Programsko angažovanje za 1,78 hiljada nezaposlenih sa evidencije Zavoda

Iz ZZZ-a je saopšteno da je na sjednici Upravnog odbora Zavoda odabrano 110 izvođača, odnosno korisnika sredstava za realizaciju programa Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad, kod kojih će biti angažovano 580 osoba sa evidencije Biroa.

3336 pregleda 27 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Kroz šest programa Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) biće angažovano skoro 1,78 hiljada nezaposlenih sa evidencije, najavio je pomoćnik direktora te insititucije u Sektoru za mjere aktivne politike zapošljavanja, Dragan Marović. U pitanju su programi Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad, Aktivacija žena, Osposobljavanje za samostalan rad, Osposobljavanje za rad kod poslodavca, Obrazovanje i osposobljavanje odraslih u ovoj godini, kao i Program grantova za samozapošljavanje. „U izuzetno izazovnoj godini usljed visokog rizika od obolijevanja novim virusom korona, a imajući u vidu realtivno slabe privredne aktivnosti i kasno usvojeni budžet, kao i značajniji priliv nezaposlenih na evidenciju, ZZZ je ipak uspio da, u skladu sa Programom rada, kreira i pripremi programe i mjere Aktivne politike zapošljavanja kroz koje će više od 1,6 hiljada nezaposlenih sa naše evidencije pronaći svoj angažman“, rekao je Marović. Iz ZZZ-a je saopšteno da je na sjednici Upravnog odbora Zavoda odabrano 110 izvođača, odnosno korisnika sredstava za realizaciju programa Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad, kod kojih će biti angažovano 580 osoba sa evidencije Biroa. „Za realizaciju ovog programa, Zavod je opredijelio 815 hiljada eura, uz mjesečno učešće u finansiranju od 409,9 eura, po učesniku programa. Ovaj program je namijenjen posebno osjetljivoj grupi nezaposlenih: osobama bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom, nezaposlenim ženama kao i osobama koje su na evidenciji Zavoda duže od 12 mjeseci”, objasnio je Marović.

Ugovori sa izvođačima programa biće, kako je najavljeno, potpisani u toku naredne sedmice nakon čega će početi i njegova realizacija.

U Zavodu su analizirali i strukturu novoprijavljenih na evidenciju nezaposlenih. Prema riječima Marovića, najveći broj novoprijavljenih bile su žene sa djecom predškolskog uzrasta, koje su bile i najpogođenije koronakrizom.

„Na osnovu toga, Zavod je uz svesrdnu pomoć Međunarodne organizacije rada, krenuo u realizaciju pilot projekta Aktivacija žena, koji je podržao Globalni fond za održivi razvoj UN. Projekat će biti realizovan za 45 žena u Podgorici i Bijelom Polju, uz dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 112 hiljada USD, kao i za 30 žena u Nikšiću i Beranama, uz dodjelu bespovratnih sredstava od 38 hiljada USD“, precizirao je Marović. On je naveo da je cilj projekta da obezbijedi ženama da pristupe tržištu rada, uzimajući u obzir specifične barijere sa kojima se suočavaju, i na taj način ublaže negativne uticaje koronakrize na njihov život.

„Još jednom pozivam poslodavce da učestvuju u ovom projektu. Učesnice projekta su žene od 25 do 34 godine života, sa djecom predškolskog uzrasta, prijavljene u evidenciju Zavoda od 15. marta prošle godine kao osobe koje su izgubile posao ili su se nakon tog datuma prijavila u evidenciju o nezaposlenim“, rekao je Marović.

On je kazao da taj projekat, pored ostalih aktivnosti, podrazumijeva realizaciju obuke na radnom mjestu kod poslodavaca iz privatnog sektora koji svoju djelatnost obavljaju na teritorijama Podgorice, Bijelog Polja, Berana i Nikšića i redovno izmiruju zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Poslodavci za nezaposlene žene sprovode obuku na radnom mjestu, u trajanju od tri, odnosno šest mjeseci, primjereno profilu učesnice programa. „Sa učesnicama, za koje realizuju obuku u trajanju od tri mjeseca, poslodavci zaključuju ugovore o radu u trajanju od šest, a sa učesnicama, za koje realizuju obuku u trajanju od šest mjeseci, zaključuju ugovore o radu u trajanju od 12 mjeseci. Finansijsko učešće Zavoda u realizaciji obuke na radnom mjestu koja se izvodi u trajanju od tri mjeseca iznosi 765 eura, a u obuci u trajanju od šest mjeseci 1,53 hiljade eura po učesnici“, objasnio je Marović.

Takođe, Zavod realizuje i dva programa Osposobljavanje za samostalan rad i Osposobljavanje za rad kod poslodavca za izvođače koji su voljni da nezaposlenima sa evidencije omoguće učenje i usavršavanje kroz rad.

„Kroz ta dva programa, na period od šest mjeseci, biće angažovano 560 nezaposlenih, odnosno 280 po programu. Prvi program je namijenjen nezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka u zapošljavanju“, rekao je Marović.

On je dodao da se drugi odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja. Za finansiranje programa osposobljavanja, opredijeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 1,38 miliona eura, odnosno 690 hiljada eura, po programu.

„Mjesečno učešće Zavoda u finansiranju programa osposobljavanja je 409,9 eura po učesniku programa“, rekao je Marović.

On je kazao da je nedavno Upravni odbor usvojio i Program Obrazovanja i osposobljavanja odraslih u ovoj godini i u toku su aktivnosti na planu pripreme javnog poziva za izbor organizatora obrazovanja koji će realizovati javno važeće programe obrazovanja i osposobljavanja odraslih, za najmanje 400 nezaposlenih koji ne posjeduju znanja i vještine tražene na tržištu rada.

„Za finansiranje ovih programa, koji će nezaposlenima omogućiti sticanje prve kvalifikacije, dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju, kao i sticanje ključnih vještina, opredijeljeno je 200 hiljada eura. Planirana je realizacija 25 programa obrazovanja i osposobljavanja i to za sticanje stručnih kvalifikacija, kao što su računovodstveni tehničar, rukovaoc građevinskim mašinama – bager i utovarivač, recepcioner, zaštitar, kuvar, konobar, kozmetičar, frizer kao i za sticanje ključnih vještina i to program obrazovanja za učenje engleskog i njemačkog jezika, učenje rada na računaru i programi obuke vozača motornih vozila B, C, D i E kategorije“, precizirao je Marović. Nezaposleni koji pohađaju programe obrazovanja i osposobljavanja mogu ostvariti pravo na novčanu pomoć. Nezaposleni mogu ostvariti pravo na naknadu troškova prevoza – ali samo one osobe koje programe pohađaju van mjesta prebivališta, odnosno boravka. „Visina novčane pomoći je do 15 odsto prosječne zarade ostvarene u Crnoj Gori u prethodnoj godini – do 117,45 eura, a visina troškova prevoza u visini troškova javnog prevoza u drumskom i željezničkom saobraćaju. Za ostvarivanje ovih prava opredijeljeno je približno 150 hiljada eura“, rekao je Marović. On je pozvao sve nezaposlene, koji su zainteresovani za učešće u ovim programima, da se jave svojim savjetnicima u lokalnim biroima, kako bi dobili dodatne informacije i bili pripremljeni za uključivanje u programe. Takođe, kroz Program grantova za samozapošljavanje još 160 nezaposlenih osoba dobiće priliku da pokrene svoj biznis, uz pomoć bespovratnih sredstava iz fondova EU, od tri do 7,5 hiljada eura. Sa budućim korisnicima bespovratnih sredstava iz fondova EU ugovori će biti potpisani 29. oktobra. Posredstvom tog programa, u Crnoj Gori za manje od dvije godine osnovano više od 470 novih preduzeća. Program grantova za samozapošljavanje, vrijedan 3,5 miliona eura, je primjer predanog rada i kvalitetne saradnje Crne Gore, Evropske komisije i Delegacije EU u Crnoj Gori a osmišljen je kako bi se prevazišao jaz sa kojim su suočene osobe bez dovoljno finansijskih resursa i nedostatka znanja iz oblasti preduzetništva.

Bonus video: