Drakić: Start up biznisi značajni nosioci inovativnog goriva za privredu

Na događaju o programu za IT start up-ove iz regiona, organizovanom u okviru Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, kazala da je sinergija donosioca politika i privredne zajednice jedina formula koja donosi unapređenje poslovnog ambijenta, prosperitet i dobrobit cijelom društvu

2599 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Start up biznisi su značajni nosioci inovativnog, pogonskog goriva za privredu i društvo, saopštila je vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG), Nina Drakić i dodala da se sve više aktivnosti usmjerava na izgradnju kapaciteta za tu zajednicu.

Drakić je na događaju o programu za IT start up-ove iz regiona, organizovanom u okviru Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, kazala da je sinergija donosioca politika i privredne zajednice jedina formula koja donosi unapređenje poslovnog ambijenta, prosperitet i dobrobit cijelom društvu.

Događaj se, kako je saopšteno iz PKCG, sprovodi uz podršku Evropske komisije i realizuje u saradnji sa šest komora, članica Komorskog investicionog foruma.

Drakić je kazala da taj forum Zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kojom je 2017. godine uspostavljena platforma sa ciljem da se artikuliše glas poslovnih zajednica Zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija.

Ona je podsjetila da je Digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana, proistekao, kao i Komorski investicioni forum, na marginama Berlinskog procesa, sa misijom promovisanja ciljeva iz Digitalne agende Evrope i Digitalne agende Zapadnog Balkana.

Drakić je kazala da je agenda tog Digitalnog samita osmišljena u cilju da zadovolji što je moguće više aspekata.

“Okupili smo 30 start up-ova regiona da kroz panele i radionice, ali i kroz druženje, predstavite svoje ideje, razmjenite iskustva, saznate nešto novo, proširite mrežu kontakata, te dogovorite eventualnu saradnju”, kazala je Drakić u obraćanju učesnicima.

Kako je navela, start up ekosistem čine ljudi, sami start up-ovi i različite organizacije, kao što su akceleratori, finansijske institucije, univerziteti, korporacije i relevantne državne institucije, koje u međusobnoj interakciji deluju kao sistem.

Drakić je poručila da je zadatak svih društvenih aktera podsticanje inovativnog ekosistema, u kojem je omogućeno mladim ljudima razvijaju svoje ideje kroz startap, kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu.

Prema njenim riječima, privredne komore regiona, samostalno i kroz Komorski investicioni forum posvećeno rade na unapređivanju svih komponenata koje čine jedan start up ekosistem jer da bi bio održiv on zahtjeva sistemsku podršku i saradnju sa privredom.

“Predstavnici privrede, naročito iz sektora ICT, kroz inicijative za sistemskim unapređenjem i, dalje, aktivnim učešćem u radnim grupama uticali su na donošenje veoma važnog zakonodavnog i podsticajnog okvira. Tako da danas u Crnoj Gori zaista imamo set podsticajnih zakona i instrumenata za ovaj vid djelatnosti”, precizirala je Drakić.

Prema njenim riječima, da bi Crna Gora i region pratili taj globalni trend neophodna je promjena navika potencijalnih investitora u pogledu poslovanja, ali i spremnost mladih da budu uporni, jer je za plasiranje određenog proizvoda potreban veliki rad i trud, koji i ne završava uvijek uspjehom.

Ona je apostrofirala da su promocija start up-ova tradicionalnim uspješnim privrednicima i podsticanje njihove sadradnje, aktivnosti koje komore regiona realizuju sa ciljem stvaranja povoljnije investitorske klime, nasušne potrebe jednog start up ekosistema.

“Primjer Srbije, koja je danas svrstana u top pet start up destinacija na svijetu definitivno uliva nadu da region Balkana, prenoseći i implementirajući primjere dobre prakse, može biti ne samo održiv, već jako razvijen start up region”, zaključila je Drakić.

Bonus video: