Vlada još nije odlučila o koncesijama za aerodrome

Predsjednik borda ACG Nebojša Đoković kazao je da bi davanje u zakup bilo dobro zbog sredstava koja bi se slila u budžet države, ali da sada cijena ne bi bila kao prije 2019. godine, već niža

2769 pregleda 3 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović

Vlada još nije Odboru direktora Aerodroma Crne Gore predočila nikakvu striktnu odluku vezanu za davanje u zakup crnogorskih vazdušnih luka, saopštio je predsjednik Odbora direktora tog preduzeća Nebojša Đoković.

On je u emisiji Link kazao da bi davanje u zakup bilo dobro zbog sredstava koja bi se slila u budžet države, ali da sada cijena ne bi bila kao prije 2019. godine, već niža, te da nakon pandemije aerodromi imaju šansu da se oporave i budu od koristi državi.

Đoković je ponovio da za zakup aerodroma ima nekoliko zainteresovanih kompanija, prenosi portal RTCG.

"Nama su, istina, potrebna sredstva da bi se naši Aerodromi modernizovali, da bi dobili sertifikate, da bismo dobili modernu opremu, komfornije terminale i nesmetan saobraćaj. S druge strane, kada bi se stanje nakon korone stabilizovalo, povećali bi se prihodi i Aerodromi bi kroz nekoliko godina mogli sami bez ulaganja države da investiraju. Tako da bih ja ostavio Vladi i ekspertima da se dogovore za koji su model”, kazao je Đoković.

On je naveo da postoji i treći model po kojem bi se nekoj od velikih stranih kompanija dozvolilo da uđu i budu vlasnici 49 odsto imovine, pa da njihov menadžment sjutra pomogne da se aerodromi razvijaju.

Đoković je dodao da je bord došao u vrijeme korone kada je avio-saobraćaj sveden na minimum, napominjući da je prošla godina bila najlošija.

"U periodu kada je novi bord preuzeo aerodrome imali smo situaciju da je gubitak na kraju prošle godine bio oko 15 miliona. Imali smo zaostale, neplaćene poreze, dosta ljudi koji su bili bolesni od korone, a mnogi finansijski izvještaji nijesu bili urađeni", rekao je Đoković i dodao da su u pretsezonu ušli nespremni.

On je podsjetio da su uspjeli da od Montenegro Airlinesa (MA) sudskim potraživanjem dobiju 9,4 miliona koji su njima bili neophodni za pripremu za sezonu i da plate radnicima budu uredno isplaćene.

Đoković je kazao i da su Aerodromi sa Poreskom upravom napravili dogovor i počeli da otplaćuju svakog mjeseca po nekoliko stotina hiljada EUR, tako da bi do kraja godine dug mogao da se svede na nulu.

"Uspjeli smo i da pokrenemo spor za dodatnih 5,7 miliona EUR takođe po osnovu posebnog zakona kojim su dugovanja MA prenijeta na državu", objasnio je Đoković.

Dug MA je dostigao 32 miliona i to je bilo ogromno opterećenje za Aerodrome.

"Mi smo najveći dio toga naplatili. Ostao je dio koji je ušao u stečajnu masu i koji će se teško moći naplatiti", zaključio je Đoković.

Bonus video: