Lepoj Aleksić sedmo produženje mandata?

Vlada bi danas trebalo da ponovo izabere Lepu Aleksić za vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu konkurencije

6253 pregleda 3 komentar(a)
AZK od jula 2018. kontroliše dodjelu državne pomoći: Aleksićeva i Vujović, Foto: Igor Sljivancanin
AZK od jula 2018. kontroliše dodjelu državne pomoći: Aleksićeva i Vujović, Foto: Igor Sljivancanin

Vlada bi danas na sjednici trebalo da ponovo izabere Lepu Aleksić za vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu konkurencije (AZK), a paralelno sa tim i da se raspiše javni poziv za izbor direktora ove institucije, saznaju “Vijesti” od izvora iz izvršne vlasti.

Aleksićeva bi na toj poziciji bila dok se ne izabere novi direktor na javnom pozivu. To bi bilo njeno sedmo imenovanje za vršioca dužnosti AZK, a drugo u mandatu ove vlasti.

AZK je ostala i bez predsjednika Savjeta pošto je Miodrag Vujović koji je obavljao tu poziciji stekao zakonski uslov za penziju. U Savjetu su još Novo Radović i Jovanka Tošković.

AZK je od jula 2018. godine bez direktora, a izvršna vlast od tada svakih šest mjeseci Aleksićevoj produžava status vršioca dužnosti.

Vlada je sredinom juna ove godine utvrdila izmjene i dopune zakona o zaštiti konkurencije kojima se mijenjaju uslovi za imenovanje direktora AZK.

”Po sada važećem zakonu direktor AZK, zamjenik direktora, odnosno pomoćnik direktora za oblast zaštite konkurencije treba da ispunjava sljedeće uslove - da je crnogorski državljanin sa prebivalištem u Crnoj Gori, da ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacije obrazovanja iz oblasti prava ili ekonomije, najmanje pet godina radnog iskustva iz oblasti zaštite konkurencije. Pomoćnik direktora AZK nadležan za oblast državne pomoći treba da ima i najmanje pet godina radnog iskustva iz oblasti državne pomoći. Ministarstvo je sačinilo nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti konkurencije koji je u skladu sa EU i nacionalnom regulativom. Predlogom je predviđeno da se mijenjaju uslovi za direktora i zamjenika direktora, pa direktor i zamjenik može biti lice koje pored opštih uslova utvrđenih zakonom ispunjava i to da je crnogorski državljanin sa prebivalištem u Crnoj Gori, ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacije obrazovanja iz oblasti prava ili ekonomije i ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ili pet godina radnog iskustva na drugim poslovima”, objašnjeno je ljetos “Vijestima” iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

AZK od sredine 2018. godine funkcioniše kao nezavisna institucija koja kontroliše dodjelu državne pomoći, a zbog tog novog posla ima drugačiji menadžment. Osim direktora, AZK ima dva pomoćnika od kojih je jedan za sektor kontrole državne pomoći, a drugi za zaštitu konkurencije, kao i odbor direktora sa predsjednikom i dva člana. Jednog člana u odbor direktora predlaže ministarstvo ekonomije, a drugog ministarstvo finansija. Vlada bira direktora AZK i njegove pomoćnike.

Ove promjene su bile nužne da bi se ispunila mjerila iz pregovaračkog poglavlja 8 koje se odnose na zaštitu konkurencije.

Iz Evropske komisije su u nekoliko posljednjih izvještaja o napretku Crne Gore upozorili da se mora ojačati nezavisnost AZK, kao i da ta institucija mora biti proaktivnija u samostalnom pokretanju postupaka o kontroli dodjele državne pomoći i narušavanju konkurnecije.

Bonus video: