Žitarice skuplje 50 do 100 odsto nego 2019.

Moguć nastavak rasta cijena osnovnih životnih namirnica, kao i rast troškova za uzgajivače stoke

32823 pregleda 21 komentar(a)
Velike suše i klimatske promjene utiču na rast cijena hrane, Foto: Shutterstock
Velike suše i klimatske promjene utiču na rast cijena hrane, Foto: Shutterstock

Cijene žitarica na regionalnim i svjetskim berzama sada su za 50 do 100 odsto veće nego na kraju septembra 2019. godine, dok se zbog lošeg ovogodišnjeg roda u zemljama koji su najveći proizvođači očekuje njihov dalji rast.

U prošlonedjeljnom izvještaju sa Produktne berze u Novom Sadu je navedeno da je nastavljen rast cijena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Cijena pšenice po kilogramu (bez PDV-a) u istom mjesecu prije dvije godine na ovoj berzi iznosila je oko 17 dinara (14,4 centa), a sada je 27 dinara ili (23 centa), cijena kukuruza je u međuvremenu porasla sa 15 na 26 dinara (sa 12,7 na 22 centa), soje sa 35 na 76 dinara (sa 29,6 na 64,4 centa), a suncokreta sa 31 na 60 dinara, odnosno sa 26,2 na 51 cent.

Sve ovo utiče na rast osnovnih životnih namirnica brašna, ulja i hljeba, kao i stočne hrane što povećava troškove poljoprivrednih proizvođača i utiče na rast cijena mesa, mlijeka i jaja.

Cijena žitarica počele su da rastu krajem prošle godine zbog loše poljoprivredne sezone, ali su nastavljene i ove godine zbog suša na najznačajnijim svjetskim poljoprivrednim područjima.

”Tržište soje je najaktivnije. Kao i prethodni period, najveće interesovanje je bilo za kupovinom ove uljarice. Slaba ponuda usljed odlaganja prodavaca u iščekivanju željenog cjenovnog nivoa, dovela je do toga da ova uljarica zabilježi uzlazni trend za još 2,85%”, navedeno je izvještaju Produktne berze za prošlu sedmicu.

Navedeno je i da je pšenica sada količinski uzela primat u trgovanju tokom septembra koji je praćen rastom cijena.

”Razlog prije svega vidimo u pojačanoj aktivnosti izvoznika koji su bili zainteresovani za kupovinu. Pšenica je trgovana u cjenovnom rasponu od 25,30 dinara po kilogramu početkom mjeseca do 27,5 dinara krajem mjeseca. U odnosu na prethodni mjesec, cijena je viša za 12,83 odsto”, navodeno je u izvještaju.

Žetva kukuruz počela je sredinom septembra, ali nije dovela do pada cijena.

”Ono što je vrlo interesantno da početak žetve nije donio mnogo nižu cijenu novog roda, već se trgovanje novim rodom brzo izjednačilo sa cijenom prošlogodišnjeg roda. Ponderisna cijena roda 2021. godine je iznosila 24,56 dinara po kilogramu, a u odnosu na septembar 2020. cijena je viša za 56,43 odsto”, saopštili su iz Produktne berze.

Cijene jestivog ulja u prodavnicima u Crnoj Gori već su duplo veće nego prije godinu, a zbog slabog roda cijene suncokreta nastavljaju da rastu.

”Suncokret od početka žetve ima kontinuiran rast cijene. Trgovanje na paritetu FCA se kretalo na nivou od 59,50 din/kg bez PDV-a (65,45 din/kg sa PDV-om), što je za 2,59% više u odnosu na prethodnu sedmicu. Osim na domaćem tržištu, ovakav trend je zabilježen u regionu i svijetu”, navode iz Produktne berze.

Kina kupuje velike količine, Rusija ograničava izvoz?

Na najvećoj svjetskoj berzi žitarica u Čikagu nastavljen je rast cijena i prošle sedmice i to pšenice za 1,08 odsto, a kukuruza za 1,40 odsto.

”Podaci potvrđuju prethodno najavljen pad od 10 odsto u odnosu na prethodnu sezonu. Rast proizvodnje ozime pšenice nije bio dovoljan da nadomjesti pad proizvodnje jare pšenice”, navode iz Produktne berze.

Na ovom tržištu došlo je do pada cijena soje za 2,20%, a sojine sačme za 3,09 odsto.

”Kina nastavlja da kupuje američku soju. Zalihe soje od 7 miliona tona na početku septembra, bile su iznenađenje u izvještaju USDA, jer su očekivane manje količine. Zalihe soje manje su za 50% u poređenju sa istim periodom prethodne godine”, piše u izvještaju.

Na glavnoj evropskoj berzi žitarica u Parizu pšenica je prošle sedmice poskupjela za još 2,38%, a kukuruz za 4,06 odsto.

”Cijene na Euronekstu nastavile su rast u kontekstu kontinuirane međunarodne tražnje. Uprkos slabom kvalitetu roda u Francuskoj, Kina traži francusku pšenicu. Interes za kupovinu i dalje ostaje visok. Pored toga, glasine o novim izvoznim restrikcijama koje bi mogla Rusija da uvede, takođe prodržavaju rast cijene”, navedeno je u izvještaju.

Bonus video: