Usvojen Program razvoja zdravstvenog turizma i Plan pripreme zimske sezone

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da u Crnoj Gori postoji okvir za međsobnu povezanost turizma, zdravlja i drugih oblasti, kako bi država bila prepoznata kao zdravstveno-turistička destinacija sa potencijalom za podršku fizičkom i mentalnom zdravlju

1246 pregleda 0 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Vlada je danas usvojila Program razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore od ove do 2023. godine s Akcionim planom i Plan pripreme zimske turističke sezone, što predstavlja jasan pokazatelj strateški orjentisanog pristupa za oporavak i dodatni razvoj turizma.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da u Crnoj Gori postoji okvir za međsobnu povezanost turizma, zdravlja i drugih oblasti, kako bi država bila prepoznata kao zdravstveno-turistička destinacija sa potencijalom za podršku fizičkom i mentalnom zdravlju.

„Prirodne ljepote, geografska pozicija, bogata kulturno-istorijska baština i raznovrsna ponuda u dijelu prevencije, stomatologije i estetske hirurgije snažan su resurs koji će doprinijeti ostvarivanju ovog cilja“, navodi se u saopštenju.

Kako bi se u narednom periodu dobili konkretni rezultati osim tog Programa kreiran je i sažetak, kao prateći materijal dokumenta namijenjen široj javnosti, investitorima i potencijalnim zainteresovanim stranama u zdravstvenom turizmu.

„Tokom izrade ovog dokumenta ostvarena je kvalitetna međuresorna saradnja, posebno između Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva zdravlja, ali i drugih ministarstava nadležnih za regulisanje i/ili razvoj zdravstvenog turizma Crne Gore“, rekli su iz Ministarstva.

Navedeni Program, kako se dodaje, ima za cilj da usaglasi i uspostavi djelovanje glavnih razvojnih subjekata u javnom, privatnom i civilnom sektoru. Ujedno, dokument će predstavljati platformu za podizanje konkurentnosti zdravstveno-turističke ponude Crne Gore, gdje se posebno ukazuje na potrebu prilagođavanja postojećih zakona, kao i na potrebu dodatnog obrazovanja pružaoca zdravstveno-turističkih usluga, akreditacije i sertifikacije ustanova.

„Sagledavajući postojeće stanje u oblasti razvoja zdravstvenog turizma i kroz predstavljeni Akcioni plan, Program razvoja zdravstvenog turizma, podržava viziju da Crna Gora bude prepoznata kao razvijena destinacija u oblasti zdravstvenog turizma“, navodi se u saopštenju.

U cilju što bolje realizacije predstojeće zimske turističke sezone, na današnjoj sjednici Vlade je usvojen i Plan pripreme zimske turističke sezone 2021/2022. godine, dokument koji sadrži informacije dostavljene od lokalnih samouprava sa uvrštenim planovima lokalnih turističkih organizacija, relevantnih državnih institucija, javnih preduzeća i skijališta.

„Godinama unazad su pripremani planovi ovakve vrste, ali su uglavnom prikazivali nerealne i ambiciozne rezultate koji nijesu ostvarivi. Samim tim, izvještaji o njihovoj realizaciji nijesu imali adekvatnu upotrebnu vrijednost budući da nijesu bili u skladu sa planiranim obavezama“, rekli su iz Ministarstva.

U cilju što realnijeg i smislenijeg planiranja, metodologija izrade je promijenjena u odnosu na prethodnu, i svim zainteresovanima su date jasne instrukcije na koji način mogu dostaviti informacije od suštinske važnosti, a koje se tiču zimske turističke sezone 2021/2022. godine.

„Ovakvi dokumenti predstavljaju konstruktivne korake u cilju unapređenja cjelokupnog stanja u turizmu, postavljajući temelje na realnim i ostvarivim rezultatima. Razmišljamo o racionalnoj i dugoročnoj upotrebi potencijala, a sve to za opšte dobro naših građana, jer na kraju oni moraju imati najviše beneficija od svakog gosta“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: