MKI još u martu tražilo od Spajića da smanji akcize na gorivo

"Sugerišemo, takođe, organizaciju zajedničkog sastanka na kojem bi razmijenli mišljenja пa ovu termu, a sve u clju blagovremene reakcije i izbjegavanja jаčeg cjenovnog udara na životni standard građanа, ratara koji jos nijesu posijali njive i konkurentnost crnogorske privrede", navedeno je u dopisu MKI Spajiću 2. marta ove godine, na koji ministar do danas nije odgovorio

33052 pregleda 133 reakcija 54 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo kapitalnih investisticija, kao resor nadležan za regulaciju tržišta naftnih derivata, je još 2. marta ove godine poslao dopis ministarstvu finansija u kojem upozoravaju da se u narednom periodu može očekivati rast cijena goriva na međunarodnim berzama i predlažu zajednički sastanak kako bi se analizirao iznos akciza na gorivo i pronašao način za njihovo smanjenje.

Maloprodajne cijene goriva su u međuvremenu dostigle rekordni nivo iz 2019. godine. Prema informacijama "Vijesti" na ovaj dopis iz Ministarstva finansija nije ni odgovoreno niti je u ovih proteklih šest mjeseci održan sastanak na kojem bi se analizirali iznosi akciza.

Povezani članci

30. Septembar 2021.

Većina u Skupštini za smanjenje akciza na gorivo

"Рoštovani ministre, konstantan rast cijena nafte na globalnom tržištu, od pоčetka kalendarske godine, u vrlo kratkom roku se odrazio na drastičan rast cijena naftnih derivata u Crnoj Gori.

Respektabilne prognoze i očekivanja ukazuju da ćе se, uprkos padu cjena sirove nafte, tokom posljednja dva dana, blagi trend rasta cijena i u narednom periodu nastaviti. Zbog toga predlažemo da razmotrite mogućnost snižavanja dažbina u dijelu akcize, sve u skladu sa EU direktivama.

nafta dokument

Dozvoljeni minimum akcize kod eurodizela u EU jе 330 eura na 1000 litara (33 centa po litru), a kod nas je 440 eura (44 centa po litru). Za benzine je u EU dozvoljeni minimum akcize 359 eura na 1000 litara (35,9 centi po litru), a u Crnoj Gori 549 eura (54,9 centi po litru).

Sugerišemo, takođe, organizaciju zajedničkog sastanka na kojem bi razmijenli mišljenja пa ovu termu, a sve u cilju blagovremene reakcije i izbjegavanja jаčeg cjenovnog udara na životni standard građanа, ratara koji jos nijesu posijali njive i konkurentnost crnogorske privrede", navedeno je u dopisu Ministarstva kapitalnih investicija ministru finansija Milojku Spajiću 2. marta ove godine.

Bonus video: