8 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je na sjednici Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

Na sjednici, na kojoj su razmotreni pokazatelji poslovanja tržišta osiguranja za osam mjeseci, saopšteno je da je to u odnosu na 2019. godinu rast od 3,7 odsto.

“Premija neživotnog osiguranja ostvarila je rast od sedam odsto, odnosno 3,5 miliona eura više. U odnosu na 2019. godinu rast je 1,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Takođe, i premija životnog osiguranja je ostvarila rast od jedan odsto, odnosno 118 hiljada eura u odnosu na uporedni period prošle godine. U odnosu na 2019. godinu premija je ostvarila rast od 3,7 odsto.

“Najviši nominalni rast premije ostvaren je u osiguranju od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila za 1,7 milion eura ili 7,1 odsto, u osiguranju od posljedica nezgode za 647 hiljada eura ili 9,7 odsto, zatim u osiguranju od odgovornosti za upotrebu vazduhoplova 555 hiljada eura ili 438,9 odsto i u osiguranju kredita za 357 hiljada eura ili (104,9 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period”, rekli su iz ANO-a.

Iz Agencije su naveli da je ukupan iznos riješenih šteta porasto 21,2 odsto ili 4,7 miliona eura u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Na kraju posmatranog perioda sva društva su bila likvidna, pri čemu je koeficijent likvidnosti na kraju avgusta iznosio 17,2.

Savjet Agencije je utvrdio Plan rada i Finansijski plan Agencije za nadzor osiguranja za narednu godinu, koji će biti dostavljeni Skupštini na usvajanje.

“Aktivnosti ANO u narednoj godini definisane Planom rada biće usmjerene naročito na kontinuirano sprovođenje nadzornih aktivnosti, u cilju održanja stabilnosti tržišta osiguranja i dalje zaštite interesa osiguranika i korisnika osiguranja, dalje usklađivanje regulative osiguranja sa evropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti i najboljom međunarodnom praksom i standardima regulacije”, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti ANO biće usmjerene i na unapređenje metodologije, procesa i postupaka koji se primjenjuju u nadzoru, sa ciljem obezbjeđenja kvalitetnijeg i efikasnijeg nadzora, a zasnovano na mogućnostima novog informacionog sistema Agencije.

“Kao polazna osnova za pojedinačno utvrđene pozicije u Finansijskom planu korišćene su projekcije prihoda za narednu godinu i planirane obaveze i aktivnosti koje su utvrđene Planom rada Agencije za narednu godinu, a koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta izvršavanja zakonom propisanih nadležnosti Agencije”, kazali su iz ANO-a.

Planiranje je realizovano na osnovu pretpostavki efikasnog i efektivnog izvršavanja svih zahtjeva, zadataka i funkcija Agencije, zatim novih obaveza koje se postavljaju pred Agencijom u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i dogovorenih aktivnosti u procesu bilateralne, međunarodne saradnje sa nadzornim organima, udruženjima i drugim institucijama, uvažavajući okolnosti koje postoje usljed epidemiološke situacije izazvane covid-19.

Bonus video: