Nikšić: Otvoreno prvo Savjetovalište za zaštitu potrošača u Crnoj Gori

"Jedan od ključnih problema sa kojima se susrećemo je vrlo slaba, ili bolje rečeno, veliki nivo inertnosti potrošača. Nama treba proaktivan potrošač koji neće čekati da ga neko "pogura" da traži zaštitu svojih prava, već da sam reaguje", kazao je pomoćnik ministra ekonomije
230 pregleda 0 komentar(a)
Savjetovalište za zaštitu potrošača, Foto: Svetlana Mandić
Savjetovalište za zaštitu potrošača, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.11.2017. 14:29h

U Nikšiću je otvoreno prvo Savjetovalište za zaštitu potrošača u Crnoj Gori čiji je cilj da se na stručan, nezavisan i objektivan način odgovori na probleme i potrebe potrošača, čime bi se ispunili standardi zemalja Evropske unije.

Ono će, prema riječima pomoćnika ministra ekonomije Jova Rabrenovića, pomoći da se stvori kvalitetna baza potrošačkih prigovora koja će koristiti, prije svega, organima zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, ali i NVO sektoru, međunarodnim organizacijama i građanima.

"Za šest mjeseci uradićemo prvu analizu, a na osnovu nje dalje izmjene Zakona o zaštiti potrošača, jer ćemo imati konkretne probleme koje potrošači imaju u praksi, a te probleme ćemo prenijeti u pravnu normu", kazao je Rabrenović.

Savjetovalište će poslužiti i kao centar za edukaciju potrošača.

"Jedan od ključnih problema sa kojima se susrećemo je vrlo slaba, ili bolje rečeno, veliki nivo inertnosti potrošača. Nama treba proaktivan potrošač koji neće čekati da ga neko "pogura" da traži zaštitu svojih prava, već da sam reaguje", kazao je pomoćnik ministra ekonomije.

Servis savjetovališta, koji se nalazi u Inovaciono poslonom centru "Tehnopolis", radiće svakog radnog dana u vremenskom intervalu od 7 do 15 časova, a Nikšićani mogu dobiti odgovore na pitanja iz oblasti zaštite potrošača, pomoć prilikom preduzimanja radnji kojima će zaštiti zakonom garantovana prava, kao i niz drugih servisa.

Potrošaći će Savjetovalištu, u kome će raditi pravnici iz "Tehnopolisa" koji su prošli adekvatnu obuku, moći da se obrate i online putem.

"Potrošaći će imati jedno mjesto, kao njihovu jedinstvenu tačku, odakle će sve bitne i relevatne informacije biti širene i potrošačima dostupne, bilo da je riječ o novim propisima, zakonima, ili odlukama u toj oblasti u Crnoj Gori ili Evropskoj uniji", kazao je Rabrenović.

Formiranjem Savjetovališta stvoriće se uslovi za kvalitetnije i efikasnije informisanje potrošača, savjetovanje i rješavanje potrošačkih problema, a njegovo osnivanje predviđeno je Zakonom o zaštiti potrošača i Planom aktivnosti na podizanju nivoa zaštite potrošača u jedinicama lokalne samouprave.

Savjetovališta će biti otvorena i u drugim gradovima Crne Gore.

Bonus video: