Janjušević: Da nema TE Pljevlja, dnevni uvoz struje bi koštao milion

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja rekao je da vjeruje u Vladu i da će naći način da obezbijede da TE Pljevlja duže radi

7153 pregleda 9 komentar(a)
Janjušević, Foto: Rudnik Pljevlja
Janjušević, Foto: Rudnik Pljevlja

Dnevni uvoz električne energije Crnu Goru bi, da nema Termoelektrane Pljevlja, na današnji dan koštao milion eura. Da li će to Vlada moći da subvencioniše ili će sve ići na teret građana otvorena su pitanja, kazao je predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Dušan Janjušević.

On je u gostovanju na RTCG rekao da vjeruje u Vladu i da će naći način da obezbijede da TE Pljevlja duže radi, a ljudi uspjeti da shvate koliko je energetska stabilnost važna.

Janjušević je poručio da je samo energija iz uglja stabilna i da jedina može održati energetsku stabilnost bilo koje države.

Istakao je da svaka država ima obavezu da napravi nacionalni energetsko-klimatski plan, kao i da odredi godinu kada bi trebalo da prestane da proizvodi energiju iz uglja.

"Vrlo je važno da se ne manipuliše sa godinama i datumima, Poljska je dala 2038. godinu, a možda ne bi trebali ni nju da damo kao gornju granicu, s obzirom na veličinu naše države. Sa energetskom stabilnošću ne bismo se trebali igrati, a tu je i socijalni momenat ", naveo je Janjušević, kako prenosi portal RTCG.

Sa ekološkom rekonstrukcijom Rudnika uglja će se nastaviti, ali globalna energetska kriza dovešće sve u pitanje, rekao je Janjušević.

"Ekološka rekonstrukcija, koju ćemo krenuti da radimo, povećaće našu cijenu megavata na 54 eura, trenutna cijena varira na berzi struje, a prije neki dan smo imali pik kada je cijena jednog megavata bila 350 eura", dodao je on.

U Belgiji je cijena struje 27,30 eura za domaćinstva, dok je u Crnoj Gori 10,30 eura, Srbiji 8,78... Najskuplju struju, kazao je Janjušević, plaća Njemačka.

"Jedini pravno obavezujući akt je Pariski sporazum, Evropa nema mehanizme kojima će Crnu Goru kazniti, osim grantova koje će nam uskratiti", kazao je on.

Bonus video: