sa opredijeljenim budžetom od 200 hiljada eura

MEK: Dodjeljujemo grantove za ranu fazu razvoja start up-ova

„Konkursom se sufinansiraju start up projekti koji će ponuditi digitalna rješenja u četiri prioritetna područja Strategije pametne specijalizacije (S3), sa ciljem unapređenja start up zajednice u Crnoj Gori kroz podsticanja rasta i razvoja postojećih i stvaranje novih start up preduzeća“

4200 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je u srijedu javni konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja start up-ova, sa opredijeljenim budžetom od 200 hiljada eura.

„Konkursom se sufinansiraju start up projekti koji će ponuditi digitalna rješenja u četiri prioritetna područja Strategije pametne specijalizacije (S3), sa ciljem unapređenja start up zajednice u Crnoj Gori kroz podsticanja rasta i razvoja postojećih i stvaranje novih start up preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da konkurs podržava inovativne start up projekte koji nude rješenja s potencijalom za komercijalizaciju u oblastima S3, kao i za projekte kojima se podstiču socijalne inovacije u oblastima S3.

Prioritetne oblasti Strategije pametne specijalizacije su, kako su podsjetili, održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva životna sredina, održivi i zdravstveni turizam i informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalni sektor.

„Kroz ovu finansijsku pomoć omogućava se podrška start up-ovima da, uprkos novonastaloj situaciji sa covid-om, nastave razvoj inovativnih rješenja s visokim potencijalom rasta na tržištu ili inovativnih rješenja koja doprinose rješavanju društvenih izazova u prioritetnim područjima S3. Takođe, cilj je i unapređenje poslovanja u vidu jačanja njihovih kapaciteta, održivosti i konkurentnosti“, rekli su iz Ministarstva.

Iznos sredstava kojima će se podržati socijalne inovacije može biti najviše 20 odsto vrijednosti od ukupno dodijeljenih sredstava po ovom konkursu.

Iznos finansijske podrške koja može biti dodijeljena po pojedinačnom projektu je od šest hiljada eura do 20 hiljada eura. Ova podrška može iznositi maksimalno do 80 odsto ukupne vrijednosti projekta.

„Trajanje predloženih projekata je od šest do 12 mjeseci, dok je prijave na konkurs potrebno dostaviti najkasnije do 11. novembra do 14. sati“, dodaje se u saopštenju.

Ostali detalji javnog konkursa za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapova dostupni su na linku: https://www.gov.me/clanak/javni-konkurs-za-dodjelu-grantova-za-ranu-fazu-razvoja-startapova.