Mićunović izašla iz Harmonije i Jadranske straže

Kćerka Brana Mićunovića, koja je do kraja jula imala 34 odsto akcijskog kapitala, više nije na spisku osnivača

46586 pregleda 156 reakcija 25 komentar(a)
Jadranska straža, Foto: Vuk Lajović
Jadranska straža, Foto: Vuk Lajović

Andrea Mićunović, kćerka nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića, nema više trećinu kapitala u “Old town invest group”, kompaniji u čijem je vlasništvu desetospratni apart hotel “Harmonija” na rtu Zavala, ali i atraktivna jednospratna kamena građevina “Jadranska straža” u Starom gradu, kulturno-istorijski spomenik iz IX vijeka, nekadašnji benediktanski samostan, pretvorena u ugostiteljski objekat.

To piše u Centralnom registru privrednih subjekata, gdje, kako su “Vijesti” imale uvid, Mićunović, koja je do kraja jula imala 34 odsto akcijskog kapitala, više nije na na spisku osnivača “Old town invest group” registrovane kao agencije za nekretnine.

Porodica Mićunović ovim nastavlja da izlazi iz brojnih biznisa, ali se i oslabađa nekretnina koje su posjedovali u Budvi. Andrein otac, Branislav Mićunović je unazad nekoliko godina prodao nekoliko nekretnina – prije dvije i po godine prodao je 6.000 kvadrata u Reževićima, na pjeni od mora, podgoričkoj kompaniji “Savana commercial retail”, poznatog biznismena Veselina Mijača od čega je inkasirao oko 3,8 miliona eura.

Krajem 2017. stariji Mićunović prodao je i zemljišni kompleks sa dvije nedovršene zgrade na lokalitetu Mirište, nedaleko od Svetog Stefana - iznad Miločerskog parka, a prije toga prodao je i zemlju na Žabljaku.

Kada je riječ o biznisu, Mićunović, u čijem je vlasništvu nekadašnji “Zeta film”, zgrada, na samo stotinjak metara od Staroga grada, na čijem je mjestu poslije rušenja podignuta višespratnica, budući kondo hotel, nastavaka izgradnje, opremanje i rukovođenje budućim 12- etažnim kondo hotelom I koskarnicom “ Merit Starlit” povjerio je kompaniji “Merit Montenegro”, koju su osnovali turski biznismeni.

Upravo u vrijeme kada je došlo do promjene osnivačke strukture u budvanskoj kompniji, Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda blokirala je zbog poreskog duga od 112 hiljada eura kompletnu imovinu “ Old town invest group”, koju posjeduje na teritoriji metropole turizma.

”Hipoteka u ukupnom iznosu 112.599,74 eura u korist Opštine Budva, na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda, porski obveznik “Old town invest group”, piše u listovima nepokretnosti objekata “Jadranska straža”, “Harmonija” u koji su “Vijesti” imale uvid.

Ovo su jedne od ukupno 130 nekretnina koje je opština Uprava lokalnih javnih prihoda ove godine blokirala od dužnika, kako bi se osigurala da će biti izmiren porez na nepokretnost.

Priča o “Jadranskoj straži”, već više od dvije decenije puni novinske stupce i intrigira javnost.

Riječ je o zgradi, koju, od kada je prešla u privatne ruke i od tada mijenjala vlasnike, prate kontroverzne priče o tragedijama koje su se nizale.

Čudnim spletom okolnosti ovaj spomenik kulture prije 23 godine Opština je prodala privatniku. Iznenada 1998. tadašnji predsjednik Opštine, bez znanja Skupštine, objekat, koji je planom namijenjen kulturi, prodaje preduzeću “Unipresu Zrenjanin”, vlasništvo biznismena Bata Buturovića za tadašnjih 480.000 njemačkih maraka.

Buturović, koji je postao poznat javnosti kada je konkurisao za kupovinu hotela “Mogren” ponudivši 666.666 maraka. Opština je prodala prizemlje i prvi sprat, ali ne i podrum, gdje se nekada nalazila kripta sa grobovima sveštenika, i taj dio i danas se vodi kao opštinska imovina.

Buturović, nakon što mu nije dozvoljeno da realizuje svoje zamisli, “Jadransku stražu” prodaje Blagoti-Baji Sekuliću iz Podgorice.

On na svoju ruku započinje adaptaciju nekretnine, pa, iako je u ugovoru o prodaji glasilo da se samo prodaje prizemlje i prvi sprat, započinje i rekonstrukciju podruma.

Kripte u podrumu su iskopane, što je izazvalo revolt Katoličke crkve. “Jadranska straža” je pretvorena u lokal, ali posao staje 2002. kada je ubijen Sekulić dok se džipom vozio Mediteranskom ulicom u Budvi.

Tada porodica Sekulića prodaje “Jadransku stražu” Rusima čije međusobne razmirice 2007. dovode do dvostrukog ubistva u bašti lokala. Tri godine kasnije Jadranska straža dobija nove vlasnike, a uknjižava se i Old town, da bi par godina kasnije ona bila ponuđena i na prodaju, međutim do dana današnjeg nije došlo do promjene vlasnika.

Mjesna zajednica Stari grad je prije sedam godina, kada je oglašena prodaja Jadranske straže, tražila od tadašnje gradske vlasti predvođena DPS- om, da ovaj kulturno istorijski spomenik vrati u svoje vlasništvo. Naišli su na zid ćutanja.

Bonus video: