Obećavaju 13 miliona za "Mediteran" do ljeta 2025.

Vlada dala zeleno svjetlo za potpisivanje novog sporazuma kojim će se ulcinjski hotel dovesti do nivoa od minimum četiri zvjezdice

32479 pregleda 20 reakcija 6 komentar(a)
Hotel kupljen u julu 2005. godine(ilustracija)
Hotel kupljen u julu 2005. godine(ilustracija)

Najkasnije do početka ljetnje sezone 2025. godine kompanija ‘’Bećović Menagment Group’’ uložiće u hotel “Mediteran” u Ulcinju 13 miliona eura, dovesti ga na nivo minimum četiri zvjezdice i staviti u funkciju, a investicije bi trebalo da počnu naredne godine.

To piše u informaciji o rezultatima pregovora sa ‘’Bećović Menagment Group’’ za zaključivanje Sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa ugovorom o kupoprodaji hotela Mediteran između HTP Ulcinjska rivijera i te kompanije, koju je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici zajedno sa predlogom sporazuma koji treba da se potpiše do kraja ovog mjeseca.

Time je stavljena tačka na mogući raskid ugovora o kupoprodaji, koji je zbog neizvršavanja investicionih obaveza kupca, prije nekoliko godina inicirala prethodna Vlada.

Kasni li planska dokumentacija

Kompanija ‘’Bećović Menagment Group’’ hotel “Mediteran” sa vilama i pripadajućim zemljištem, kupila je od Ulcinjske rivijere 25. jula 2005, za 940 hiljada eura. Oko šest miliona eura trebalo je da bude investicija na koju se obavezao kupac hotela, koji je u to vrijeme bio kategorisan sa dvije zvjezdice.

Posle privatizacije, kupac je odmah krenuo sa radovima, srušene su dvije vile koje su bile uz centralni hotel da bi se dogradio još jedan hotelski objekat, ali im Opština Ulcinj nije izdavala urbanističku dozvolu. U nacrtu ugovora, koji bi trebalo da bude zaključen najkasnije do kraja oktobra ove godine, konstatuje se da je prodavac kasnio sa investicijama zbog objektivnih okolnosti, odnosno zbog nedonošenja planskih dokumenata za taj dio grada koji su usvojeni tek krajem 2017. godine.

U član 3 novog ugovora, piše da će kupac u periodu od 30. aprila naredne godine pa do kraja decembra te godine uložiti tri miliona eura, godinu kasnije pet miliona i isto toliko do 30. aprila 2025. godine.

”Konačna dinamika izgradnje i ulaganja u realizaciju projekta biće utvrđena nakon izrade glavnog projekta i propratnog dinamičkog plana”, piše u nacrtu ugovora.

Zbog kršenja investicionih obaveza, prethodna Vlada prijetila je raskidom ugovora, ali je na sjednici Vlade u četvrtak konstatovano da taj postupak još nije pokrenut pred nadležnim institucijama. Kabinet potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, zatražio je od Ministarstva ekonomskog razvoja da stavi van snage eventualni postupak raskida ugovora o kuporpodaji hotela “Mediteran”, a na osnovu pisma o namjerama kupca dostavljenog početkom septembra.

Vlada će kontrolisati projekat

Ugovorne strane, kako piše u nacrtu, saglasno izjavljuju da su se od potpisivanja ugovora pa do danas značajno promijenile društvene okolnosti, koje su djelimično uticale na to da ni jedna ni druga strana nijesu bile u stanju da realizuju svoje obaveze na propisan način.

Zbog tih okolnosti ugovorene strane su odlučile da počnu nove pregovore, a kupac je Vladi sedmog septembra ove godine uputio pismo u kome je nagovijestio da namjerava da realizuje investiciju veće vrijednosti od one koja je bila predviđena prethodnim ugovorom i predstavio je dinamički plan budućeg ulaganja. Dogovoreno je i da će kupac omogućiti prodavcu i predstavnicima Vlade da nadziru realizaciju projekta.

U slučaju raskida ugovora, piše dalje, kupac će prodavcu vratiti imovinu koja je predmet ugovora. U tom slučaju prodavac će kupcu nadoknaditi iznos koji odgovara 80 odsto iznosa uloženog u realizaciju investicije, a koji je potvrđen od strane nezavisnog kontrolora., odnosno, 1,23 miliona eura

Uprava Ulcinjske rivijere je 2018.godine doniejla odluku da se izabere revizorskakuća kaokontrolor koji bi ispitao činjenično stanje u vezi realizacije ugovora a veliki broj malih akcionara preduzeća tada se pitao kakav je kvalitet kontrole privatizacije moguće utvrditi poslije 13 godina. Oni su posebno strahovali od moguće namjere predstavnika države da na njihovu imovinu prebace odgovornost za pogrešne poteze iz prošlosti, ili, moguće, neke nove obaveze.

U međuvremenu, hotel “Mediteran”, koji u preostalih pet vila ima ukupno 100 soba, gotovo je kompletno renoviran- sobe su potpuno uređene i opremljene novim nameštajem, unaprijeđeno je snabdijevanje vodom, renoviran restoran i recepcija, osavremnjena kuhinja, a jedan od većih poduhvata bila je i izgradnja otvorenog bazena za hotelske goste.

Savjet za privatizaciju je 2012. godine, konstatovao da je lokalna vlast odgovorna zbog nedonošenja potrebnih urbanističkih planova za hotele “Mediteran” i “Galeb”, koji su nekada bili u vlasništvu ulcinjske hotelske kompanije.

Novi gazda “Mediterana” je u decembru 2007.godine, uplatio 250.000 eura na račun komunalija.početkom 2018.godine, Opština Ulcinj bilaje u blokadi nakon pravosnažne sudske presude po tužbi “Mediterana” za povraćaj komunalija u cijelom iznosu, jer nije na vrijeme donijela planove.

Hotel u zakup dobija i dio Male plaže?

Ulcinjska rivijera će sa Vladom, piše u nacrtu sporazuma, pomoći američkoj kompaniji da uspostavi službeni prolaz preko katastarske parcele 3565/2 KO Ulcinj, budući da ona predstavlja jedini izlaz na more iz hotela ‘’Mediteran’’.

Ističe se da će s tim u vezi biti podnijeta inicijativa Vladi i JP za upravljanje morskim dobrom za davanje dijela Male plaže u zakup, kako bi hotel bio u prilici da posluje sa standardom od minimum četiri zvjezdice.

Bonus video: