IRF: Obezbijeđeno dovoljno sredstava za sve opštine

Kaluđerović i Radović su saopštili da su u prethodnom periodu nastojali da obezbijede dovoljno finansijskih sredstava, od međunarodnih kredibilnih kreditnih institucija, za kreditiranje opština i privrede

3184 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IRF
Foto: IRF

Investiciono-razvojni fond (IRF) je, prema riječima njegovih predstavnika, u prethodnom periodu obezbijedio dovoljno finansijskih sredstava kako bi podržao sve kvalitetne projekte u svim crnogorskim opštinama, po najpovoljnijim uslovima na tržištu.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Fonda Irena Radović sastala se sa predsjednikom Opštine Kolašin Milosavom Bulatovićem i predsjednikom opštine Mojkovac Rankom Mišnićem.

“U narednom periodu neophodno je da, kroz zajednički pristup, ohrabrimo privrednike i damo dodatan impuls razvoju preduzetništva u Crnoj Gori“, saopšteno je tokom radne posjete opštinama Kolašin i Mojkovac.

Kaluđerović i Radović su saopštili da su u prethodnom periodu nastojali da obezbijede dovoljno finansijskih sredstava, od međunarodnih kredibilnih kreditnih institucija, za kreditiranje opština i privrede.

Oni su, kako je saopšteno iz IRF-a, saopštili da su posebno bili usmjereni na finasiranje zelenih projekata, koji sadrže komponentu koja se odnosi na smanjenje štetnih gasova, zaštitu životne sredine i korišćenje alternativnih izvora energije.

“Veoma nam je stalo da u narednom periodu prepoznamo potrebe opština u dijelu unaprjeđenja i osavremenjavanja saobraćajne i komunalne infrastrukture, vodosnabdijevanja, zaštite životne sredine”, poručili su iz IRF-a.

Oni su dodali da Fond pažljivo prati potrebe opština, privrede i tržišta i shodno tome unaprjeđuje postojeće i razvija nove kreditne linije koje su najpovoljnije na tržištu i u pogledu kamatnih stopa i ročnosti.

IRF Kolašin i Mojkovac
foto: IRF

Iz IRF-a su naveli da je na sastanku sa Bulatovićem ocijenjeno da postoji veliki potencijal za proširivanje saradnje.

“Posebno u dijelu finansiranja novih projekta u oblasti pružanja usluga, unaprjeđenja infrastrukture, jačanja preduzetništva, unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i uslužnih djelatnosti”, dodali su iz IRF-a.

Iz Fonda je poručeno da su, na sastanku sa Mišnićem, dogovorene zajedničke aktivnosti u cilju animiranja privrednika sa područija opštine Mojkovac za apliciranje za kreditne linije IRF-a.

Tokom posjete Kolašinu, organizovana je i posjeta preduzeću Delfipharm i susret sa direktoricom Đurđinom Dulović koja je kreditna sredstva u okviru kreditne linije „Program podsticaja - Žene u biznisu“ iskoristila za kupovinu poslovnog prostora za potrebe apoteke.

Dulović je, kako se navodi u saopštenju, ocijenila da je zadovoljna saradnjom sa IRF-om, kao i da joj je kreditna podrška bila veoma značajna za unapređenje i zaokruživanje njenog biznisa.

Rukovodstvo IRF-a je posjetilo danas i fabriku negazirane vode „Suza“ koja posluje u okviru kompanije Water group, i koja je, kako se navodi u saopštenju, lider u pogledu kvaliteta proizvoda i učešća na tržištu.

“Ove godine ova kompanija je od IRF-a podržana kreditnom linijom za COVID-likvidnost, a ranije investicionim kreditom za realizaciju investicije koja se odnosi na kupovinu i stavljanje u funkciju fabrike gazirane vode – Bjelasica Rada iz Bijelog Polja”, kaže se u saopštenju.

Tokom posjete Mojkovcu, rukovodstvo IRF-a je posjetilo i fabriku „Best product – Mojkovac“ koja je, kako se navodi u saopštenju, podržana kroz IPARD program za izgradnja fabrike za preradu pilećeg mesa čime su se stvorili uslovi za proizvodnju i plasman tog proizvoda visokog kvaliteta.

Iz IRF-a je saopšteno da je sa direktorom Mirojem Zejakom razgovarano o modalitetaima za unapređenje proizvodnih pogona i proizvodnje kroz dodatnu podršku IRF-a.

Menadžment IRF-a nastaviće sa posjetama opštinama u cilju prezentacije kreditnih linija u oblasti unapređenja lokalne infrastrukture, raspoloživih sredstava za zelenu tranziciju u smislu obnovljivih izvora energije i snaženja energetske efikasnosti, a sve, kako se navodi, u cilju unapređenja kvaliteta života građana i poslovanja.

Bonus video: