Vlada utvrdila Predlog zakona o računovodstvu, donijeta odluka o izmjeni Statuta kompanije To Montenegro...

Vlada je usvojila akcioni plan za implementaciju Industrijske politike Crne Gore 2019-2023, za period od ove do sljedeće godine

4070 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je utvrdila Predlog zakona o računovodstvu, kojim se, između ostalog, uređuje razvrstavanje kompanija registrovanih za obavljanje privrednih djelatnosti i djelova stranih društava.

Iz Vlade su saopštili da se tim zakonom uređuju uslovi i način vođenja poslovnih knjiga organizacija računovodstva, sastavljanje, dostavljanje i objavljivanje finansijskih izvještaja, uslovi i način vršenja procjene vrijednosti imovine i druga pitanja od značaja za računovodstvo.

Kako su naveli, osnovni razlog za donošenje predloženog zakona je usklađivanje postojeće regulative sa odgovarajućim direktivama Evropske unije (EU).

Vlada je usvojila akcioni plan za implementaciju Industrijske politike Crne Gore 2019-2023, za period od ove do sljedeće godine.

Akcioni plan, kako je naglašeno, važan je mehanizam monitoringa implementacije Industrijske politike na planu ispunjenja mjerila za privremeno zatvaranje pregovaračkog poglavlja 20.

Iz Vlade su rekli da je akcioni plan sačinjen na bazi utvrđenih preporuka iz izvještaja o realizaciji Industrijske politike za period 2019-2020, kako bi se odgovorilo na izazove relevantne za razvoj industrije u uslovima oporavka u periodu nakon pandemije koronavirusa.

„Akcioni plan sadrži 63 aktivnosti sa indikatorima rezultata, za čiju implementaciju je predviđen finansijski okvir na nivou 450.838.056 eura, odnosno 235.244.763 eura u ovoj i 215.593.293 eura u narednoj godini“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da planirane aktivnosti imaju razvojni karakter i usmjerene su, prije svega, na unapređenje konkurentnosti industrije i saradnju privrede i nauke, podržavaju razvoj zelene, klimatski neutralne ekonomije, kao i razvoj cirkularne industrije i digitalne transformacije preduzeća.

Na sjednici Vlade, kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, donijeta je odluka o izmjeni Statuta kompanije To Montenegro.

„Jedini cilj tog pravnog akta je ispunjenje zakonske obaveze registracije i evidencije povećanja kapitala kompanije To Montenegro kod Centralnog registra privrednih subjekata, koje je regulisano odlukom Vlade od 1. jula kada je odobrena uplata tri miliona eura , tako da osnovni i uplaćeni kapital društva iznosi 26 miliona eura“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila informaciju o aktivnostima na realizaciji razvojnih projekata na unapređenju turističke infrastrukture za period od januara do juna ove godine

„U informaciji je dat pregled aktivnosti na izgradnji ski centara na Bjelasici i Komovima, Durmitoru i Hajli, ali i prirodnih atrakcija poput Đalovića pećine, sa trenutnim statusom i fazama realizacije, a koji uključuju izgradnju novih žičara, skijaških staza, sistema za vještačko osnježavanje, baznih stanica, pristupnih puteva i prateće infrastrukture i potrebne mjere za njihovu realizaciju“, kaže se u saopštenju.

Konstatovano je da je na svim gradilištima na sjeveru Crne Gore nastavljeno sa radom, u skladu sa planiranim aktivnostima.

„U prilog tome svjedoče i podaci da je Uprava javnih radova u izvještajnom periodu realizovala investiciona ulaganja u navedene projekte na sjeveru u vrijednosti od preko 3,29 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u Informaciji je za predstavljene projekte dat i predlog mjera neophodnih za unapređenje njihove realizacije, a koje su nastale kao rezultat analize statusa realizacije investicionih aktivnosti.

Vlada je usvojila informacije o finansijskom sporazumu između Evropske komisije (EK), Srbije i Crne Gore za prošlu godinu u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014–2020.

„Kao i o finansijskom sporazumu između EK, Bosne i Hercegovine i Crne Gore za prošlu godinu u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014–2020“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da su prihvatili predložene sporazume.

Iz Vlade su ocijenili da će njihovo potpisivanje omogućiti realizaciju aktivnosti čiji je cilj poboljšanje standarda i kvaliteta života ljudi u programskim područjima, putem valorizacije turističkih potencijala, ekološki održiv i društveno inkluzivan privredni razvoj regiona, uz poštovanje njegove zajedničke kulturne i prirodne baštine.

Kako su kazali, procijenjeni troškovi tih programa za prošlu godinu iznose po 1.270.588 eura, dok je maksimalni doprinos Unije određen na po 1.080.000 eura.

„Sufinansiranje tematskih prioriteta obezbjeđuju korisnici bespovratnih sredstava, u iznosu od najmanje 15 odsto ukupnih troškova na nivou projekta“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila informacija o prihvatanju Zajedničke izjave o slobodnom protoku podataka u regionu Zapadnog Balkana.

U diskusiji je naglašeno da su, svjesne izazova digitalne transformacije u ekonomijama Zapadnog Balkana i značaja regionalne saradnje, kao i prepoznajući nužnost usklađivanja ambicija digitalizacije Zapadnog Balkana s vizijom i ambicijama EU, države regiona usaglasile Zajedničku izjavu o slobodnom protoku podataka u regionu.

„Svrha tog dokumenta, koji će, na inicijativu crnogorske strane, biti usmeno prihvaćen na Digitalnom samitu koji se održava u Podgorici u hibridnom formatu od ponedjeljka do srijede, predstavlja nastavak zajedničke akcije i inicijative ka unapređenju regionalne saradnje i podrške digitalnoj integraciji kroz razmjenu informacija na otvoren, interoperabilan, siguran i pouzdan način“, kaže se u saopštenju.

Usvojena je informacija o aktivnostima realizacije „Posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore” za drugi kvartal ove godine.

Bonus video: