Nije tuđe, već domaće slađe

Interes potrošača je da kupuju hranu potvrđenog visokog kvaliteta. Primjena kolektivnog žiga "Dobro iz Crne Gore" predstavlja garanciju ostvarivanja takvog interesa potrošača
166 pregleda 0 komentar(a)
Kupujmo domaće
Kupujmo domaće
Ažurirano: 10.11.2017. 07:14h

Kupovinom domaćih proizvoda se podstiče razvoj nacionalne ekonomije i unapređenje kvaliteta života u Crnoj Gori. Kupovina domaćeg ne znači samo benefit za proizvođače koji prihod mogu uložiti u unapređenje kvaliteta i obima proizvodnje, poboljšanje standarda zaposlenih kroz povećanje plata, već tako novac naših građana odlazi i u crnogorski budžet te doprinosi otvaranju novih radnih mjesta, obnovi škola, modernizaciji obrazovnih i zdravstvenih ustanova, putne infrastrukture. Favorizujući proizvode iz uvoza otvaramo radna mjesta drugim zemljama, a zatvaramo kod nas.

Privredna komora smatra da je neophodno da se promovišu i bolje valorizuju domaći razvojni potencijali - vrijednosti crnogorske privrede, istinski korporativni i robni brendovi i kvalitet koji posjedujemo, kao i tradicionalna proizvodnja koja doprinosi prepoznatljivosti zemlje. Najčešće se u javnosti potencira značaj pokretanja i povećanja proizvodnje. Međutim, ništa manje važno nije zalaganje za bolju prodaju domaćih proizvoda.

Domaći proizvođači još traže mjesto za svoje proizvode na crnogorskom tržištu, bez obzira na kvalitet po kojem su ispred konkurencije. Udruženim sredstvima i zajedničkom akcijom svih aktera u lancu proizvodnje i potrošnje, države, udruženja, proizvođača, trgovaca, potrošača, kroz turizam - potrebno je stvoriti ambijent za bolje pozicioniranje domaćih proizvoda. Stalni rast deficita u robnoj razmjeni sa inostranstvom naglašava potrebu za ovakvim djelovanjem. Za uravnoteženje spoljnotrgovinskog bilansa, kupovina domaćih proizvoda je važna koliko i izvoz.

Bez obzira na to što ne počiva na temeljnim načelima međunarodne trgovine (nacionalnom tretmanu i principu najpovlašćenije nacije), ideja isticanja potrebe da se kupuju domaći proizvodi nije ništa novo u svijetu i baštine je brojne razvijene zemlje. U cilju jačanja svojih ekonomija te povećanja zaposlenosti, i vodeće zemlje Evropske unije se okreću domaćoj hrani, sve učestalije promovišući kupovinu lokalnih, domaćih prehrambenih proizvoda. Sve češće se naglašava da lokalni proizvodi moraju biti značajno više zastupljeni na policama trgovina. Slične kampanje godinama unazad su pokrenule zemlje Regiona – Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija.

Privredna komora Crne Gore od 2009. godine realizuje projekat „Dobro iz Crne Gore“ čija je suština potpunija valorizacija ukupnih privrednih resursa naše zemlje. Može se konstatovati da nakon osam godina brižljive realizacije ovog projekta raste spremnost potrošača da kupuju domaće, te da su u pojedinim sektorima proizvođači mnogo postigli kada je u pitanju pozicioniranje na tržištu. Pravo korišćenja nacionalnog žiga „Dobro iz Crne Gore” do sada je steklo 18 crnogorskih kompanija za 83 proizvoda, a njihov kvalitet je sve više prepoznaje i inotržište.

Na osnovu ovogodišnjeg sagledavanja potencijala, rezultata robne razmjene, uporednih iskustava, savremenih trendova u trgovini, turizmu i kod potrošača, te svestrane analize, pokrenuto je šire djelovanje kroz projekat „Kupujmo domaće – Dobro iz Crne Gore“. Njegov cilj je opšti ekonomski i društveni razvoj zemlje kroz optimalno korišćenje domaćih resursa, unapređenje naše proizvodnje roba i usluga, povećanje životnog standarda stanovništva, smanjenje uvozne zavisnosti, otvaranje novih radnih mjesta, promociju zdravih vrijednosti života i kvaliteta organske ishrane, lojalnost brendu (domaćim proizvodima).

Očekuje se da projekat rezultira boljom valorizacijom domaćih proizvoda, većim tržišnim učešćem, a samim tim rastom profita i rezultata ukupnog poslovanja kompanija iz Crne Gore.

Interes potrošača je da kupuju hranu potvrđenog visokog kvaliteta. Primjena kolektivnog žiga "Dobro iz Crne Gore" predstavlja garanciju ostvarivanja takvog interesa potrošača. Neophodno je da izreku "tuđe-slađe" zamijenimo sa "kupujmo domaće".

(PROMO)