"To Montenegro" objavio Todorovićev ugovor: Plata 4.400, u slučaju raskida više od 100.000 eura

Izvršni direktor je već ostvario pravo na 50.000 eura bonusa, jer je kompanija počela sa komercijalnim letovima (jednokratni bonus) i prevezla 60.000 putnika do početka septembra (godišnji bonus)

35805 pregleda 1089 reakcija 184 komentar(a)
Todorović, Foto: Savo Prelević
Todorović, Foto: Savo Prelević

Odbor direktora kompanije "To Montenegro" objavio je Ugovor o radu sa izvršnim direktorom Predragom Todorovićem.

Todorović prima platu od 4.400 eura i naknadu za zakup stana do 1.000 eura.

Izvršni direktor je već ostvario pravo na 50.000 eura bonusa, jer je kompanija počela sa komercijalnim letovima (jednokratni bonus) i prevezla 60.000 putnika do početka septembra (godišnji bonus).

U slučaju raskida ugovora, Todoroviću bi pripale 24 prosječne neto zarade, ili više od 105.000 eura.

Institut alternativa je pozdravio odluku Odbora direktora da objavi ugovor.

"Politka naknada menadžmenta državnih preduzeća se mora preciznije urediti nego što je to sada slučaj u Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kao i pitanje otpremnina izvršnih direktora za koje se moraju propisati jasni limiti. Mimo ovoga, važno je da primanja budu transparentna i dostupna javnosti, pa zato pozdravljamo objavljivanje ugovora i nadamo se da će i ostala državna preduzeća koja još uvijek kriju ugovore direktora slijediti ovaj primjer", naveli su iz te nevladine organizacije na Fejsbuku.

"Od krucijalne važnosti da avio kompaniju vode profesionalci"

Iz kompanije "To Montenegro" podsjetili su da je Vlada za njeno osnivanje izdvojila 30 miliona eura osnivačkog kapitala, i istakli da je od krucijalne važnosti da takvu kompaniju vode profesionalci koji imaju specifične kvalifikacije, znanja i kompetencije.

"Nakon samo tri i po mjeseca od osnivanja, redovnim letom iz Podgorice za Beograd započet je komercijalni saobraćaj, čime je ispunjeno obećanje dato Vladi da će prvi avion poletjeti prije glavne turističke sezone. Iako je u avio industriji za ovaj proces u prosjeku potreban mnogo duži period, izborom kompetentnog i profesionalnog kadra sa velikim iskustvom i znanjem, uz brojne poslovne izazove, urađen je ogroman posao koji je dao i konkretne rezultate. Tako nakon samo šest mjeseci kompanija ima dva aviona u svom vlasništvu, prevezla je preko 70 hiljada putnika i ostvarila prihod od četiri miliona eura od prodaje karata."

"Vlada je za osnivanje kompanije Air Montenegro odvojila 30 miliona eura osnivačkog kapitala, te je od krucijalne važnosti da takvu kompaniju vode profesionalci koji imaju specifične kvalifikacije, znanja i kompetencije. Takav kadar na tržištu avio industrije ima svoju vrijednost, jer odgovornost koju pozicija izvršnog direktora avio kompanije nosi sa sobom je odgovornost za desetine hiljada prevezenih putnika, za hiljade letova i sl. Primjera radi, menadžeri sličnih avio kompanija u regionu i svijetu imaju primanja koja se kreću od 25.000 eura mjesečno do 3,5 miliona eura godišnje", navodi se u saopštenju.

Poručili su da su otvoreni za saradnju i pozdravili veliko interesovanje medija i javnosti.

"Ovo jeste nacionalna avio kompanija i javnost će biti redovno informisana o našem poslovanju na transparentan način. Zbog velikog obima posla i cilja da naše kapacitete maksimalno usmjerimo na ljetnju turističku sezonu, nijesmo odgovorili na sve upite i zahtjeve koji su stizali tokom prethodnog perioda pa samim tim javnost nije bila u potpunosti informisana o svim poslovnim rezultatima, ali i izazovima u poslovanju sa kojima se susrijećemo. TO Montenegro ostaje posvećena cilju da javnost informiše i odgovori na sve zahtjeve pa će se sve informacije redovno ažurirati kako na sajtu tako i putem medija", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: