Rovčanin: Nema poskupljenja struje do kraja godine

Direktor EPCG kazao je da građanima daju pet puta jeftiniju struju nego što je na berzi

5595 pregleda 51 reakcija 42 komentar(a)
Rovčanin, Foto: EPCG
Rovčanin, Foto: EPCG

Struja dio kraja godine neće poskupiti, a najvjerovatnije ni u prvom kvartalu naredne godine, kazao je direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin.

On je objasnio da EPCG daje građanima pet puta jeftiniju struju nego što je na berzi i vjeruje da se to može održati do kraja godine, kao i popust redovnim platišama.

“U ovom trenutku neće biti poskupljenja cijena električne energije. Kada govorim o planovima za prvi kvartal naredne godine, ukoliko se ostvari sve što smo definisali, neće biti poskupljenja. To ne mogu da kažem za određene privredne subjekte”, kazao je Rovčanin za TVCG i objasnio da se to konkretno odnosi na KAP, jer za njih sadašnja cijena ne može biti održiva.

Crna Gora je u avgustu imala uvoz struje uprkos visokim cijenama u iznosu od 15 miliona eura.

“To je veliki udarac bio za naš budžet, ali u svakom slučaju u odnosu na berzansku cijenu građanima dajemo jeftiniju struju, pet puta manju u odnosu na cijenu koja je na berzi”, istakao je direktor EPCG.

Vjeruje da takvo stanje mogu održati i do kraja godine.

“Ja sam rekao da nema nikakvih problema i bojazni do kraja godine i u narednom periodu u zavisnosti od spremnosti, a naši proizvodni objekti su pogonski spremni. Očekujemo povoljne hidrološke prilike do kraja godine, da se napune akumulacije koje se nalaze ispod poslovnog plana koji je bio predviđen, ali, imajući u vidu te klimatske varijacije, nadamo se da će se sve nadoknaditi”, kazao je Rovčanin, kako prenosi Portal RTCG.

On smatra da će uprkos energetskoj krizi održati i popuste koje su dali i obećali građanima do kraja godine.

"Očekujem da ćemo bez problema vršiti isporuku električne energije i u ovom momentu mogu da kažem da neće biti nikakvih restrikcija i obustava".

Kada je riječ o rastu cijena električne energije na svjetskoj berzi, ističe da je EPCG na oprezu.

“Mi smo na oprezu i spremi smo. Naši pogonski objekti su spremni i naša se električna energija nalazi u balansu, dakle,imamo približ, takva je situacija da imamo pokrivenost proizvodnje domaćim potrebama, tako da nemamo neke probleme”, kazao je Rovčanin.

Objašnjava da je Termoelektrana garant stabilnosti energetskog sistema.

“U prošlom mjesecu 60 odsto proizvodnje je bilo upravo iz TE Pljevlja. Zaista u ovom momentu, da nema tog proizvodnog pogona, bez ikakve dileme bih mogao da kažem da bi došlo vrtoglavog skoka električne energije i za građane i za privredu”, kazao je on.

Objasnio je da se potrošnja energije ne bi mogla nadoknaditi sa dvije elektrane, a potrošnja bi morala da se nadoknadi uvozom.

“A rekao sam vam već kakve su cijene. Ne postoji ta enerhetska kompanija koja može da nadomjesti te nedostatke”, kazao je on.

Bonus video: