Država oštećena za stotine hiljada eura?

Preduzeće “Viktorija ekpres”, koje upravlja beranskom autobuskom stanicom, podnijelo krivičnu prijavu protiv nadležnih u MIK-u, tvrde da brane ulazak autobusima u stanicu i prave opstrukcije

17089 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Za samo nekoliko mjeseci, od kraja juna do danas, država Crna Gora oštećena je za nekoliko stotina hiljada eura zbog činjenice da autobuski prevoznici ne ulaze u beransku autobusku stanicu i karte bez ikakve evidencije prodaju direktno u autobusima.

To tvrde iz preduzeća “Viktorija ekpres”, koje je sa stečajnom upravom beranskog autoprevoznog preduzeća “Simon vojaž” sklopilo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, na osnovu kojeg upravljaju autobuskom stanicom do prodaje cjelokupne imovine “Simon vojaža”.

”Preko 130.000 eura je oštećeno samo preduzeće ‘Simon vojaž’ zbog činjenice da se ne prodaju peronske karte i ne uzima procenat od karata koje bi bile prodate na biletarnici”, kaže predstavnik preduzeća “Viktorija ekspres” Bobo Đuričanin.

Oni su zbog toga Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv direktora Direktorata za drumski saobraćaj u Ministarstvu kapitalnih investicija Lazara Miljanića i inspektora za drumski saobraćaj Vlada Kneževića, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

”S obzirom na to da je preduzeće DOO ‘Simon voyages’ u stečaju ujedno i vlasnik autobuske stanice i da je ta firma zapošljavala preko 100 radnika, uvođenjem stečaja 14. 4. 2021. godine od strane Opštine Berane, Privredni sud imenuje za stečajnog upravnika dr Sašu Zejaka. Gospodin Zejak i Privredni sud angažuju firmu iz Budve DOO ‘Viktoria expres’ i prave sa njima ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kako bi vratili dobar dio radnika i pomogli boljem ugledu preduzeća. Od prvog dana gospodin Miljanić vrši opstrukcije iz nama poznatih razloga na štetu svih radnika i putnika, kao i na štetu preduzeća DOO ‘Viktoria express’, tako što ne dozvoljava svojim inspektorima da vrše kontrolu ulaska prevoznika na autobusku stanicu, a samim tim rizikuje živote putnika koji se ukrcavaju van kruga autobuske stanice”, piše u krivičnoj prijavi.

Oni navode da je 9. avgusta ove godine sačinjena službena zabilješka u prostorijama Ministarstva kapitalnih investicija, a na osnovu izvršene kontrole i sačinjenog zapisnika na autobuskoj stanici u Beranama, gdje su inspektori ustanovili da autobuska stanica u Beranama zadovoljava sve kriterijume potrebne za obavljanje djelatnosti.

”Na pitanje predstavnika DOO ‘Viktoria express’ upućeno inspektorima zbog čega ne izvrše kontrolu nelegalnog ukrcavanja putnika na ulici, gdje je ugrožena bezbijednost građana, a samim tim i prevoznici krše zakon, inspektori su odgovorili da u Crnoj Gori postoji zakon o drumskom saobraćaju, ali i da postoji neko ko je iznad zakona i da im ne dozvoljava da rade svoj posao”, navodi se u prijavi.

Iz preduzeća “Viktorija ekspres” tvrde i da je inspektor Vlado Knežević zaustavljao autobus “Zaton prevoza” Bijelo Polje i “upućivao prijetnje vozaču da ne smije da ulazi na autobusku stanicu Berane, već da prima putnike van autobuske stanice”.

”Ako su inspektori Ministarstva kapitalnih investicija dali pozitivno mišljenje o autobuskoj stanici u Beranama, zbog čega direktor Lazar Miljanić i inspektor Vlado Knežević krše zakon, a sve na štetu države Crne Gore i njenih građana. Gospodo iz tužilaštva, da li znate koliko je oštećen budžet Crne Gore, s obzirom na to da prevoznici 17 mjeseci vrše prodaju karata u autobusima gdje nema evidencije”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Predstavnik “Viktorije ekspres” postavlja pitanje ko je to iznad zakona ko može da naredi inspektorima da ne rade svoj posao.

”To su nam oni kazali kada smo im skrenuli pažnju da ne kontrolišu preko trideset pevoznika koji svakodnevno ulaze u Berane, ostavljaju i kupe putnike po ulicama, umjesto na autobuskoj stanici”, kaže Đuričanin.

On tvrdi da kada ga vozač “Zaton prevoza” nije poslušao, Knežević ga je već sjutradan zbog neulaska u stanicu u Tivtu, kada nije imao putnika, kaznio sa 1.700 eura.

”Za samo tri neuslaska u stanicu po zakonu se gubi linija, a mi u Beranama imamo prevoznike koji za samo nekoliko mjeseci, od kada mi upravljamo autobuskom stanicom, svaki ima po dvjesta do trista neulazaka. I niko po tom pitanju nije ništa uradio. Mi ne možemo da ih natjeramo, a inspektori neće ili ne smiju”, kaže Đuričanin.

Prema njegovim riječima, ako u Direkciji smatraju da ugovor između “Viktorije ekpres” i stečajne uprave nije zakonit, trebalo je narediti da se ne naplaćuju peronske karte, ali da putnici moraju ulaziti u autobuse na autobuskoj stanici, a ne po ulicama i “ćoškovima”.

”Neko je čak naredio da se u međuvremenu iscrtaju stajališta oko autobuske stanice, na punoj liniji i bez proširenja. Takva dva stajališta su u ulici koja vodi prema hitnoj pomoći i urgentnom centru, i to u krivini”, dodaje Đuričanin.

Ministarstvo: Nemaju pravo da gazduju stanicom

Iz Ministarstva kapitalnih investicija u proteklom periodu su na pitanja “Vijesti odgovorili” da je intezivno rade na rješavanju problema funkcionisanja Autobuske stanice.

Oni su pojasnili da se Miljaniću obratio Marko Babić, vlasnik “Vikotorije ekspresa” sa molbom da mu se obezbijedi nesmetan rad jer prevoznici “Elan”, “Novoprevoz” i drugi vrše nezakonit ukrcaj i iskrcaj putnika, pa i ulaz i izlaz sa autobuske stanice.

”Takođe, dopisom od 25. juna 2021. godine, sedam prevoznika (VELJIĆ MONTENEGRO Berane,ORTAK Berane, EURO ŠUNTIĆ Bijelo Polje, ELAN Plav, ZATON PREVOZ Bijelo Polje, OZLEM Rožaje iDRUM Podgorica) nas infromišu da je stečajni upravnik Saša Zejak dao u zakup autobusku stanicu Berane privrednom subjektu “VIKTORIA EXPRESS” Budva od četvrtka 23.6.2021, gdje kako oni navode bez ugovora o pružanju usluga autobuskih stanica privredni subjekt DOO VIKTORIA EXPRESS Budva pokušava da naplaćuju peronske karte i vrše prodaju karata. Dopisima stečajni upravnik g. Saša Zejak DOO SIMON VOYAGES Berane u stečaju, nas informiše da je potpisao ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa VIKTORIA EXPRESS Budva u cilju održavanja djelatnosti društva, kao i da traži inspekcijski nadzor nad prevoznicima koji ne koriste autobusku stanicu.

Na osnovu dostavljenih obraćanja, informisali smo stečajnog sudiju Blaža Jovanića u postupku DOO SIMON VOYAGES u stečaju, između ostalog, da licencu za pružanje usluga djelatnosti autobuske stanice lice koje upravlja istom ne smije prenositi na drugo lice. Sa navedenim su upoznati i stečajni upravnik. Zejak i VIKTORIA EXPRESS Budva.

Takođe, ovom prilikom je stečajnom sudiji g. Jovaniću upućena molba imajući u vidu da Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju definiše uslove i način obavljanja djelatnosti autobuske stanice i javnog prevoza putnika, da rad autobuske stanice SIMON VOYAGES Budva organizuje u zakonskom okviru, imajući u vidu javni interes u svrhu pružanja usluga autobuske stanice lokalnom stanovništvu i prevoznicima, kako u unutrašnjem tako i u međunarodnom drumskom saobraćaju”, saopštilči su iz Ministarstva.

Navode da je nadležna država inspekcija izvršila dvije kontrole rada autobuske stanice.

”Prilikom kontrola, imajući u vidu da je u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, vrlo značajan uvid u zaključeni Ugovor o davanju u zakup autobuske stanice, isti nije htjeo da dostavi inspektorima na uvid direktor Babić, ni stečajni upravnik Zejak. Nadležni državni inspektori su u skladu sa zakonskim mogućnostima pismenim putem zahtijevali od stečajnog upravnika da dostavi Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji (o zakupu autobuske stanice), koji do dana današnjeg nije dostavljen”.

U proteklom periodu, kako navode, održano je više sastanaka u Ministarstvu.

”Kako ministarstvo nije uspjelo da izvrši uvid u zaključeni Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji između stečajnog upravnika i DOO VIKTORA EXPRESS Budva, isto je uputilo (06. avgusta) Centaru bezbjednosti Berane inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora u cilju utvrđivanja svih činjenica od značaja za zakonit rad Autobuske stanice Berane.

Uputili smo 11 avgusta opštini Berane - predsjedniku opštine zahtjev za određivanje autobuskog stajališta, gdje smo u istom naveli da smo u saznanju da je stečajni upravnik poslove upravljanja autobuskom stanicom u Beranama, a na osnovu Ugovora o zakupu prenio na DOO “VIKTORIA EXPRESS” Budva, iako to pravno lice ne posjeduje Licencu za pružanje usluga autobuske stanice, izdatu od strane nadležnog organa, te samim tim ne ispunjava uslove za pružanje usluga autobuske stanice. Imajući u vidu trenutno činjenično stanje, koje nije do kraja utvrđeno, ali koje onemogućava adekvatno poslovanje prevoznika, smatrali smo potrebnim da Opština Berane po hitnom postupku odredi novo stajalište koje će biti određeno za zaustavljanje autobusa, koja omogućava bezbjedno ukrcavanje i iskrcavanje putnika.Minsitarstvo je 30. avgusta uputilo Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju obavještenje radi preduzimanja radnji iz nadležnosti tužilaštva, odnosno Zahtjev za preduzimanje radnji iz nadležnosti tužilaštva, u vezi sa ovim predmetnom”, kazali su iz MIK-a, dodajući da je 3. avgusta dostavljena inicijativa grupe prevoznika za ukidanje licence autobuskoj stanici Berane.

Bonus video: