Nakon akcija protiv šverca bolja naplata akciza na duvan

Izvršna direktorica kompanije "Philip Morris Montenegro", predstavnika jednog od najvećih svjetskih proizvođača, Svetlana Vuksaonić kazala je za "Vijesti" da su vidljivi rezultati novih akcija protiv nelegalnog tržišta duvanskih proizvoda, kao i da očekuje saradnju sa Vladom povodom budućih izmjena Zakona o akcizama.

8094 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Uprava prihoda i carina za period januar - septembar od akciza na duvanske proizvode naplatila je 40,7 miliona eura, što je za 14 odsto više nego za isti period u 2020. kada je naplaćeno 35,7 miliona a za 12 odsto više nego za tih devet mjeseci 2019. kada je od ove dažbine državna kasa prihodovala 36,3 miliona eura, pokazuju podaci Uprave prihoda i carina.

Naplata akcize na duvanske proizvode za ovih devet mjeseci bila je bolja za 100 hiljada eura nego za cijelu 2018. godinu. Bivša Vlada je 2017. i početkom 2018. godine tri puta za značajne iznose povećavala ove akcize što je u maloprodaji poskupilo prosječnu paklicu cigareta za više od euro i izazvalo ogroman rast nelegalnog tržišta. Ova pojava tada nije spriječavana na odgovarajući način, pa je lagni promet cigareta prepolovljen što je izazvalo proteste i upozorenja prema Vladi od legalnih zastušnika i trgovaca.

Vlada je sredinom 2018. zbog velikog pada prihoda i pritisaka legalnih zastupnika, smanjila akcize, ali je sivo tržište i dalje bilo izraženo. Nova Vlada je agresivnije krenula u suzbijanje ove pojave, a najznačajnija odluka donijeta je krajem jula ove godine a odnosi se na ukidanje prometa cigareta preko slobodne zone Luke Bar, u vezi koje se sada vode istrage zbog sumnji da je bila regionalni pa čak i evropski centar za ulazak nelegalnih cigareta na sivo tržište. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazap je da se time prekida šverc cigareta nakon 30 godina.

Tada je naložen i pojačan carinski nadzor u Slobodnoj zoni "Novi Duvanski kombinat", a početkom avgusta uhapšen je i direktor fakrike duvana "Tara" u Mojkovcu Željko Bulatović zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo falsifikovanje isprave.

Nove mjere i akcije uticale na vidljivo manje prisustvo nelegalnog tržišta cigareta, na mjestima gdje je to ranije bilo uobičajno.

"Nakon određenih kadrovskih promjena, i unapređenja saradnje sa Upravom policije, uz naravno, ozbiljnu i direktnu podršku naših međunarodnih partnera, ostvareni su odlični rezultati u suzbijanju krijumčarenja, o čemu govore i zvanične brojke. Odluka Vlade o zabrani skladištenja u Slobodnoj zoni Luke Bar je plod razmjene informacija unutar Biroa za koordinaciju i svakako će doprinijeti stvaranju još boljih uslova za suzbijanje krijumčarenja, što je svakako prioritet Uprave", kazao je "Vijestima" vršilac dužnosti direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović.

Izvršna direktorica kompanije "Philip Morris Montenegro", predstavnika jednog od najvećih svjetskih proizvođača, Svetlana Vuksaonić kazala je za "Vijesti" da su vidljivi rezultati novih akcija protiv nelegalnog tržišta duvanskih proizvoda, kao i da očekuje saradnju sa Vladom povodom budućih izmjena Zakona o akcizama.

"Kompanija 'Philip Morris Montenegro' podržava napore Vlade Crne Gore, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Uprave prihoda i carina u radu i konkretnim akcijama na suzbijanju ilegalne trgovine duvanskim proizvodima. Zvanično dostupni podaci o naplati akciza na duvanske proizvode ukazuju da su rezultati već vidljivi, u vidu rasta naplate akciza na duvanske proizvode Očekujemo da će ovi napori, uz balansiranu fiskalnu politiku kroz prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, doprinijeti budžetskim prihodima, sigurnosti potrošača i poslovanju legalne industrije", kazala je Vuksanović.

Bonus video: