Proizvodnja betona u Kolašinu ne staje

Sava Keker, vlasnik preduzeća, “Vijestima” je potvrdio da je izjavio žalbu i da će betonjerka, kako je rekao, raditi, “sve dok se ne okonačaju postupci”. On kaže da ga čudi interesovanje za rad njegove betonjerke. Tvrdi da “to postrojenje ne smeta nikome u Kolašinu”

8290 pregleda 8 komentar(a)
Postrojenje Kekera u Bakovićima, Foto: Privatna arhiva
Postrojenje Kekera u Bakovićima, Foto: Privatna arhiva

Postrojenje za proizvodnju betona u Bakovićima, vlasništvo kolašinskog preduzeća “Keker d.o.o.”, i dalje radi, iako je urbanističko-građevinski inspektor, početkom septembra, donio rješenje o uklanjanju tog objekta.

Tim rješenjem ostavljen je rok od osam dana za izvršenje upravne mjere i zaprijećeno prinudnim izvršenjem, ukoliko vlasnik ne postupi kako je inspektor naložio.

Kako su tada kazali iz Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje, dokumentacija, koja se odnosi na poslovanje preduzeća “Keker”, “proslijeđena je Odjeljenju za suzbijanje privrednog kriminala radi daljeg postupanja”.

Razlog zbog čega betonjerka kolašinskog preduzeća još radi, kako su juče “Vijestima” kazali u Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje, je to što je “subjekt nadzora iskoristio svoju zakonsku mogućnost i izjavio žalbu na rješenje”.

“Subjekat nadzora je primio Rješenje putem Pošte Crne Gore 14. septembra 2021. godine i iskoristio svoju zakonsku mogućnost, te shodno Zakonu izjavio žalbu na Rješenje postupajućeg inspektora. Trenutno je u toku postupak po žalbi koji se vodi pred Direkcijom za licence, registar i drugostepeni postupak. Ova inspekcija će preduzeti dalje korake u skladu sa zakonskim ovlašćenjima”, saopštili su iz tog direktorata, koje pripada Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Sava Keker, vlasnik preduzeća, “Vijestima” je potvrdio da je izjavio žalbu i da će betonjerka, kako je rekao, raditi, “sve dok se ne okonačaju postupci”. On kaže da ga čudi interesovanje za rad njegove betonjerke. Tvrdi da “to postrojenje ne smeta nikome u Kolašinu”.

“To što proizvodim beton pošteno i u skladu sa zakonom, kao i sve što sam do sada radio, može da smeta samo mojoj konkurenciji. Oni su i pozvali sve moguće inspkecije, koje su kontrolisali moj rad. Betonjerka je, kako sam i ranije saopštio, mašinsko mobilno postrojenje za koje mi nije potrebna građevinska dozvola. Za to imam i dokaze, to jest, stav vještaka građevinske struke, koji je konstatovao da je to postrojenje “gradilišna, bezmontažna betonara”. Imam svu potrebnu doklumentaciju za proizvodnju betona. Čekam ishod sudskih postupaka, do tada ću raditi, jer smatram da ne kršim zakon”, kazao je Keker “Vijestima”.

Iz firme VIB beton ranije su saopštili da je Keker “postavio nelegalni objekat za proizvodnju betona sa pratećim postrojenjima”.

U saopštenju, koje je potpisao izvršni direktor “VIB betona”, Nikola Femić, naveli su da je “nelegalna betonjerka postavljena na parceli koja je eksploataciono polje. Takođe, tvrde i da “već pola godine pozivaju državne i lokalne organe na primjenu zakona i suzbijanje nelegalnog poslovanja preduzeća “Keker”.

Iz VIB betona, tvrde da su se pored obraćanja nadležnim inspekcijama, informaciju o načinu na koji Keker posluje poslali i predsjedniku Opštine, sekretarima i inspekcijama kolašinske lokalne uprave.

“Apostrofirali smo njihovu nadležnost kod odvijanja nelegalne proizvodnje i prodaje bez odobrenja nadležnog organa i direktnog stavljanja u povlašćeni položaj navedenog privrednog društva. No, ta nezakonitost ostala je na snazi sve do dana današnjeg, uprkos što je o svemu zvanično obaviješten tržišni inspektor i Uprava za inspekcijske poslove, a prije dva dana i Ministarstvo javne uprave koje vrši nadzor nad Upravom za inspekcijske poslove”, objasnio je Femić u septembru.

Tada je i pozvao ministre Ratka Mitrovića i Tamaru Srzentić, predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, direktora Uprave za inspekcijske poslove sa inspektorima da, kako kaže, primijene zakon. Takođe, od policije i nadležnog tužilaštva traži “da procesuiraju svakoga ko se o zakon ogriješio”

Bonus video: