Ko kupi stan u “Liko Soho” dobija i državljanstvo

Investitor ovog kondo hotela je “Liko Soho Group”, čiji su osnivači “Liko Holding” iz Ukrajine i “Soho Group”

42495 pregleda 446 reakcija 50 komentar(a)
Projekat kondo hotela “Liko Soho”, Foto: likosoho.com
Projekat kondo hotela “Liko Soho”, Foto: likosoho.com

Vlada je juče prihvatila da na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, na osnovu koje se investitorima mogu dodijeljivati crnogorsko državljanstvo, uvrsti projekat izgradnje kondo hotela “Liko Soho” u Baru.

Kako je navedeno u obrazloženju, riječ je o gradnji hotela koji će imati 5 zvjezdica sa 322 smještajne jedinice, čija je predračunska vrijednost 58 miliona.

”Namjera investitora je da u okviru hotela sa kondo modelom poslovanja otvori 300 novih radnih mjesta. Predviđeni završetak izgradnje hotela je 1. avgust 2026. i hotel će prve goste primiti u prvom kvartalu iste godine. Investitor planira da proda sve 322 smještajne jedinice, a prosječna cijena po smještajnoj jedinici iznosi 521.000 eura. Interna stopa rentabilnosti iznosi 62%, a period povracaja investicije 6 do 7 godina”, navedeno je u obrazloženju.

Investitor ovog kondo hotela je “Liko Soho Group”, čiji su osnivači “Liko Holding” iz Ukrajine i “Soho Group”.

Prema odluci bivše Vlade, pravo na državljanstva može dobiti investitor koji u južnoj regiji uloži u razvojni projekat najmanje 450 hiljada eura, odnosno u ovom slučaju uslove ispunjava skvako ko kupi apartman u iznosu većem od ove cifre.

Vlada je odlučila i da do kraja novembra produži jednokratnu mjeru pomoći za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije, a koja je važila do kraja juna.

Ta mjera podrazumijeva jednokratnu finansijsku pomoć za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije i evidentiranje prometa putem sistema elektronske fiskalizacije od 50 eura za preduzetnike koji su uspostavili sistem elektronske fiskalizacije zaključno sa krajem maja ove godine, a koja nijesu u PDV sistemu. Uvedena je i jednokratna pomoć od 1.000 eura po uređaju, za taksiste, trgovce i davaoce usluga putem samonaplatnih uređaja (automata), kao i za trgovine na malo na tezgama i pijacama.

Vlada je juče imenovala Filipa Radulovića za izvršnog direktora kompanije “Montenegro Works”(MW). Radulović je do sada bio predsjednik Odbora direktora nacionalne avio kompanije “ToMontenegro”. Za članove Odbora direktora MW na predlog Spajića imenovani su Miloš Rajković, Milena Milović, Bodin Šćepanović, Pal Kovač (bivši glavni izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke) i Ivanka Višnjić.

Bonus video: