Letovi do 11 država, ako dozvoli korona

Crna Gora će tokom zimske sezone, od 1. novembra do kraja marta 2022. godine, prema najavi iz ACG, redovnim avio-linijama biti povezana sa 11 država u Evropi i Aziji

7185 pregleda 34 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako planove avio-prevoznika ne pokvari epidemiološka situacija kod nas i u inostranstvu, Crna Gora će tokom zimske IATA sezone, koja počinje 1. novembra i traje do kraja marta naredne godine, preko aerodroma u Podgorici i Tivtu redovnim aviolinijama biti povezana sa 11 država u Evropi i Aziji, saopšteno je “Vijestima” iz menadžmenta Aerodroma Crne Gore (ACG).

Iz te državne kompanije su kazali da bi sve najave trebalo uzeti sa rezervom, jer se zbog različitih epidemioloških mjera i prilika situacija može promijeniti u posljednjem času.

Tokom zimskih mjeseci za Tivat i Podgoricu će, osim crnogorskog Air Montenegra, letjeti i nacionalni prevoznici Srbije (Air Serbia), Turske (Turkish Airlines), Austrije (Austrian Airlines) i Kazahstana (Air Astana). Od tzv. legacy carriera na našim aerodromima biće prisutni i švajcarski Chair Airlines, ukrajinski Wind Rose, kao i nekoliko low cost i leisure avioprevoznika poput Ryan Aira, Wizz Aira i European Air Chartera.

Imajući u vidu činjenicu da su crnogorski aerodromi lani zbog obustave saobraćaja bivše nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines (MA) 25. decembra, veći dio zimske IATA sezone ostali bez značajnog njenog udjela u saobraćaju, ovakve najave potvrđuju znatno uspješniju ovogodišnju zimsku sezonu u vazdušnim lukama u Tivtu i Podgorici.

”Podgorica će sa Beogradom biti povezana sa Air Montenegro i Air Serbia, sa Istanbulom preko Turkish airlinesa, sa Ljubljanom (Air Montenegro), sa Cirihom - Chair airlinesom, sa kazahstanskim gradovima Almatijem i Nur Sultanom preko Air Astane od marta naredne godine. Standardna linija je Beč - Austrian Airlines, Kijev - Wind Rose, dok će Podgoricu Ryanair preko zime povezivati sa Briselom, Zagrebom, Barselonom i Krakovom. Wizz air će povezivati glavni grad sa Memingenom, Dortmundom, Milanom i Bečom”, kazali su “Vijestima” u ACG.

U odnosu na 2020. godinu nove destinacije iz Podgorice su Almati, Nur Sultan, Zagreb, Krakov, Milano, Barselona. Linije za Milano i Barselonu nisu funkcionisale prošle zime iz epidemioloških razloga, ali jesu prije toga. Cirih nije nova destinacija jer je letove na njoj ranije obavljao MA, ali sada za Švajcarsku iz Podgorice saobraća nova kompanija. Što se Tivta tiče, biće ove godine nešto više letova za Beograd na kojima osim Air Serbie, leti i Air Montenegro koji će imati jednom nedjeljno rutu Tivat - Istanbul. Značajna novina kada je tivatski aerodrom u pitanju, mogla bi biti tri sedmične nove linije za Njemačku i to za Minhen, Lajpcig i Diseldorf. Namjeru da uvede saobraćaj iz Tivta na tim relacijama tokom zimske sezone najavila je bugarska charetr i leisure avio-kompanija Europeran Air Charter.

Iz ACG su istakli da se u odnosu na lani, u predstojećoj zimskoj sezoni očekuje izvjesno povećanje broja letova u odnosu na 2020. godinu, osim Beograda, i na linijama za Istanbul, Cirih i Beč, te da će tri linije između Tivta i Njemačke popraviti prošlogodišnju statistiku. Državna kompanija u saradnji sa Ministarstvom za kapitalne investicije (MKI) aktivno rade, kako su kazali, na iznalaženju najboljeg modela kojim bi se poboljšala avio pristupačnost Crne Gore u predstojećem zimskom periodu, posebno kada su u pitanju low cost kompanije.

Tivat bolje iskoristiti

Na pitanje za koje bi nove destinacije ACG u saradnji sa turističkom privredom uz eventualne subvencije i popuste na cijene aerodromskih usluga mogli da pokušaju stimulistati avio-prevoznike da uspostave letove iz i ka Crnoj Gori, iz ACG je odgovoreno da “prilikom koncipiranja najboljih aranžmana, u obzir se moraju uzeti objektivne okolnosti, potrebe i mogućnosti domaće privrede i kreirati specifična ponuda zbog koje će npr. lowcoster odabrati Tivat, a ne neki od aerodroma iz regiona”.

”Svjesni smo da cijene moramo prilagoditi i učiniti naše destinacije pristupačnim, posebno Tivat gdje je vrlo izražena sezonalnost. U određenim situacijama ne može se kao jedini benefit gledati samo cijena usluge, već kumulativna dobit i mnogostruki benefiti koje bi imala država. Dolazak stranih turista tokom zime drži domaću turističku privredu budnom i likvidnom, stanovništvo uposlenim, novac se preliva na ostale privredne grane i na taj način raste ukupan standard. O tome razgovaramo sa MKI kako bismo zajedno osmislili model za privlačenje niskobudžetnih avio-kompanija tokom zime. Otežavajuća okolnost je pojava novog soja koronavirusa, zbog čega opet može doći do zatvaranja granica mnogih zemalja”, objašnjavaju iz ACG, napominjući da u tome važnu ulogu ima turistička privreda koja svojom ponudom igra značajnu ulogu u odabiru destinacije sa kojom će se eventualno pregovarati”.

”Vijesti” su pitale da li su ACG spremni da pruže besplatne aerodromske usluge kompanijama koje bi tokom zimskih mjeseci uvele redovne letove za Tivat iz Zapadne Evrope i Skandinavije, jer tivatski aerodrom u periodu od kraja oktobra do početka aprila ima mali broj letova i veliki višak neiskorištenih kapaciteta, iz ACG su odgovorili da je “smisao dobrog menadžmenta što bolje korišćenje vrijednosti kojima raspolažemo – ljudskih i prostornih”.

”Radimo na tome da za aerodrom u Tivtu nađemo rješenje kako bi se koristili njegovi kapaciteti. Osim linija ka Njemačkoj, Turskoj i Srbiji, nastojaćemo da obezbijedimo još neke linije tokom zimske sezone, posebno iz Zapadne Evrope”, ističu iz ACG.

Planovi ruskih avio-kompanija zavise od volje Putina

”Vijesti” su pitale ACG da li ima naznaka da se obnove letovi sa Rusijom. Iz kompanije je odgovoreno da je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno produžio sankcije te zemlje ka Crnoj Gori.

”Interesovanje ruskih avio-prevoznika je bilo veliko za zimsku i za ljetnju sezonu, budući da je rusko tržište veoma važno za naš aviosaobraćaj i da čini oko 20 odsto, a da je iz Rusije ka Crnoj Gori letjelo čak sedam kompanija. Veliki broj Rusa živi ili ima nekretnine u Crnoj Gori i dok god traju sankcije za ruske državljane put do Crne Gore je i komplikovan i skup”, ističu iz ACG.

Osim nakoliko ruskih kompanija koje su, kako nezvanično saznajemo, rezervisale slotove za letove za Tivat tokom zime,ako se odluka ruskih vlasti i promijeni, zainteresovana da odmah uvede letove za Moskvu i možda Sankt Petersburg, je i crnogorska kompanija Air Montenegro.

Bonus video: