Budi odgovoran: Građani se žalili na neizdavanje fiskalnih računa, nepravilno navedene cijene, nelegalne radnje...

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije

4741 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 37 pritužbi, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna.

Građani su se uglavnom žalili na neizdavanje fiskalnih računa i to u pekarama As, Centar i Palma, marketu Hilda, poslastičarnici Korzo, pivnici Minhen na Trgu Božane Vučinić, Gradskom saobraćaju, parkingu, butiku Fratelli i brzoj hrani Pirun u Podgorici, frizerskom salonu Sport u Bijelom Polju, pekarama u Tivtu, fish baru Cvijo i marketu Prima u Baru, kafani u Danilovgradu, kafeteriji Petlja u Herceg Novom, AG komercu u Beranama i Urban pabu u Nikšiću.

Evidentirane su i pritužbe da se službeno vozilo Rudnika uglja koristi u privatne svrhe, da u Bijelom Polju ilegalno radi klanica pilića, da se u Pljevljima uz proizvode vaga i njihova ambalaža, a u kafeteriji Mašta u Nikšiću krši zakon o zabrani upotrebe duvanskih proizvoda.

Građani su se žalili da cijene nijesu pravilno navedene u Kući hemije u Bijelom Polju i marketu Lida u Podgorici, da preko 30 radnji za popravku vozila na Cetinju rade nelegalno, da se u Podgorici na ulici nelegalno prodaje građevinski materijal, kao i da radnici Lend monta u Budvi i Konfekcije Papić u Pljevljima nijesu prijavljeni.

Evidentirane su i primjedbe na nepropisno parkiranje, radno vrijeme kladionice Zlatnik u Budvi, kao i na prodaju sladoleda ispred ulaza na tivatski aerodrom.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Bonus video: