Sud do decembra da pribavi spise o bolnici u Meljinama

Na zahtjev tužioca do narednog ročišta sud treba da pribavi registarske spise za Opštu bolnicu Meljine i kompleks “Meljine”
59 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.11.2017. 16:23h

U Privrednom sudu ponovo je počelo suđenje u sporu nastalom po tužbi Vlade protiv konzorcijuma koji čine Invest banka Montenegro, Atlas banka, Atlas Cap i Specijalna bolnica "Sveti Nikola", a kojom se traži raskid privatizacionog ugovora za bivši vojni kompleks i bolnicu u Meljinama i naknadu štete.

Zbog preraspodjele predmeta u Privrednom sudu sudiji Milici Popović je dodijeljen predmet koji je ranije bio kod Blaža Jovanića, predsjednika tog suda. Popovićeva je nastavak pripremnog ročišta na kraju jučerašnje kratke rasprave odložila za 5. decembar.

Advokat tuženog Igor Martinović kazao je da tuženi konzorcijum nema pravni subjektivitet, niti sposobnost da bude stranka u tom postupku.

"U Ugovoru je navedeno da članice konzorcijuma imaju pravni kapacitet i puno ovlašćenje da ispune obaveze prema Ugovoru”, naveo je Martinović.

On je kazao da su Invest banka i Specijalna bolnicu iz Kraljeva zvanično obaviještene o pokretanju tužbe, ali ne i Atlas banka i Atlas Cap.

Zastupnik države Milan Krsmanović smatra neosovanim zahtjev tuženog da se tužba odbaci. On je naglasio da je Privredni sud u dosadašnjem postupku, koji se vodio, već priznao tuženi konzorcijum kao stranku u postupku.

Na zahtjev tužioca do narednog ročišta sud treba da pribavi registarske spise za Opštu bolnicu Meljine i kompleks “Meljine”.

Kupoprodajni ugovor za taj kompleks potpisan je 2008. godine, a konzorcijum biznismena Duška Kneževića je platio 25 miliona eura, većinom obveznicama (kupljenim uz diskont po nižoj cijeni), i nije ispoštovao ugovorenu obavezu da za sedam godina investira 120 miliona eura.

Kupac od 2012. godine Vladi predlaže aneks ugovora na koji država nije pristala. Država od kraja 2014. godine zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza, razmišlja o raskidu ovog privatizacionog ugovora.

Bonus video: