Potrebno obezbijediti osnovnu infrastrukturu za bavljenje poljoprivredom

"Sa akcentom na potrebu da se obezbijedi osnovna infrastruktura za bavljenje poljoprivredom na tom području, kako bi se održao život na selu, zadržali mladi i kako bi se u konačno obezbijedila isplativost velikog rada i investicija u poljoprivredi“

2227 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

U Bijelom Polju je potrebno obezbijediti osnovnu infrastrukturu za bavljenje poljoprivredom, kako bi se održao život na selu, ocijenjeno je tokom razgovora vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za plaćanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladislava Bojovića i bjelopoljskih poljoprivrednika.

On je obišao prostorije Regionalne kancelarije Direktorata za plaćanje u Bijelom Polju i posjetio poljoprivredno gazdinstvo Vukomira Boškovića u Grančarevu, gdje je razgovarao sa bjelopoljskim poljoprivrednicima koji su korisnici sredstava IPARD i podrške koja se obezbjedjuje iz agrobudžeta, ali i sa onima koji su potencijalni novi korisnici.

„Ukazano je na brojne probleme sa kojima se poljoprivrednici na sjeveru Crne Gore suočavaju, sa akcentom na potrebu da se obezbijedi osnovna infrastruktura za bavljenje poljoprivredom na tom području, kako bi se održao život na selu, zadržali mladi i kako bi se u konačno obezbijedila isplativost velikog rada i investicija u poljoprivredi“, navodi se u saopštenju.

Takođe, istaknut je značaj direktne komunikacije sa poljoprivrednicima kako bi oni bili blagovremeno upoznati sa svim mjerama i vidovima podrške koji su im u ovom trenutku na raspolaganju, kao i sa onima koje će u narednom periodu Ministarstvo da obezbijedi.

Bojović je najavio redovne posjete crnogorskim opštinama i razgovor sa sadašnjim i potencijalnim korisnicima IPARD sredstava, koje dominantno obezbjeđuje Evropska Unija, kao i sa korisnicima subvencija koje se opredjeljuju iz agrobudžeta.

Bojović je, pored rezultata i mjera koje je Ministarstvo ostvarilo i koje je već preduzelo, najavio nove mjere, vidove podrške i pomoći kako bi što više sredstava povukli naši poljoprivrednici i u što bržem vremenskom periodu, počev od lakšeg obezbjeđivanja finansijskih sredstava do pojednostavljenja i prilagođavanja procedura u situaciji značajnog skoka cijena na tržištu i drugih otežavajućih okolnosti.

Takođe, Bojović je najavio otvaranje regionalnih kancelarija u drugim opštinama, kako bi se obezbijedila intezivna direktna komunikacija i kontinuirana podrška i pomoć poljoprivrednicima.

Bojović je kazao da jedan od glavnih ciljeva kako Direktorata za plaćanje tako i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jeste razvoj sjevera Crne Gore, koji višedecenijski svjedoči da u tom kraju nije bilo potrebnih ulaganja.

Bonus video: