Bez saglasnosti za povećanje plata u Opštini Tivat

Tivatska vlast ne želi da koristi mehanizam dodjele varijabila uz obrazloženje da je on netransparentan i da ga je prethodna vlast koristila da presipa novac u džepove lokalnih funkcionera

5032 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kojim rukovodi ministar Milojko Spajić, po drugi put je odbilo da Opštini Tivat da saglasnost na predlog novih odluka o zaradama lokalnih službenika i namještenika i lokalnih funkcionera.

Bez te saglasnosti Opština ne može usvojiti dvije odluke kojima je, pored ostaloga, previđeno i simbolično uvećanje plata za devet lokalnih funkcionera - rukovodilaca organa i službi Opštine.

Prema predlogu administracija gradonačelnika Željka Komnenovića, predviđa se uvećanje koeficijenta za obračun zarada rukovodiocima opštinskih sekretarijata i direkcija sa 14,7 na 15,56, odnosno sa 12,97 na 13,83 u slučaju rukovodioca Službe za unutrašnju reviziju. U praksi, to znači da bi plate devet rukovodilaca opštinskih službi bile mjesečno povećane u raspornu od 52,9 do 66,63 eura. Na godišnjem nivou to bi značilo dodatnih 6,280 hiljada iz opštinskog budžeta. Koeficijenti su usklađeni sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Iz Opštine, ovaj zahtjev, koji je prvi put poslala u januaru pa u septembru, objašnjavaju činjenicom da su od preuzminja vlasti u oktobru prošle godine napravljene značajne uštede, da je redukovan broj opštinskih sekretarijata i službi, te smanjen broj zaposlenih u Opštini za oko 40 odsto, čime su se indirektno povećale radne obaveze i angažovanje ljudi koji su na čelu reorganizovanih i smanjenih opštinskih organa. Napominju i da su uspjeli da opštinski budžet iz minusa od četiri miliona dovedu do plusa od preko četiri miliona, čime je Opština postala ponovo finansijski stabilna.

Sagovornik “Vijesti” iz Opštine tvrdi da im Ministarstvo finansija ne daje saglasnost pozivajući se na “Instrukcije Zajednice opština (ZO) i Ministarstva za primjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, a koji nije zvaničan pravni akt koji egzistira u pravmom poretku Crne Gore. Uz to, kaže da da im je nezvanično rečeno da bi povećanjem koeficijenata ti lokalni funkcioneri imali veće plate od visokopozicioniranih službenika ministarstva. Iz Opštine ističu da Ministarstvo finansija ne može jednako tretirati uspješne lokalne uprave poput Tivta sa većinom ostalih opština u Crnoj Gori koje imaju velikih finansijskih problema, a uprkos tome funkcioneri tih gradova imaju iste ili slične plate kao tivatski opštinski rukovodioci.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” je odgovoreno da predlozi odluka nijesu usklađeni sa rasponom koeficijenata određenim za zvanja u opštinama koji su utvrđeni sa ZO, poštujući princip utvrđivanja zarada zaposlenih koji se odnosi na ujednačenosti zarada u javnom sektoru za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo odnosno podnivo kvalifikacija, propisan Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

Inače, novi uvećani koeficijenti koje Tivćani traže za obračuna plata (13,83–15,56) i dalje su za jedan stepen manji od maksimalno dozvoljenih tom instrukijom, a koji za ove pozicije mogu da iznose 14,7 odnosno 16,43.

Ministarstvo nije odgovorilo na pitanje “Vijesti” zašto insistiraju na instrukciji ZO koja nije pravni akt, te u kojem broju Službenog lista su ta instrukcija objavljene ako je ona pravni akt sa snagom Uredbe koju po pravnom poretku, može donijeti Vlada za primjenu nekog zakona.

”Mišljenjem ministarstva je ukazana mogućnost dodjeljivanja varijabilnog dijela zarade za zaposlene u Opštini Tivat, u skladu sa aktom Opštine na koji je Vlada dala saglasnost, na osnovu pozitivnog mišljenja ministarstva.Podsjećamo da je u odgovoru na dostavljeni zahtjev Ministarstvo, između ostalog, navedeno: “Cijeneći ostvarene rezultate lokalne uprave u prethodnom periodu u dijelu racionalizacije broja zaposlenih i potrebu za povećanjem zarada zaposlenih na određenim poizicijama, koju ste iskazali kroz dostavljene Predloge odluka, upućujemo na primjenu člana 21 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim su propisani uslovi i način ostvarivanja prava na varijabilni dio zarade”, kazali su “Vijestima” iz resora ministra Spajića.

Tivatska vlast ne želi da koristi mehanizam dodjele varijabila uz obrazloženje da je on netransparentan i da ga je prethodna vlast koristila da presipa novac u džepove lokalnih funkcionera.

”Užasno je da nam ministarstvo nove vlasti koja se na papiru zalaže za transparentnost i borbu u protiv korupije, sugeriše da primjenjujemo sistem varijabli koji je od revizora i mnogih NVO koje prate rad lokalne uptrave, uvijek do sada bio kritikovano kao netransperentan i moguće koruptivan mehanizam”, kaže sagovornik “Vijesti” iz Opštine.

Iz Ministarstva nijesu objasnili to što nastoje da u visini primanja izjednače zaposlene u svim opštinama, bez obzira na njihove specifičnosti u smislu broja stanovnika, veličine budžeta, nivoa zaduženosti ili toga da li je pojedina od tih opština korisnik novca iz Egalizacionog fonda ili ne.

Krši li se Ustav i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi?

Iz Ministarstva negiraju da, ne dajući saglasnost na namjeru Opštine da simbolično uveća zarade dijela lokalnih rukovodilaca, krše Ustav i Evropsku povelju o lokalnoj smaoupravi.

”Prema članu 100 Ustava, Vlada vodi unutrašnju i vanjsku politiku Crne Gore i svojim stavom nije postupila suprotno toj odredbi. Članom 9 stav 1 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi propisano da lokalne vlasti imaju pravo, u okviru nacionalne ekonomske politike, na adekvatna finansijska sredstva kojima mogu da raspolažu u okviru svojih ovlašćenja”, kazali su u Spajićevom resoru.

Sagovornik “Vijesti” iz Opštine kaže da član 113 Ustava definiše i da pravo na lokalnu samoupravu obuhvata pravo građana i organa lokalne samouprave da uređuju i upravljaju određenim javnim i drugim poslovima, na osnovu sopstvene odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva.

”Uz to, članovima 116 i 117 Ustava, propisano je da se “opština finansira iz sopstvenih prihoda” i da je “opština samostalna u vršenju svojih nadležnosti.” Stoga smatramo da u ovome, ali i odrebama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, ima i te kako osnova da pokretanjem tužbe pred Ustavnim sudom, oborimo “Instrukciju” i čitav Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je Vlada pretvorila u dodatno sredstvo centralizacije i pritiska nad opštinama”, smatra sagovornik “Vijesti” iz Opštine Tivat.

Bonus video: