Stanić: Skupština hitno da odlučuje o smanjenju akciza na gorivo

Stanić je pozvao građane na protest ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja u četvrtak

9335 pregleda 70 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Facebook/screenshot/SDP
Foto: Facebook/screenshot/SDP

Cijene goriva porašće 13. put u posljednjih godinu dana i do kraja godine biće na rekordnom nivou otkad se mjeri u eurima, što će za posljedicu imati i rast cijena ostalih proizvoda i usluga, ukazao je na današnjoj pres konferenciji član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić.

"To će proizvesti galopirajuću inflaciju koja će udariti na standard svih građana. Nažalost, Vlada i aktuelna vlast ne pokazuju nimalo želje da stanje ispravi", rekao je Stanić.

Podsjetio je da je SDP još prije sedam mjeseci obnovio inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

"Stanje je alartmantno i moramo poslati jasnu poruku da ovakav način oporezivanja građana i rasta svakodnevnih troškova nije prihvatljiv i da dovodi do smanjenja standarda svih građana", poručio je Stanić.

On je kazao da će SDP tražiti hitnu sjednicu Skupštine na kojoj bi jedina dnevna tačka dnevnog reda bio predlog zakona o smanjenju akciza na gorivo.

Stanić je pozvao građane na protest ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja u četvrtak od 13 sati.

"Tražimo da se akcize smanje za 15 odsto. Samim tim bi osnovica za PDV bila značajno niža, a gorivo bilo jeftinije za nekih 15, 20 do 25 centi, zavisno od vrijednosti na berzi".

"Ako hitno ne dođe do smanjenja akciza, desiće nam se galopirajući stampedo sa cijenama prehrambenih proizvoda, svih usluga, koji će dovesti do toga da vrijednost prosječne plate do kraja godine padne za 10 procenata. Kako se to ne bi desilo, potrebno je što hitnije zakazati sjednicu Skupštine i donijeti zakon kojim bi se akcize smanjile na nivo na kojem su u susjednim državama", zaključio je Stanić.

Bonus video: