"uspostavljeni visoki standardi za investicije u infrastrukturne projekte"

Lakušić: Regionalni vodovod realizuje projekte značajne za razvoj turizma

Lakušić je dodao da su u Odboru direktora zadovoljni da se, i pored tih prepreka, uspjelo da se u Tivtu izvedu završni radovi kojim će Herceg Novi biti povezan na sistem regionalnog vodovoda

2299 pregleda 0 komentar(a)
Regionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
Regionalni vodovod, Foto: Boris Pejović

Projekti koji se realizuju u Regionalnom vodovodu, pored vrijednosti investicija i razvojnog karaktera, imaju ogroman značaj za građane i razvoj turizma na crnogorskom primorju, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije, Zoran Lakušić.

On je kazao da se trenutno realizuju završni radovi na jednom od značajnijih infrastrukturnih projekata, završetku prve faze gradnje regionalnog vodovoda, spajanjem opštine Herceg Novi na regionalni vodovod. Vrijednost investicije iznosi oko dva miliona eura.

“Nažalost, imali smo dosta problema sa rješavanjem imovinskih odnosa i to pokazuje koliko je realizacija ovakvih projekata zahtjevna. Međutim, zahvaljujući posvećenosti i predanom radu zaposlenih u Regionalnom vodovodu, brojni izazovi koji su bili pred njima sa uspjehom su rješavani”, rekao je Lakušić.

On je objasnio da je novi menadžment uspješno, u kratkom roku, riješio spor koji je nastao na relaciji Regionalni vodovod – Primorje Tivat – Područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu Tivat, u vezi sa naknadom za nepotpunu eksproprijaciju zemljišta u vlasništvu Primorja preko koga, u dužini od 35 metara, prolazi trasa regionalnog vodovoda na dionici PK Podkuk – Jadranska magistrala – Opatovo.

Lakušić je dodao da su u Odboru direktora zadovoljni da se, i pored tih prepreka, uspjelo da se u Tivtu izvedu završni radovi kojim će Herceg Novi biti povezan na sistem regionalnog vodovoda.

“Poslije zastoja od godinu, zahvaljujući predanom radu novog menadžmenta na čelu sa izvršnim direktorom Josipom Đuraškovićem, stvoreni su uslovi da se, napokon, uđe u završnu realizaciju projekta povezivanja Herceg Novog na regionalni vodovod. Dodatne količine vode iz regionalnog vodovoda omogućiće snadbijevanje i dodatnu sigurnost u snadbijevanju vodom Herceg Novog”, kazao je Lakušić.

On je saopštio da će taj cjevovod imati ogroman značaj za distribuciju vode na poluostrvo Luštica, gdje se pored potreba stanovništva planira i izgradnja značajnih turističkih kapaciteta. Dodatne količine vode će, kako je objasnio, biti upravo namijenjene za to područje.

Za potrebe priključenja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem izgrađeno je 3,2 kilometra cjevovoda prečnika 500 milimetara na potezu od prekidne komore Tivat do Opatova, nakon čega će građani Herceg Novog koji žive na rivijeri od Svete neđelje do Zelenike dobiti 130 litara po sekundi vode za piće iz sistema regionalnog vodovoda.

“Posebno je važno istaći da će i hercegnovski dio poluostrva Luštica dobijati 70 litara u sekundi, čime će ovaj projekat dodatno unaprijediti ambijent za realizaciju turističkih projekata i za dalji razvoj trističkog proizvoda i na tom dijelu opštine Herceg Novi”, rekao je Lakušić.

On je naveo da su u Regionalnom vodovodu uspostavljeni visoki standardi za investicije u infrastrukturne projekte, a podrška koju Vlada i resorno ministarstvo pružaju za razvojne projekte je dodatni podstrek i motivacija za zaposlene da ostvare u narednom periodu još bolje rezultate.

Projekat Regionalni vodovod je promijenio Crnu Goru, označio je ekonomski i turistički razvoj ne samo primorja, već cijele države.