Niže takse za zatvorene bašte u Podgorici?

Predloženo da za kvadrat zatvorene bašte uz lokal mjesečna taksa bude 24 eura, umjesto dosadašnjih 27
315 pregleda 1 komentar(a)
Kafići Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Kafići Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.11.2017. 15:36h

Vlasnici ugostiteljskih objekata u prvoj A poslovnoj zoni će za postavljanje zatvorene bašte uz lokal umjesto 27, mjesečno plaćati komunalnu taksu od 24 eura po metru kvadratnom, ukoliko odbornici u Skupštini Glavnog grada usvoje izmjene Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

Izmjenama odluke je predviđeno i umanjenje od dva eura za postavljanje ljetnje bašte uz ugostiteljski objekat, te će vlasnici umjesto 17, komunalnu taksu u prvoj A poslovnoj zoni plaćati 15 eura.

Odluka je izmijenjena i u dijelu koji se odnosi na plaćanje takse za korišćenje reklama sa elektronskom izmjenom reklamnih poruka, tako da je iznos za displej reklamu do osam kvadrata, sa 12.500 eura smanjen na 4.000 eura.

Displej reklama od 8,1 do 20 metara kvadratnih će iznositi 5.500 eura, dok će za više od 20 kvadrata taksa iznositi 7.000 eura. Ranijom odlukom je za više od osam kvadrata trebalo platiti taksu od 13.500 eura.

Izmjenama odluke je definisano da se za korišćenje elektronskih „trčećih“ reklama do tri metra plaća 250 eura po metru, od 3,1 do pet metara - 225 eura po metru, dok će se „trčeće“ reklame duže od 5,1 metar plaćati 200 eura po metru.

Korišćenje elektronskih roto „trivision“ reklama od osam metara kvadratnih će koštati 3.000 eura, od 8,1 do 20 kvadrata - 4.500 eura, dok će se za više od 20,1 metar kvadratnih plaćati iznos od 6.500 eura. Dosadašnjom odlukom je bilo definisano da se korišćenje elektronskih roto "trivision" reklama do osam kvdrata plaća 8.000 eura, a za više od osam kvadrata -10.000 eura.

Izmjenama odluke je predviđeno da se svjetleća reklama, umjesto dosadašnjih 200, plaća 120 eura po metru kvadratnom.

U obrazloženju odluke se navodi da je implementacijom odluke o lokalnim komunalnim taksama, ocijenjeno da je visinu lokalne komunalne takse za postavljanje nekih privremenih objekta u pojedinim zonama neophodno smanjiti, kako ne bi bile biznis barijere.

Komunalne takse su smanjene u pomenutim oblastima, jer se „zbog napretka tehnologije sve više uvode elektronske reklame kao efikasniji vid reklamiranja, zbog čega su postojeći iznosi bili barijera za prelazak na nove tehnologije“.

"Pa se na ovaj način želi podržati ovaj tehnološki napredak i omogućiti povoljniji poslovni ambijent za subjekte koji se bave ovom djelatnošću“, navodi se u obrazloženju odluke.

Bonus video: