SNP i Popović-Moškov smjenjuju direktora Luke Kotor i postavljaju bivšeg poslanika radikala?

Predsjednica Odbora direktora je kazala da je Vukasovića “trebalo smijeniti i ranije,”, ali da to nije mogla da inicfra bez saglasnosti kotorskog SNP-a koji je dao predlog za njegovog nasljednika na mjestu izvršnog direktora Luke

42485 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Popović-Moškov
Popović-Moškov

Sjednica Odbora direktora preduzeća Luka Kotor AD na kojoj bi trebalo da se odlučuje i o razriješenju aktuelnog izvršnog direktora Vlada Vukasovića (SNP), zakazana je za večeras u 18 sati.

Predsjednica Odbora direktora ove firme koja je u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, Ljiljana Popović –Moškov (URA) potvrdila je „Vijestima“ da je razriješenje Vukasovića jedna od tačaka večerašnje sjednice Odbora, a koju je ona kako kaže, zakazala juče ujutro.

Istakla je da je jedini razlog za smjenu Vukasovića koji je na dužnost izvršnog direktora Luke Kotor AD izabran prije tri mjeseca, „činjenica da on od tada do danas nije potpisao ugovor o radu“.

„Gospodin Vukasović odbio je da potpiše ugovor o radu u formi koji mu je ponudio Odbor direktora. U međuvremenu nam je poslao svoj predlog tog ugovora u kome je izmijenio tačku iz našeg preloga da izvršni direktor kao neko ko je na tu poziciju došao van sastava aktuelnih zaposlenih u Luka Kotor AD, nema pravo na otpremninu u slučaju prijevremenog raskida ugovora o radu. Vukasović je insistirao da u ugovoru ostane odredba po kojoj bi on, u slučaju prijevremenog razriješenja, imao pravo na otpremninu u visini svih bruto plata za ostatak njegovog četvorogodišnjeg mandata. To nam je bilo neprihvatljivo, posebno zbog aktuelne jako loše finansjske situacije u kompaniji jer je Luka Kotor prerpjela ogromnu štetu uslijed skoro potpunog prekida, ili drastične redukcije svoje osnovne djelatnosti zbog pandenije koronavirusa.“- kazala je „Vijestima“ Popović-Moškov.

Ona je odbacila tvrdnje da su razlozi za smjenu Vukasovića druge prirode istakavši da to nema nikakve veze sa njegovom namjerama da se istraže kontroverzni i za Luku Kotor štetni detalji iz poslovanja te firme u prošloj i ovoj godini kada je na njenom čelu bio menadžment postavljen od strane bivše, DPS-om predvođene vlasti u Kotoru.

Izvori „Vijesti“ tvrdi da je Vukasović je protekla tri mjeseca odbio da dozvoli predsjednici Odbora direktora da se miješa u svakodnevno operativno rukovođenje firmom, nije prisustvovao na nekoliko sjednica Odbora direktora na koje je pozivan, ali su na njima teme koje su iz nadležnosti izvršnog direktora po traženju Popović-Moškov morali da pripremaju i obrazlažu Vukasovićevi potčinjeni službenici a ne on, te je, navodno, odbio da postupi po nalogu Odbora direktora u par slučajeva koje je smatrao štetnim za interese Luke Kotor.

Popović-Moškov odbacuje te navode.

„To ne pije vodu. Vrlo je indikativno da je g. Vukasović juče, nekoliko sati nakon što je saznao da sam za večeras sazvala sjednicu Odbora direktora sa predlogom za njegovo razriješenje, od mene tražio da sazovem sjednicu Odbora zakažem za petak 22. oktobar sa jednom tačkom dnevnog reda - "upoznavanje sa uočenim radnjama koje imaju elemente nezakonitosti, a proivele su finansijsku štetu po Luku Kotor".- kazala je Moškov dodajući da ne zavisi samo od nje hoće li Vukasović večeras biti razriješen ili ne, ali da je od SNP-a kome po koalicionom dogovoru o vršenju lokalne vlasti u Kotoru, pripada mjesto izvršnog direktora Luke, dobila zeleno svjetlo da se Vukasović razriješi te dužnosti.

Inače, kada je on 13.jula izabran za izvršnog direktora Luke, za Vukasovića su od pet, glasala četiri člana Odbora direktora.

Popović-Moškov je kazala da je Vukasovića “trebalo smijeniti i ranije,”, ali da to nije mogla da inicfra bez saglasnosti kotorskog SNP-a koji je dao predlog za njegovog nasljednika na mjestu izvršnog direktora Luke.

SNP je za novog izvršnog direktora Luke Kotor AD predložila diplomiranog pravnika Milka Krvavca iz Budve. Krvavac je rođen u Pljevljima, a nekada je bio pomorac u kotorskoj Jugooceraniji, službovao je u JNA, bio direktor firme “BIm Slavija” iz Budve, hotela “Admiral” u tom gradu, te firme “Prevoz commerce” iz Beograda, a u njegov CV-u stoji i da je bio “direktor francuske modne konfekcije” i rukovodilac pravne i službe finansija u JU Grad teatar Budva.

Krvavac je svojevremeno bio i poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Crne Gore, po mišljenju IO OO SNP Kotora koji ga predlaže, na mjestu izvršnog direktora Luke Kotor treba da zamijeni doktora ekonomskih nauka i fakultetskog profesora Vlada Vukasovića.

Popović-Moškov: Vukasović sigurno ide iz firme ako bude razriješen, pa neka slobodno tuži

Popović-Moškov nije mogla da se precizno izjasni da li je Vukasović, po Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru, iako nije potpisao ugovor o radu, zvanično stekao status zaposlenog na neodređeno vrijeme u Luci Kotor i pravo na otpremninu u iznosu od 20.000 eura.

“To zaista ne znam jer nisam ulazila u te pravničke finese. On se svakako ako bude razriješen, neće vratiti na posao u Luci Kotor jer tu nije ni radio prije izboora za izvršnog ditrektora, pa neka tuži ako smatra da je oštećen,”- kazala je predsjednica Odbora direktora.

Bonus video: