"uspješni poslovni rezultati, uprkos otežavajućim okolnostima"

UJR: Pri kraju radovi na žičari, preko aplikacije će moći da se prati status projekata u realnom vremenu...

"Više kapitalnih projekata, na čiji se završetak čekalo godinama, usljed više tehničkih i pravnih problema, u toku 2021. godine ubrzanom dinamikom radova uvedeni su u završnu fazu i privode se kraju"

5368 pregleda 4 komentar(a)
Žičara K7 Kolašin, Foto: UJR
Žičara K7 Kolašin, Foto: UJR

Privode se kraju radovi na novoj žičari K7, koja će povezati skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450, saopšteno je danas iz Uprave javnih radova (UJR) Crne Gore.

Oni su kazali i da će uskoro imati svoju mobilnu aplikaciju, koja je kako navode u probnoj fazi.

"Građanima, medijima i svim zainteresovanim licima biće omogućeno da u svakom momentu imaju informacije o našem radu i projektima za koje smo nadležni. U okviru aplikacije će biti postavljena i mapa projekata gdje će se moći pratiti status realizacije kapitalnih projekata u realnom vremenu", poručili su iz UJR.

Aplikacija
Aplikacijafoto: UJR

Iz te institucije su kazali da će ove godine "ostvariti uspješne poslovne rezultate, uprkos otežavajućim okolnostima uslovljenim nedostatkom Zakona o budžetu u prvih šest mjeseci i nedostatka odgovarajuće kadrovske strukture zaposlenih".

"Više kapitalnih projekata, na čiji se završetak čekalo godinama, usljed više tehničkih i pravnih problema, u toku 2021. godine ubrzanom dinamikom radova uvedeni su u završnu fazu i privode se kraju. Jedan od njih svakako je bazen u Kotoru, čija je rekonstrukcija počela još prije četiri i po godine tokom kojih je bilo više problema i zastoja, a za koji će narednih dana biti sproveden postupak tehničkog prijema i time se uspješno privesti kraju napori koje je Uprava iskazala prethodnih mjeseci da bi ovaj kapitalan objekat napokon bio stavljen u funkciju. Time ćemo konačno označiti završetak radova, na veliko zadovoljstvo građana Kotora i cijele Boke, a posebno članova Vaterpolo kluba „Primorac“, čime ćemo vaterpolo vratiti u Kotor. Na jugu naše zemlje završeno je i uređenje šetališta u Sutomoru, čime je znatno unaprijeđena turistička ponuda na opšte zadovoljstvo domaćina i gostiju ovog ljeta", ističe se u saopštenju UJR.

Bazen u Kotoru
Bazen u Kotorufoto: UJR

Oni su dodali da će "nakon višemjesečnog zastoja radova tokom prošle godine, na fudbalskom stadionu na Cetinju, u toku ove godine biti realizovani svi planirani radovi, a u zavisnosti od vremenskjih uslova biće završeno i uređenje terena i postavljanje rasvjete".

"Jedno od najljepših sportskih zdanja u Crnoj Gori biće posebno obogaćeno postavljanjem najmodernije travnate podloge, tkz. hibridne trave, čime će se ovaj stadion priključiti velikanima evropskog i svjetskog fudbala i ubuduće omogućiti znatno unapređenje uslova za rad fudbalskih klubova i reprezentativnih selekcija, posebno mlađih kategorija", piše u saopštenju.

Iz UJR su kazali da je "realizacija kapitalnih projekata intenzivirana i na sjeveru države, gdje su radovi tokom ove godine ubrzani na svim gradilištima".

"Tako da se danas privode kraju radovi na novoj žičari K7, koja će povezati skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450. Uvođenje ovakvih dodatnih sadržaja na ovom turističkom kompleksu, obezbijediće Kolašinu i cijelom sjevernom regionu snažno pozicioniranje na mapi atraktivnih zimskih turističkih destinacija. Pored ovih radova, shodno planiranom budžetu, u toku su aktivnosti na izgradnji ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle, te Đalovića pećine", piše u saopštenju UJR.

Iz te institucije su poručili da se u završnoj fazi građevinskih radova trenutno nalazi više objekata u cijeloj Crnoj Gori, kao što su vrtići u Pljevljima i Podgorici, ....

"Uspjeli smo da se prevaziđe višemjesečni zastoj u radovima na više lokacija u Crnoj Gori, kao što je izgradnja nove osnovne škole "Dušan Korać" u Bijelom Polju čijim završetkom će se znatno unaprijediti situacija u školstvu. Takođe, nakon dužeg zastoja pokrenuti su i intezivirani radovi i na Kući maslina u Baru, kompleksu specijalne policije u Podgorici i Domu starih u Nikšiću. Takođe poslije višegodišnjeg zastoja, uspjeli smo da raspišemo tender za nastavak radova na izgradnji Eko efikasne zgrade u Podgorici čime će napokon ova lokacija biti uređena i privedena namjeni". kazali su iz UJR.

Rekli su i da su ove godine postali punopravan član Instituta za standardizaciju Crne Gore, te da je u saradnji sa tom institucijom pokrenut postupak uvođenja ISO standarda u menadžmentu građevinskih projekata.

"Paralelno sa uvođenjem standarda u rad uprave, menadžment je pokrenuo i uspostavljanje elektronskog menadžmenta gradilišta, koji će zamijeniti dosadašnju praksu koja nije bila efikasna u praćenju projekata, čime će se znatno unaprijedtiti kontrola radova i troškova. Uspostavili smo strogu kontrolu kvaliteta projektne dokumentacije kao i rada svih pravnih subjekata koji učestvuju u radu Uprave, što je rezultiralo uključivanje i direkcije za inspekcijski nadzor u kontrolu određenih projekata. Usvajanjem novog pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta stvorili smo uslove za angažovanje mladog stručnog kadra, koji će uz pomoć iskusnih kolega raditi na projektima izgradnje nove budućnosti Crne Gore, a u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore potrudićemo se da buduće generacije studenata budu uključene u rad Uprave i tokom studiranja, kao vid prakse", zaključuje se u saopštenju UJR.