EPCG: Nije namješten tender za projekat "Solari"

Projekat predviđa gradnju solarnih panela koje bi pod povoljnijim kreditima kupili i instalisali vlasnici objekata, nakon čega bi imali električnu energuiju za sebe a višak bi prodali EPCG

11411 pregleda 9 komentar(a)
Prilika za energetsku nezavisnost domaćinstava: Solarna elektrana na kuć, Foto: greenenergy.com
Prilika za energetsku nezavisnost domaćinstava: Solarna elektrana na kuć, Foto: greenenergy.com

Na tenderu za nabavku oprema za projekte Solari 3000+ i Solari 500+, koji predviđaju ugradnju solarnih panela na krovove privatnih stambenih objekata, kao i preduzeća i javnih ustanova, može konkurisati sa svojim proizvodima najmanje osam kompanija iz Amerike, Evrope i Azije, saopštili su iz Elektroprivrede “Vijestima” na pitanje da li su zbog postojanja spekulacija da se tenderom favorizuje jedna vrsta solarnih panela, radili analizu tenderske dokumentacije i kolikom broju tipova i proizvođača odgovaraju uslovi iz tenderske dokumentacije.

Oni navode da su spekulacije o navodnom favorizvanju jedne vrste panela došle i do njihove kompanije, da su ih provjerili i da sve spekulacije i anonimne dojave o namještanju tendera odbacuju kao neosnovane i maliciozne.

Projekat predviđa gradnju solarnih panela koje bi pod povoljnijim kreditima kupili i instalisali vlasnici objekata, nakon čega bi imali električnu energuiju za sebe a višak bi prodali EPCG.

Vlasnici bi otplaćivali opremu na rate u periodu pet do sedam godina, a ona bi, kako procjenjuju iz EPCG bila niža od dotadašnjih troškova za struju.

Nakon otplate građani i firme postaju vlasnici opreme i dobijaju besplatnu struju, a višak može otkupiti EPCG.

Tender za kupovinu opreme vrijedan je 19,9 miliona eura.

”Prilikom pripreme tehničke specifikacije, analizirane su tehničke karakteristike fotonaponske opreme koja je dostupna na evropskom i svjetskom tržištu. Analiza koja se tiče fotonaponskih modula je rađena prema aktuelnim proizvodima koje nude renomirani proizvođači sa najvećim iskustvom u ovoj oblasti. Od 9 analiziranih proizvođača, 7 se nalazi na tzv. “Tier” listi vodećih svjetskih proizvođača fotonaponskih modula. Pomenuta lista ne podrazumijeva isključivo kvalitet fotonaponskih modula već i likvidnost proizvođača na tržištu što je veoma važno s obzirom da njegova realizacija traje više mjeseci. Vodeći računa o interesu korisnika i efikasnoj implementaciji projekta, određeni tehnički kriterijumi su pooštreni kako se bi se, nakon izbora najpovoljnije ponude, dobio najbolji i najefikasniji proizvod. Nijedan proizvođač i nijedan proizvod nemaju status ‘privilegovanog’, već je tender pripreman za otvorenu konkurenciju dobavljača prema fer uslovima i u skladu sa dobrom praksom”, navedeno je u odgovorima iz EPCG.

Oni navode da EPCG i građani koji će biti krajnji korisnici fotonaponskih sistema moraju biti maksimalno zaštićeni, kao i da je to imperativ ovog projekta kao i transparentnost cjelokupnog postupka.

”Nakon razmatranja svih ponuda, izabraće se ponuda koja sadrži proizvode koji u potpunosti zadovoljavaju tražene tehničke karakteristike, navedene crnogorske i evropske standarde koji definišu ovu oblast, kao i najnižu cijenu. Uslovi prema kojima će se vršiti izbor opreme je definisan u sklopu tenderske dokumentacije. Jedan od eliminacionih kriterijuma za izbor ponuđača jeste minimalna godišnja proizvodnja fotonaponskih modula, kao i vrijeme proizvodnje fotonaponskih modula. Moduli ne smiju biti stariji od roka predviđenog tenderskom dokumentacijom čime se eliminiše mogućnost da neko od dobavljača ‘prazni i čisti magacin’ na ovom projektu sa zastarjelom opremom i tehnologijom proizvodnje fotonaponskih modula. Oprema dakle mora kvalitetom zadovoljiti definisane tehničke karakteristike te predlažemo svim zainteresovanim stranama da pripreme odgovarajuće ponude koje će detaljno biti razmatrane sa tehničkog i finansijskog aspekta”, naveli su iz EPCG.

Projektom je predviđeno da se na krovove privatnih stambenih objekata mogu postaviti solarni paneli snage do 10kW, a kod privrede i javnih institucija od 10 do 30 kW.

EPCG je za potrebe sprovođenja ovog projekta formirala firmu “Solar gradnja”, a uskoro će početi postupak zapošljavanja 500 radnika. U odboru direktora nove firme su Ivan Kilibarda, Janko Milatović i Blažo Đurković, dok je izvršni direktor Ranko Vuksanović.

Do sada je objavljen javni poziv za finansiranje projekta vrijedan 30 miliona eura (krediti za nabavku opreme i troškove montaže), na koji se prijavilo osam kreditora - Investiciono razvojni fond, Erste banka, Prva banka Crne Gore, Energy Tech Industry Norveška, konzorcijum CKB i NLB banka, Ziraat banka, Shangai Electric i Zapad banka.

Pored 3.000 domaćinstava, mogućnost da ugradi solarne panele dobiće i 500 privrednih subjekata, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova u Crnoj Gori. Projekat Solari 3000+ i Solari 500+, kako je najavljeno, predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

”Ovim projektom će se omogućiti da 3000 domaćinstava, koja stanuju u indivindualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije. Takođe, investicija će omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu”, naveli su ranije iz EPCG.

Kompletan projekat će se realizovati u periodu do 6 mjeseci od momenta potpisivanja ugovora o finansiranju. Planirano je da se u narednih pet godina projekti, Solari 3000+ i Solari 500+, realizuju dva puta godišnje.

Tim inženjera EPCG pripremio dokumentaciju, konsultant tek osnovana firma

Na pitanje koja firma je bila konsultant Elektroprivredi za pripremu ovog tendera i kada i na osnovu kojih referenci i kojim postupkom je izabrana za konsultanta, iz EPCG su odgovorili.

”Tim inžinjera iz EPCG radio je na izradi tenderske dokumentacije, a konsultantske usluge u procesu izrade tendera za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ i Solari 500+, Elektroprivredi je pružila kompanija ‘Greener’ doo Podgorica, inženjer Lazar Komar. Ova firma je angažovana shodno članu 26, stav 1, tačka 1. Zakona o javnim nabavkama. Reference su objekti i poslovi koje je u svojoj biografiji naveo gospodin Lazar Komar”, navedeno je u odgovoru.

Firma ‘Greener’ osnovana je 28. maja ove godine, odnosno mjesec i po prije početka projekta, vlasnik i direktor Lazar Komar. Član 26, stav 1, tačka 1 Zakona o javnim nabavkama, odnosi se na nabavku proizvoda i usluga procijenjene vrijednosti na godišnjem nivou do 5.000 eura, bez oglašavanja javne nabavke.

Bonus video: