"Crnogorske institucije intenzivno rade na ispunjenju obaveza iz poglavlja 33"

Šefica radne grupe za poglavlje 33, Tanja Musterović, istakla je da je do kraja godine planirana realizacija aktivnosti definisanih Akcionim planom koji je usvojen u aprilu 2019. godine, koristeći postojeće kapacitete institucija nosioca aktivnosti

3815 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa sjednice, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crnogorske institucije intenzivno rade na usvajanju evropskih standarda i jačanju administrativnih kapaciteta za uvođenje i primjenu proceduralnih pravila Evropske unije (EU) za planiranje, naplatu, kontrolu i izvještavanje o sopstvenim sredstvima, ocijenjeno je na danas održanoj konstitutivnoj sjednici Radne grupe za poglavlje 33 - Finansijske i budžetske odredbe.

Šefica radne grupe za to poglavlje Tanja Musterović je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, istakla da je do kraja godine planirana realizacija aktivnosti definisanih Akcionim planom koji je usvojen u aprilu 2019. godine, koristeći postojeće kapacitete institucija nosioca aktivnosti.

U tom kontekstu je ukazala na značaj početka projekta “Establishing the EU own resources system in Montenegro” kojim će se osigurati puna podrška uspostavljanju sistema sopstvenih sredstava EU u Crnoj Gori s ciljem obezbjeđenja tačnog planiranja, kontrole i izvještavanja o sopstvenim sredstima, u skladu sa pravnom tekovinom EU.

Radna grupa za poglavlje 33
foto: Generalni sekretarijat Vlade

„Pred radnom grupom su jasni zadaci u narednom periodu, i očekujem da ćemo svi zajedno, uz finansijsku i ekspertsku podršku EU, dati maksimalan doprinos ispunjenju završnog mjerila i osigurati da do trenutka pristupanja Uniji budemo spremni za primjenu propisa i standarda iz ove oblasti“, kazala je Musterović.

Članovi Radne grupe su razmijenili mišljenje u vezi sa Mapom puta za ispunjenje završnog mjerila i dogovorili predstojeću dinamiku rada.

Radna grupa je formirana Odlukom Vlade od 16. septembra i broji 18 članova.